Vasbabák

Jern 14

2018. március 19., hétfő, 16:50

Jern audio hifi hangfal hangszóró Jern hangfal hifi hangfal

Ugye Ön is álmodozott már arról, hogy mennyire jó lenne valami tojás formájú hangfalat készíteni?

A high end kiállításokon járva, évek óta sóvárgó pillantásokat vetünk a mo sound kerámia gömbbe zárt hangszóróból épülő rendszereire. Nem azért, mert azok tökéletesek, hanem a koncepció álomszerű jellege miatt. Hiszen a gömbölyű forma, az MDF (fa) helyett kerámia "doboz" és persze a fehér szín olyan ártatlannak, naivnak tűnik.

Új jelölt érkezett a szinte naivan egyszerű koncepciók világába a Jern 14 képében

A forma nem olyan egyszerű, mint a mo sound gömbjei, inkább babaszerű, de az összkép így is letisztult. A dán műhely kétutas hangfalacskáihoz kerámia vagy fa helyett öntött vasat használnak a szerkezet alapjául. Ez elsőre merész lépésnek tűnik, no de kopogtattunk mi már ELAC és Genelec hangfalakat és kijelenthetjük, hogy azok tényleg nem konganak, akkor sem, ha sajtolt, vagy öntött alumínium a dobozolásuk anyaga. Ráadásul a kis Jern 14 típusszáma a szerkezet súlyára utal, ami 14 kg, amiből sejthető, hogy komoly falvastagsággal van dolgunk, ami egyúttal merevvé is teszi a szerkezetet.

Jern 14 hangfal

Tartalom

A mély/középsugárzó egy 15 centis, impregnált, üvegszálas membránt és SBR gumiszéleket használó Scan-Speak gyártmány. Az alumínium kosaras hangszóró a ma általánosnak nevezhető, pille alatt nyitott kialakítással készül, ami jó szellőzést biztosít a tekercseknek (talán épp a 15W/4424G00 típusnak). A magassugárzóról aránylag keveset tudunk, túl azon, hogy egy 19 mm-es, selyem dóm.

Jern 14 hangfal gyártás

Miféle elszánt csapat fejéből pattant ki efféle ötlet?

A Jern egy dániai vasöntöde leányvállalata. Ezek után talán az sem meglepő, hogy a Jern 14 nem egy távol-keleti kohóban születik, hanem újrahasznosított anyagokból öntik a dán Aars szomszédságában.

Jern 14 hangfal gyártás

Jó hangfal?

A gyártó természetesen forradalminak nevezi saját újdonságát, de mi azzal is beérjük, ha sikerült a kétségtelenül szűk keretek között egy szép hangú hangfalat építeniük, elvégre ezúttal nem egy olyan nagy gyártóval állunk szemben, mint a Genelec, vagy az ELAC. Az azonban mindenképp bíztató, hogy a csodás ígéretek közepette is, a gyártó a termék frekvencia-átvitelét józan módon, 100 Hz-20 kHz között határozza meg. Tehát nem ígérnek sem a ma oly sokat emlegetett Hi-Res hangot (>20 kHz) sem egetverő basszusokat. Sőt, még a német Stereo magazin is egy REL mélyládát ajánl a Jern 14 mellé.

Jern 14 hangfal

Mennyiért?

A vasbabák párjáért 2300 eurót kell letenni, így talán az sem meglepő, hogy egyelőre egyetlen hazai forgalmazó sem vette fel a kínálatába.

audioform.dk

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.