Klipsch Stream Gate zónajátszó teszt

Induljon a banzáj!

2017. március 10., péntek, 19:40

Klipsch Stream audio multiroom zónajátszó zónalejátszó multiroom rendszer Klipsch multiroom zónajátszó teszt Klipsch teszt multiroom rendszer teszt

Bizonyára sok olvasónknak feltűnt, hogy a többszobás hangrendszer építés a konzumer gyártók legújabb slágertémája, nem véletlenül. Most a Klipsch Stream termékcsaládból vettük elő a legegyszerűbb zónajátszót, hogy kiderítsük, milyen lehetőségeket nyújt komplett házhangosítás esetére?

A divat és ami mögötte áll

Néhány évvel ezelőtt egy kézzel is meg tudtuk számolni a közismert, ún. konyhakész multiroom rendszert kínáló cégeket. Mára e terület kínálata is jelentősen megnőtt. Egyes nevek saját fejlesztésű szoftverre építették rendszerüket, mások pedig kliens, illetve kiegészítő keretprogram bevonásával oldották meg, hogy zónákra osztható konfigurációjuk lehessen. A Klipsch Stream is az utóbbit képviseli. A hardver saját fejlesztés, a rajta futó program viszont a DTS Play-Fi felülete. Ugyanezt mostanra más cégek is eszközölik (pl. Arcam és Polk Audio). Előnye, hogy egy működő, központilag fejlesztett és rendszeresen frissíthető szoftvert kapunk. Hátránya, hogy jelen állapotában a DTS Play-Fi noha jól működik, összességében nem mutat fel többet, mint mások. Ezalatt nem azt értjük, hogy rossz lenne (a multiroom alapokat, zónákra bontható vezérlést ill. forrásválasztást gondtalanul teljesíti), de dizájn/ergonómia és funkcionalitás terén láttunk már kidolgozottabb, összetettebb applikációkat is. Akárhogy is, a Play-Fi stabil alap, jó kiindulási pont. Bizonyos finombeállításokat ez jelen állapotban is lehetővé tesz zökkenőmentesen, például a gyárilag elérhető kliensek listáját és a zónák nevét is személyre szabhatjuk. Ha otthonunkban bizonyos zónákat egyéni csoportokba szoktunk foglalni (mondjuk a konyhát és a nappalit gyakran akarjuk összevonni), akkor előre elmenthetünk kedvenc zónacsoportokat is.

Klipsch Stream App rádió

Rövid áttekintés

A Klipsch Stream család jelenleg hat tagból áll. Ezek közül egyet már kiveséztünk, és a hamarosan megjelenő cikkekben a széria további tagjainak tulajdonságait, sajátosságait is be fogjuk mutatni. A régies külsejű Klipsch The Three meglepő hangnyomásszintet és funkcionalitást mutatott. A família többi tagja, beleértve a Gate zónajátszót, ergonómia és tudás tekintetében már inkább a konkurensekhez igazodnak. Mielőtt rátérnénk a gyakorlati tapasztalatokra, lássuk, mi célt szolgál ez a kis dobozka!

Klipsch Stream Gate zónajátszó

A cigarettásdoboznál alig nagyobb Gate egy klasszikus zónajátszó, se több, se kevesebb. Apró, fekete műanyag teste mindössze egy 3,5 mm-es analóg sztereó Jack ki és bemenetet tartalmaz, kiegészítve egy szervizes célokra szolgáló USB porttal és szinkronizálást segítő gombbal. Ez a Stream család legegyszerűbb, ezáltal leginkább univerzális tagja is, mivel mi dönthetjük el, hogy milyen hangrendszert vértezzünk fel DTS Play-Fi képességekkel.

Klipsch Stream Gate zónajátszó hátlap

Más gyártók hasonló megoldásaihoz képest 30-40 ezer forinttal olcsóbb, cserébe kompromisszumot jelenthet, hogy a Gate nem tartalmaz digitális hangkimenetet és Ethernet csatlakozót sem, így elsősorban megbízható és stabil WiFi hálózat kell zökkenőmentes használatához. Mindez kb. 80 000 forintért rendelhető.

Klipsch Stream Gate zónajátszó

A Stream telepítése

A készülék beüzemelése nem különösebben bonyolult. Az egész folyamatból az első bekapcsolást követő automatikus szoftverfrissítés tartott legtovább (kb. 5 perc). Akik telepítettek már hálózati médialejátszót, azoknak nem lesz újdonság a WiFi alapú konfiguráció mikéntje. Annyit kell tenni csupán, hogy először mobileszközünkkel a beállítani kívánt zónajátszó saját hálózatára csatlakozzunk. Ezt követően az applikáció elkéri saját WiFi-nk nevét és jelszavát, majd minden visszaáll a normál kerékvágásba, és a zónajátszó online állapotban működhet tovább.

Klipsch Stream App

A mobileszközre telepítendő szoftver nem különösebben bonyolult, és mivel nem először találkoztunk vele, könnyedén tudtunk benne navigálni. Néhány apróságon bizonyára lehetne módosítani, például az alsó sarokban bujkáló, főmenü gombnak megfelelő Play-Fi ikon láthatóbbá tételén. Nem neveznénk hibának, de egy ideig megszokást igényelt, hogy a mobilon futó applikáció lezárása az éppen aktív zónákat is leállította. Tehát aki otthon az ún. vezér funkciót betölti, annak tudatosan, megállás nélkül kell futtatnia a programot, amíg azt szeretné, hogy zene is szóljon. Másfelől telefonon a betűméret is a szükségesnél kisebbnek bizonyult, és továbbra sincsen magyar menü (mint ahogy a többieknél sem), de ez már inkább szőrszálhasogatás.

Klipsch Stream App settings

Érdekes lehetőséggel szembesülnek majd azok, akik számítógép vagy laptop használatával szeretnék uralni otthonuk hangosítását. A Windows operációs rendszerre letölthető szoftver ugyanis remekül sikerült, és egy funkciója nekünk különösen megtetszett. A Play-Fi asztali verziója ugyanis képes a számítógépen futó médialejátszó program (pl. VLC Player, Windows Media Player, iTunes) hangját automatikusan a multiroom zóná(k)nak továbbítani. Igaz, a program teljes értékű használata licensz díjhoz (kb. 15 dollár) kötött, de aki szereti PC-ről vezérelni, zenei gyűjteményét, illetve mindent (beleértve a YouTube videókat) meg akar szólaltatni otthonának különféle pontjain, annak nyilván érdemes bevállalnia. Ilyen szoftveres lehetőséggel mi még más gyártónál nem találkoztunk. Akik egyszerűségre törekednek, azoknak nem szabad elfelejteni, hogy mindegyik Klipsch Stream zónajátszó rendelkezik analóg sztereó bemenettel, tehát egy mezei kábel beiktatásával bármilyen számítógép vagy forráseszköz jele bekerülhet a rendszerbe, amennyiben nem szeretnénk kiegészítő szoftver futtatásával bajlódni.

Klipsch Stream PC

Meghallgatás

Ami egyértelműen a Play-Fi mellett szól, hogy sokat megőriz az eredeti műsor adatmennyiségéből. Telefonunkon tárolt, CD-ről bemásolt Tsuyoshi Yamamoto felvételünk élvezhetően, részletgazdagon és dinamikusan szólalt meg a zónajátszón. Eleinte egy kb. 200 000 forint összértékű hifi rendszerre, majd közvetlenül a referenciaként használt Sennheiser HD 600 és Focal Listen fejhallgatóinkra kötöttünk. Értelemszerűen csak teljes értékű, hangfalakból álló rendszert vagy aktív dobozokat célszerű illeszteni hozzá, viszont mi az eszköz "nyers" megszólalására voltunk kíváncsiak, a lehető legkevesebb láncszem beiktatásával.

Klipsch Stream Gate zónajátszó

Ismerve a korábban eddig kipróbált zónajátszókat, hangzásban nem múlta alul őket a Gate. Picit érezni lehetett, hogy a telefonunkról a helyi hálózaton keresztül átjuttatott felvétel némileg vesztett száraz, légies természetéből, de a részletek és a dinamika jelentős tartománya ép maradt. Ez az enyhe tömörítés elkerülhetetlen, különösen a megfizethető zónajátszók esetében. De a Gate-et alapvetően nem is arra találták ki, hogy minden audiofil szentély központi szereplője legyen. A sztereó tér mozgékonyan, lendületben tartotta a zenéket, a karakterisztikában és az egyéb "hozzáadott ízekben" fülesünk, illetve hangfalaink játszottak nagyobb szerepet. Fontos szem előtt tartani, hogy a Gate csupán egy láncszem modern otthonokba, amelyeket meg szeretnének tölteni zenével. Aki pedig komolyan gondolja a zenehallgatást, annak tessék bátran létrehozni egy erre optimalizált helyiséget (amely természetesen felruházható hálózati médialejátszási funkciókkal).

Klipsch Stream App zónák

Végszó

A Klipsch Stream úgy tűnik, működőképes, és ha rászánunk 1-2 napot, akkor felhasználóbarát is. Nem lenne helytálló a legjobb multiroom rendszernek titulálni, hiszen szubjektív, hogy kinek melyik tetszik jobban, de tény, hogy remek lehetőségeket tartogat. A Gate megépítettség és funkcionalitás tekintetében közel kifogástalan. A vásárlási szándék értelemszerűen akkor egyértelműbb és könnyebb, ha a leendő tulajdonos a további Stream családtagokkal is szemezget, elvégre ahány szoba, annyi igény. A széria többi modelljére hamarosan visszatérünk újabb cikkekben itt, az AV-Online hasábjain.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.