Ideje, hogy az otthonunk is felnőjön a XXI. század kihívásaihoz!

2016. november 9., szerda, 17:25

Control4 multiroom multiroom rendszer okos ház intelligens ház okos otthon okos ház

Az A.I.D.A. Audió meghívására, megnéztük, mit tud, és hogyan épül fel a Control4 házautomatizálási rendszer, illetve mit kell nekünk tudnunk, ha úgy érezzük, eljött az ideje otthonunk fejlesztésének.

A telefonunk és a számítógépünk naptára, levelezése és címlistája összehangolva dolgozik. A Google asszisztens vagy épp Siri, reggel figyelmeztet, hogy ideje munkába indulni és arról is tud, hogy jegyet vettünk egy Montpellier-i útra. Okos a tévénk és a telefonunk, a kedvenc zenéinket pedig CD helyett, olyan online szolgáltatásból hallgatjuk, ami az ízlésünkhöz igazodva, magától ajánl további albumokat és dalokat. Eközben az otthonunk gépei még mindig alig-alig képesek az igényeinkhez alkalmazkodni. A fűtésrendszer sok esetben még ma is csak egy ponton méri a hőmérsékletet, pedig 8-10 radiátor is van a házban, a villanyt pedig rendszeresen égve felejtik a gyerekek, amikor iskolába indulnak. Nincs ez így jól…

Igaza van a Kedves Olvasónak, ha fenti sorokat átfutva csak legyint, hogy mindez közhely. No de nem jött már el az ideje, hogy végre a házunk, az otthonunk is okossá váljon?

Control4 házimozi

Mit adhatnak nekünk a rómaiak, vagyis a Control4 rendszerek?

A Control4 szolgáltatásait négy körre oszthatjuk, amelyek a szórakoztatás, okos világítás, kényelem és biztonság. Vagyis a hifi berendezés, a rádió, házimozi, tévé és megannyi szórakoztató eszközünk mind vezérelhetők, egyetlen távirányítóval, akár egyetlen gombnyomással. Az okos világítás természetesen magába foglalja a villany le- és felkapcsolását, de ennél sokkal többre hivatott: teljesítményszabályozással, egymáshoz kapcsolódó, egymás után, vagy egyszerre felkapcsoló fényforrásokkal. Bőséges fényártól a meghitt hangulatvilágításig, bármit megvalósíthatunk, akár egyetlen gombnyomással, sőt, akár anélkül is! Az egész inkább hasonlít egy színpad fejlett fénytechnikájához, mint a klasszikus villanykapcsolókhoz. A kényelem alá tartozik megannyi rendszer, ami a házban már ma is gépesítve van, vagy épp gépesíthető. Ma már nehéz olyasmit találni, amivel ez nem tehető meg, talán a főzést leszámítva. Persze, a konyhai világítás, az elszívó vezérlés és a rádió vagy tévé bekapcsolása itt is automatizálható. Sőt, még a kerti növények locsolását is rábízhatjuk a rendszerre! Túl a kényelmen, az sem mellékes, hogy egy intelligens rendszer segít az energiatakarékosságban is. Legyen szó időzített felfűtésről, vagy a redőnyök automatikus zárásáról, hogy a légkondicionálónak könnyebb dolga legyen a szoba hűsen tartásával. A biztonság és kommunikáció a Control4 rendszerében eggyé válnak. A kaputelefon csengésére bármely távvezérlő egységgel, tablettel vagy fali panellel válaszolhatunk, ahogy az egyes helyiségek között is kezdeményezhetünk belső hívást. Ellenőrizhetjük a kanapéról vagy ágyból, hogy ki áll a kapu előtt, csatlakozhatunk a babamonitorra és vethetünk egy pillantást a picire, hogy nyugodtan alszik-e? Mindezeket, illetve még sokkal többet is megtehetünk, egyetlen rendszerré kovácsolva használhatjuk okos otthonunkat.

Control4 controller

Részmegoldásokból már ma sincs hiány

Ezen sorok írója is olyan mosógépet használ, ami ha meghibásodik, képes öndiagnózist végezni és ennek eredményét elcsipogni, mint R2-D2, a Star Wars (szemetes formájú) robotja. A Philips távvezérlős izzóit is jól ismerjük, a teraszvilágítás is rég automatizálva lett, elvégre télen arra kötjük a karácsonyi izzósort és már régen túl vagyunk az első távkapcsolós lámpa megvételén is. Ám mindez csak egy halom buta gép és eszköz, amiket nekünk kell programoznunk, vagy kapcsolgatnunk. Az igazság az, hogy hiába van a házban 16 portos gigabites switch és két szerver is a különböző médialejátszókhoz, a szórakoztató-elektronika és a ház gépészete közötti egyetlen kapcsolat még ma is a közös villanyóra, amin keresztül a gépeket éltető delej befelé csordogál. A házautomatizálás egyik értékes szolgáltatása éppen abban rejlik, hogy szinte mindent képes helyettünk irányítani, a high end Blu-ray lejátszótól a legegyszerűbb állólámpáig.

Szépen hangzik, de nem fogjuk kivésni a régi kábeleket

Nyugi, nem kell kihúzni vagy kivésni a meglévő kábeleket! El lehet kezdeni a ház okosítását a meglévő kábelezésre építve is. A hagyományosakat leváltó okos villanykapcsolók rádiójelekkel kommunikálnak egymással és a vezérlő központtal. Tehát nem kell mindenáron vezetékeket cserélni, vagy újakat behúzni. Így új rendszer felépítése is egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb, és a későbbi bővítések sem okoznak extra fejfájást. Magától értetődően, mindenki addig fejleszti a saját házát, ameddig szeretné.

Mi kell az okos házhoz?

Az okos otthon építésének alapja a központi vezérlő. Ez lényegében egy apró számítógép, rengeteg különféle csatlakozással, illetve bővítési lehetőséggel. Nagyon sok eszközünk már ma is képes közvetlenül csatlakozni a Control4 vezérlőjéhez. Ilyen a legtöbb korszerű szórakoztató-elektronikai eszköz, mint a házimozi erősítők, médialejátszók, tévék és még sok minden más. Ide sorolhatjuk azokat az otthoni eszközeinket is, amiket például WiFi-n keresztül lehet irányítani. És szinte minden olyan készüléket, aminek van infra távvezérlője. Bizony! Ha az az elvetemült ötletünk támadt, hogy a házautomatizáláson keresztül egy veterán VHS videomagnót szeretnénk irányítani, még az is megoldható. Ne feledkezzünk meg a legegyszerűbb eszközeinkről, mint a világítás, vagy a motoros redőnyök! Ezek a dolgok alapesetben nem képesek bonyolult külső parancsokat kezelni. Ha kapnak áramot, működnek, ha nem kapnak, akkor nem. Nos, éppen erre szolgálnak az okos kapcsolók. Segítségükkel akár a ház teljes elsötétítését is megoldhatjuk, egyetlen gomb megnyomásával. Nem kell új kábeleket bevezetni, csak a meglévő kapcsolókat kell lecserélni.

Control4 keypad

Sokan ma már mindent a telefonunkról akarunk iránytani. A rendszernek természetesen ez, valamint a tablethez hasonló, asztali, vagy falba szerelt vezérlő is része. Ha pedig ragaszkodunk a klasszikus távirányítók formájához, az sem akadály. A Control4 kínál klasszikus, távirányítókat, persze a ház minden funkciójával felvértezve.

Control4 keypad

Tényleg csak ennyi, egy új kapcsoló és működik?

A rendszerhez mindenképpen kell egy vezérlő elektronika, de ettől eltekintve, a "villanykapcsolók" tudása figyelemreméltó. Bár sokféle szín és szolgáltatás közül választhatunk, van egy nagyon fontos, általános jellemzőjük. Egy a WiFi-hez hasonló, vezeték nélküli kapcsolatot tartanak fenn a vezérlő és egymás között. Ez a ZigBee, amivel nem csak közvetlenül a vezérlőre, de egymásra is kapcsolódnak. Nem kell ZigBee adók sokaságát telepíteni, mert minden egyes kapcsoló maga is továbbítja a jelet, a vezérlőtől távolabb esők felé. Ráadásul, a régi villanykapcsoló helyére is be lehet őket szerelni. Tényleg ennyire egyszerű.

ZigBee kommunikáció

Több mint 10000 féle eszköz, ingyen…

A kompatibilitás fontos dolog. Ha pedig házautomatizálásról van szó fontos kérdés, hogy a rendszer hányféle géppel tud szót érteni, avagy hány "nyelvet beszél"? A Control4 rendszere ma több mint 10000 ingyenes illesztő programot kínál. Vagyis, ha úgy tetszik, ennyi nyelven beszél a vezérlő egység. A lista pedig folyamatosan, hétről-hétre bővül. Ráadásul még ez sem minden. Az ingyenesek mellett, több mint 4000 megvásárolható programot kínálnak független fejlesztők és a kapu természetesen nyitva áll az újabb és újabb szoftverek előtt.

Mit tud az okos ház?

Azt, hogy az okos ház mit tud, nem könnyű röviden összefoglalni, ahogyan azt sem lenne felsorolni, hogy egy okostelefont mi mindenre használhatunk. Az első és legegyértelműbb, hogy a házunkban működő gépek, eszközök működését összehangolja a rendszer. Ennek része lehet a világítás, a légkezelés, a fűtés, a kapuk, redőnyök, ajtók nyitása és zárása, a biztonsági rendszer kezelése és még sorolhatnánk.

Kész megoldások profiknak

A Control4 kínálatából nem csak úgy építtethetünk multiroom rendszert, hogy más gyártók termékeit irányítjuk rajta keresztül. A cég kínál saját mátrixolható zónaerősítőket, végponti erősítőket, audio switch-eket. Így akár házimozit, szobáról szobára elkísérő zenét, vagy egy tárgyaló hangosítását is könnyű megtervezni, felépíteni és persze, ha szükséges, akár bővíteni is. Hasonló a helyzet a digitális kép- és hangtovábbítás terén is. Erre a célra HDBaseT technológiára épülő HDMI mátrix switch-et kínál a cég.

Control4

Megint meg kell tanulni valamit?

Persze, meg kell tanulni, vagyis inkább megszokni, hogy már nem kell felkelni a kanapéról a nappali elsötétítéséhez. A rendszer használata azonban nem igényel igazán tanulást. Könnyen átlátható, intuitív menürendszer fogad az érintőképernyős eszközökön, a távirányítón és a fali kapcsolókon is. Bár ezek nem teljesen egyformák, a működési logikájuk és a rajtuk használt ikonok egyformák, ami megkönnyíti a tanulást, megszokást.

Control4

Nekünk is elsőre ment a bemutatón a rendszer használata. Persze igaza van a Kedves Olvasónak, hogy a műszaki újságíró talán egy kis előnnyel indul, amikor egy házautomatizálást kell kipróbálni. Mégis, bátran ki merjük jelenteni, hogy a rendszer könnyen használható. Az egyszerű használathoz az is hozzá tartozik, hogy az érintőképernyős megoldások mindegyike ugyanazzal a menü felülettel fogad. Legyen szó akár a falba szerelt vagy az asztalra letett Control4 vezérlőről, vagy telefonra/tabletre telepített alkalmazásról.

Control4 controller

Megépül, és…

A rendszer nem csak azért jó választás, mert szinte bármit képes azonnal irányítani, de azért is, mert a későbbi bővítésekhez széleskörű támogatás társul. Vagyis a Control4 alapú rendszerek a jövőben is könnyen bővíthetők lesznek. Az ehhez szükséges komponensek és szakértői háttér is rendelkezésre áll majd. Utóbbi már csak azért is fontos, mert nem csak az tudja majd a rendszert tovább építeni, aki azt eredetileg felállította. Sőt, akár távoli felmérésre is van lehetőség, hogy a bővítés tényleg gyorsan és gördülékenyen történjen.

Control4

Egy magasabb szint

A Control4 szolgáltatásai között természetesen szerepel a távoli elérés a 4SIGHT is. Ez azonban előfizetés alapú, mivel a cég csak így tud felelősséget vállalni a rendszer biztonságáért. Nagyon leegyszerűsítve, ez egy kicsit olyan, mintha egy kulcs és távirányító helyett egy biztonsági őr nyitná a házunk kapuját. Az előfizetésért cserébe további biztonsági szolgáltatásokat és folyamatosan frissülő, mindig naprakész rendszert kapunk.

Control4 logo

Mit kell tudni a Control4-ról?

A Control4 egy észak-amerikai cég, amit 2003-ban alapítottak és ma több mint 500 alkalmazottal a legnagyobbak a piacon. Ehhez jön még hozzá a szakértői hálózat, akik a világ számos országában állnak rendelkezésre, hogy megtervezzék, megépítsék és karbantartsák, illetve igény szerint fejlesszék a Control4 alapú rendszereket. A cég a saját fejlesztésű eszközei - mint a vezérlő egység, vagy a fali kapcsolók - rengeteg egyéb géppel, eszközzel is képesek együttműködni. Ezek között ott vannak az épületgépészeti berendezések, a szórakoztatóelektronikai eszközök, biztonságtechnika is. Vagyis a Control4 rendszer kiépítése során szinte minden, ma is használt eszközünket beköthetjük a vezéreltek sorába.

Control4 csapat és az A.I.D.A. Audió

A cég hazai képviseletét az A.I.D.A. Audió vállalta magára. A magyarországi szakértő gárda kiképzése is rajtuk keresztül történik. Ha úgy érzi, bele kóstolna a ház automatizálásba, a Control4 nyújtotta szolgáltatásokba, az A.I.D.A. Audió munkatársai segítenek megtalálni az Önhöz legközelebbi telepítőket.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.