AudioQuest hangkar kábel teszt

2019. szeptember 4., szerda, 19:30

AudioQuest audio hifi lemezjátszó kábel hangkar hangkarkábel hangkar kábel kábel teszt hangkar kábel teszt AudioQuest kábel teszt

Az AudioQuest az egyik legelső vállalat volt a 80-as évek végén, ami felismerve a kábelek jelentőségét a minőségi hangzás terén, kifejezetten audiofil termékeket kezdett fejleszteni és gyártani. A több évtizedes tapasztalat kétirányú fejlődést hozott: egyrészt a legfejlettebb, legjobb minőségű high end kábeleket keltette életre, másrészt viszont elérhetővé tette a minőségi megszólalást az alacsonyabb árfekvésű szegmensekben is. Mindezeken túlmenően pedig a kettő közé több minőségi és árszintet képviselő termékeket is hozott. Hangkar kábelek tekintetében mindhárom kategória eszközeit kipróbálhattuk.

Nagymacskák

Az AudioQuest egyes szériái - legyen szó jeltovábbító, hálózati vagy másmilyen kábelekről - mindig bizonyos koncepció alapján kerülnek elnevezésre. Hidak, városok, vadállatok, sőt, kutyafajták is szerepelnek közöttük. A karkábel szériák esetében macskafélék képzik az elnevezés alapját, alacsonyabbtól a magasabb minőségi és árszint felé haladva: Wildcat, Cougar illetve LeoPard. A három, egyaránt JIS csatlakozós karkábel az ár és minőség szempontjából is széles szegmenst fednek le: a Wildcat 25 000 Ft körüli árától a Leopard 215 000 forintjáig terjed a skála, aminek közepén a Cougar helyezkedik el a maga 100 000 forintos árával. Utóbbiak árazása magas lenne egy karkábelhez képest? Lássuk, mit tudnak, és hogyan szólnak az egyes modellek - így kap értelmet árazásuk is!

AudioQuest Leopard hangkar kábel

Tesztkörnyezet, tesztzenék

Mindhárom kábelt egyazon láncban próbáltuk ki, illetve a Wildcat teljesítményét egy gyári vezetékkel is összehasonlítottuk. Lemezjátszónk Roksan Radius 7 volt, ennek gyári kábele lett tesztünk kiindulópontja. A Radius 7 egy Pro-Ject Tube Box DS2 csöves előfokon keresztül juttatta zenéinket a nálunk vendégeskedő Naim Supernait erősítőbe, majd Monitor Audio Silver 500 hangfalainkba. A komponensek összekötésére és tápellátására további minőségi kábelezést alkalmaztunk.

Tesztzenéink immár szokásosnak mondhatók: Mike Oldfield - Return to Ommadawn, Dream Theater - Octavarium, Pink Floyd - Wish You Were Here illetve a DALI aktuális tesztlemeze került fel a Radius7 akriltányérjára. Az éles teszt előtt jónéhány órán keresztül járattuk alanyainkat, hogy végső hangjukat és karakterüket ismerhessük meg a teszt során.

AudioQuest Wildcat hangkar kábel

Technikai adatok és meghallgatás

AudioQuest Wildcat

A Wildcat a széria belépő modellje. 1,5 méteres hosszával éppen megfelelő egy átlagos elrendezésű hifilánc bekötéséhez. Külseje szürke szövet, míg a vezető PSC (Perfect Surface Copper - nagytisztaságú réz) alapanyagú. Ez a gyártó szerint alacsonyabb torzítást, ezáltal tisztább megszólalást ígér, valamint csökkenti az egyes vezetők közötti elektronikus és mágneses interakciók létrejöttét is, ezzel csökkentve a kábelzajt. A levegő szigetelőképességét kihasználó habosított polietilén bevonat, a gyártó szerint kiváló zajcsökkentést eredményez.

AudioQuest Wildcat hangkar kábel

A gyári kábelt a Wildcat-re cserélve tapasztaltunk némi előrelépést a hangkép egészét illetően, ugyanakkor a különbség nem volt igazán jelentősnek mondható. Valamivel tisztább magashangokat, hasonló méretű teret és kissé fedett középtartományt kaptunk. A dinamika megfelelőnek mondható, jazz esetén a jelenlétérzet is elfogadható volt, a basszusok éppen kellemes mennyiségben, szépen kereken szólaltak meg. Összességében a Wildcat inkább alacsonyabb kategóriájú eszközökhöz ajánlható, mivel tesztláncunk szintjén nem hozta azokat a részleteket, apró finomságokat, amikért érdemes komolyabb rendszerbe fektetni pénzünket. Ugyanakkor egy 100-300 000 Ft-os lemezjátszóval, nagy valószínűséggel remekel. Izgatottan váltottunk a Cougar-ra, hiszen kíváncsiak voltunk, hogy a négyszeres ár milyen előrelépést eredményez a hangban.

AudioQuest Cougar hangkar kábel

 

AudioQuest Cougar

A Cougar a széria középső darabja, 100 000 Ft körüli árával már nyaldossa a high end kategória belépő szintjét. 1,5 illetve 2 m hosszúságban kapható, mi a rövidebbet próbáltuk ki. Szálainak anyaga a Wildcat-hez képest továbbfejlesztett, nevesül PSC+, ami még tisztább megszólalást és jobb vezetőképességeket ígér. A vezetők felszínének kialakítása tovább csökkenti a zajok és káros zavarok hangra gyakorolt hatását. A burkolat ugyanaz a habosított polietilén, mint a Wildcat esetében, viszont kapunk még egy réteg 3 NDS (Noise Dissipation System) szigetelést is. Ez a karbonalapú anyag megakadályozza a rádiófrekvenciás zajok bekerülését a hangba, illetve a torzítás csökkentésében is szerepet játszik. A Cougar tervezésénél azonban ennél is tovább ment a gyártó és saját aktív DBS komponensét is a hozzá illesztette. A DBS (Dielectric Bias System) egy olyan aktív zajcsökkentő készülék, ami a gyártó Niagara tápszűrőiből is ismert aktív rádiófrekvencia-csapdáját alkalmazza, hogy megőrizze a jel integritását és csökkentse az időzítési zavarokat, amiket ezek a hullámok kelthetnek. Ennek köszönhetően a rádiófrekvenciás zajok nem jutnak el a vezetőig, hanem a DBS elnyeli azokat.

AudioQuest Cougar hangkar kábel

A Wildcat-et a Cougar-ra cserélve azonnal éreztük, hogy magasabb kategóriába léptünk: megnövekedett a tér, az egész megszólalás élőbb és dinamikusabb lett. Eltűntek a kisebb zavaró tényezők, tovább nőtt a tisztaság és a basszusok pregnánsabban, megfogottabban szólaltak meg. Pontosabb lett a panoráma is, ezt Mike Oldfield lemezén éreztük igen határozottan. Több intimitást és jelenlétérzetet közvetített a Cougar, miközben a középtartomány részleteiből is jóval többet kaptunk, mint a Wildcat-tel. Jazzt hallgatva itt már megjelent előttünk a klub, szinte láttuk, ahogy előttünk áll az énekes és szobánkban eresztette ki hangját. Kiváló, szellős énekhang, minden részlet a helyén volt - kiváló élmény. Vajon mit adhat még nekünk a LeoPard?

AudioQuest Leopard hangkar kábel

 

AudioQuest LeoPard

A LeoPard a "macskafélék" sorozat csúcsának tekinthető. A még magasabb kategóriás WEL Signature már nem kapta meg a "macskás" elnevezést, így arról talán egy külön tesztben ejtünk szót, ha sikerül beszereznünk ezt a ritka és különleges kábelt. A LeoPard ára már 200 000 Ft körül alakul, így felépítése és tudása is különböző kell, hogy legyen az előzőkétől. 1,2 és 2 m hosszúságban kapható, nálunk a rövidebbik vendégeskedett. Vezetői PSS (Perfect Surface Silver, nagyjából "tökéletes felszínű ezüst") anyagból készülnek, ami az AudioQuest legmagasabb minőséget képviselő vezetője. A gyártó ígérete szerint ez az anyag extrém tiszta ezüstből készül, ami eddig elérhetetlennek tartott tisztaságot és dinamikát ígér. A szigetelés érdekes megoldással készül: levegőcsöves fluoro-polimer az alapanyaga, ami a gyakorlatban olyan megoldást jelent, ahol a vezetők elsődleges izolációját egy levegős csatorna követi, kihasználva az oxigén nulla körüli vezető tulajdonságait. Természetesen megkapjuk a Cougar-ból már ismerős DBS egységet is a rádiófrekvenciás zavarok szűrésére, valamint egy négyrétegű, karbonalapú zajkizáró rendszert is.

Meglepetésünkre a meghallgatás nem hozott komolyabb katarzist: a Cougar-hoz képest valamivel tisztább megszólalást és talán feszesebb basszusokat kaptunk. A magashangok egy icipicit szebben csilingeltek, de nem volt drámai változás, a megszólalás arányos és kellemes. Tesztünket követően még sokáig cserélgettük a Cougar és LeoPard modelleket és rá kellett jönnünk, hogy a Radius7-be szerelt Roksan Corus2 MM hangszedő lehet a hibás: ez a komponens a maximumot tudja nyújtani már a Cougar-ral is, ahhoz azonban, hogy igazán érezhessük a különbségeket a Cougar és a LeoPard között egy még magasabb kategóriás, MC hangszedőre lenne szükségünk. Ugyanakkor a maga 170 000 Ft körüli árával a Corus2 sem mondható belépő darabnak így jó szívvel azoknak ajánlhatjuk a LeoPard-ot, akiknek hangszedője ennél magasabb kategóriát képvisel. Ilyenekből szép számban akad a piacon, de ha ki akarjuk használni egy 3-500 000 Ft-os hangszedő képességeit, akkor láncunk összköltsége biztosan legalább a 6-8 millió forintos, vagy ennél magasabb ár kategóriába kell, hogy essen. Egy ilyen rendszerben azonban biztos, hogy komoly különbségeket fedezhetünk fel a Cougar és a LeoPard között, már csak a vezetők anyaghasználatából kiindulva is.

AudioQuest hangkar kábelek

Összegzés

Az AudioQuest "macskaszériás" hangkar kábelei nem okoztak csalódást és egyértelműen érezhető hangjukon, ami árukban is tükröződik: a gyártó igyekezett több különféle szegmens számára is megfelelő minőségű terméket készíteni, ehhez mért áron. A Wildcat ajánlható olyan kezdő vinyl rajongóknak, akik most kezdik építeni rendszerüket és alacsony költség mellett szeretnének komolyabb hangot elérni. A Cougar talán az arany középút: akár alacsonyabb kategóriás készülékekhez is ajánlható, amennyiben cél a további bővítés, magasabb szintre lépés. Ugyanakkor 3-5 millió Ft értékű láncokat is kényelmesen kiszolgál, teljesítménye vitán felüli. A LeoPard pedig valóban csúcskategóriás rendszerekhez ajánlott, hiszen ára és teljesítménye abszolút oda sorolja. Mint a legtöbb teszt esetén, úgy itt is előjött a tanulság, miszerint rendszerünket érdemes úgy összeállítanunk, hogy összértékének kb. 20-30 %-át képviselje a kábelezés ára. Ebbe természetesen a további összekötő, hálózati és hangfalkábelek is beleszámolandók, így könnyen látható, hogy milyen rendszerhez melyik modellt érdemes választanunk. Egy biztos: egy egyszerű gyári madzaghoz képest mindenképpen előrelépést érhetünk el, de bizonyos szint felett már nem érdemes többet költenünk erre. A "nagymacska" szériás AudioQuest karkábelek kipróbálását, meghallgatását mindenkinek ajánljuk, aki a vinyl szerelmese, bőven lehetséges, hogy kedvenc lemezjátszójának hangját ezzel a fejlesztéssel új dimenzióba emelheti.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.