McIntosh MB50 hálózati zenelejátszó teszt

2017. március 6., hétfő, 08:00

McIntosh audio hifi lejátszó médialejátszó zenelejátszó hálózati lejátszó lejátszó teszt hálózati médislejátszó hálózati zenelejátszó McIntosh hifi hálózati audio lejátszó

Ismét egy olyan gyártó hálózati zene-lejátszója érkezett hozzánk tesztelésre, amely mostanáig nem képviseltette magát ezen a területen. A McIntosh szakemberei a szokásostól eltérően értelmezték az otthoni zene streamelés fogalmát, aminek az egyik eredménye az MB50 lett.

A visszafelé kompatibilitás járhatott a tervezőmérnökök fejében, amikor megálmodták az MB50-et, ami egy hálózati zenelejátszó, DAC, és előerősítő is egyben. Tesztalanyunk ugyanis rendelkezik digitális és analóg ki- és bemenetekkel is.

McIntosh MB50 hálózati audio lejátszó hátlap

Először elgondolkodtunk ezen, a koncepción, de a gyártó honlapján utána olvasva világossá vált számunkra a lényege. Analóg lemezjátszóval, CD-lejátszóval rendelkező leendő vásárlóknak találták ki, akik nem lecserélni, digitalizálni akarják gyűjteményüket, hanem csak haladni próbálnak a korral és élvezni szeretnék felvételeiket az otthonuk több pontján is. Az MB50 képes arra, hogy külső forrásból származó jelet továbbítson egy másik MB50-re, (vagy egy RS100 vezeték nélküli hangszóróra) így téve multiroom képessé meglévő rendszerünket.

McIntosh MB50 hálózati audio lejátszó belső

Ez a koncepció tulajdonképpen a licenszelhető DTS Play-Fi technológia megvalósítása, azaz a szoftverhez tökéletesen illeszkedő hardver létrehozása. A Play-Fi lényege a kompatibilis eszközök vezeték nélküli összekötése, olyan, mint az Apple AirPlay csak nem almás eszközökre. A DTS Play-Fi adja a szoftveres keretrendszert és vezérlő mobil alkalmazásokat, a szerződő gyártók pedig a "vasat". Sok gyártó csatlakozott már a kezdeményezéshez, köztük olyanok, mint a Polk Audio, Klipsch, Arcam, Anthem, MartinLogan, Paradigm, és még sorolhatnánk. A Play-Fi ökoszisztéma segítségével márkától függetlenül hozhatjuk létre saját hifi rendszerünket az otthonunkban, aminek vezérléséhez elég lesz csak egy alkalmazást használnunk. Első olvasásra ez mind elég jól hangzik, hát neki láttunk kipróbálni, hogy hogyan működik a gyakorlatban.

McIntosh MB50 hálózati audio lejátszó belső

Kicsomagolás után bekötöttük a külső tápkockát, valamint az analóg (Nordost Heimdall 2 és Vertere D-Fi, valamint QED Reference XLR) összekötőket, majd bekapcsoltuk. Mivel alapvetően WiFi-re alapoz az MB50, ezért azzal kezdtük, hogy mobilunkra letöltöttük a Play-Fi alkalmazást és a saját hot spotjára csatlakozva összehoztuk a hálózatunkkal. Ezután már csak be kellett tallóznunk a szerverünk megosztását és már indulhatott is a zene. Fura döntésnek tartottuk a McIntosh részéről, hogy az MB50 hátuljára nem került vezetékes LAN csatlakozó, ez csak egy opcionális USB-LAN adapterrel lehetséges. Sokan talán már ráncolják is a homlokukat ezt olvasva, de manapság már szinte minden háztartásban van WiFi-s útválasztó, mobil eszközeink kiszolgálásához és az utóbbi pár évben az AC szabvány elterjedésével egyre profibb készülékek kaphatók, melyek az N sávban is kimagasló teljesítményt tudnak nyújtani. Ilyen körülmények között, no és persze a technológia fejlődésével már nem gond a zene vezeték nélküli streamelése, mellesleg a Play-Fi is erre alapoz.

McIntosh MB50 hálózati audio lejátszó

Igyekeztünk minél többet járatni az MB50-et mielőtt ítélkeztünk volna és a tesztelés vége felé bebizonyosodott, hogy bizony kell kb. 100 óra ahhoz, hogy már a véglegeshez közeli hangot kapjuk. Ennyi idő eltelte után éreztük azt, hogy kezdett magához térni a McIntosh. Kinyílt a hangja és egyes felvételek esetében már nem teret, hanem tisztességes atmoszférát teremtett a szobában. Nagyon tetszett a magas frekvenciás kiterjesztettsége, transzparenciája, zeneisége, koherenciája. Pl. Eva Cassidy Blues Alley-ben felvett koncertjének talán leghíresebb feldolgozásában, a What a Wonderful World elején tisztán hallottuk, hogy a színpadon valamelyik gitárerősítő gyanúsan kontakthibás volt a zajból ítélve. A mélyeket illetően sem fukarkodott az MB50, dinamikusan adagolta a talpalávalót, ha a felvétel ezt diktálta. Dögösen hajtotta Focal Electra hangfalainkat a Norma Revo IPA-140-en keresztül és izgalmas részletezettséggel kényeztetett bennünket, amikor Dave Tipper breakbeat agymenéseit küldtük rá a szerverünkön futó MinimServer adatbázisában kutakodva tesztzenéink között. Szerettük volna kipróbálni azt is, hogy milyen átküldeni egy másik Play-Fi kompatibilis eszközre a jelet, de csak egy készüléket kaptunk.

McIntosh MB50 hálózati audio lejátszó belső

A próba időszak alatt használtunk Androidos telefont és iOS-es tabletet is, hogy képet kapjunk ezek stabilitásáról és szívesebben használtuk az utóbbit. Az MB50 CD felbontású anyagokkal, vagy Spotify streammel a tesztidőszak alatt minden probléma nélkül megbirkózott. Ettől nagyobb felbontású zenei fájlokat vagy csak lekonvertálva, vagy az ún. „Critical Listening Mode” bekapcsolásával tudunk változatlanul átküldeni. Ez a mód a nagyfelbontású anyagok kitüntetett csatornán történő átküldését hivatott biztosítani. Elméletben jól hangzik, a gyakorlatban nem árt, ha ehhez van egy modern, legalább n-es szabványt tudó, gyors WiFi útválasztónk, mert nekünk egyszerűbb routerrel 24 bit/96 kHz-ig sikerült probléma nélkül eljutnunk, ettől nagyobb, 192 kHz-es felbontású anyagokkal már csak komolyabb router tudott megbírkózni, akár a MinimServer, akár a Plex adatbázisát választottuk szerverünkről. Kipróbáltuk az íróasztalunknál is a gépünkre kötve a fejhallgató kimenetét, és ugyanazt a teret és dinamikát kaptuk meg egy Sennheiser fejhallgatóban is, mint amit sztereó rendszeren tapasztaltunk.

McIntosh MB50 hálózati audio lejátszó és MXA70 valamint MHP1000

A McIntosh MB50 hálózatos zenelejátszó a Play-Fi várható idei megjelenéseinek egyik első fecskéje volt szerkesztőségünkben és összességében pozitív a véleményünk róla. Először találkoztunk egy olyan rendszerrel, ami márka-függetlenül igyekszik megoldani a streamelés gyakorlatát a kompatibilis eszközök között, mintegy szabványt teremtve ebben az iparágban (valahol ugye már láttunk ilyet). A McIntosh tudatosan választotta ezt az utat és az MB50 egy fiatalos konstrukció, modern igényekhez igazított csatlakozási lehetőségekkel és karakteres megszólalással. A karakteres alatt izgalmas, szórakoztató, figyelmet fenntartó hangzást értünk, amire ízléstől függően szoktak reagálni a zenekedvelők, így mindenképpen ajánljuk a meghallgatást.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.