Arcam rPlay hálózati zenelejátszó teszt

Eggyel kevesebb korlát

2017. április 22., szombat, 19:05

Arcam audio hifi lejátszó médialejátszó zenelejátszó audio lejátszó hálózati lejátszó hálózati zenelejátszó lejátszó teszt zenelejátszó teszt médialejátszó teszt Arcam teszt hálózati lejátszó teszt hálózati zenelejátszó teszt

Az Arcam fejlesztői nem csak egy háttérzenére szolgáló kütyüt akartak piacra dobni, és ezt a hifisták érezni fogják az rPlay hangján. Másfelől pont az teszi vonzóvá, hogy pofonegyszerűen használható, mi több, multiroom-képes.

Mit is tud?

Mielőtt rátérünk tesztalanyunk képességeire, hadd vázoljuk tömören annak hátterét! A Cambridge-i cég jó pár éve futtatja "r" sorozatát, mely otthonbarát, multimédiás célokra szánt eszközöket foglal magába. E családban található többek közt az általunk is tesztelt irDAC-II DA konverter és rHead fejhallgató erősítő is. 1-2 éve került e szériába az airDAC, ami egy AirPlay klienssel felvértezett DA konverter. Az extra szolgáltatás segített abban, hogy a Bluetooth-hoz képest sokkal jobb hangminőség mellett, és mégis vezeték nélkül tudjunk otthonunkban zenét hallgatni. Ez viszont extrák terén nagyon kevés ahhoz képest, amekkora létjogosultsággal bírnak a folyton erősödő multiroom rendszerek. Utóbbiak még több funkciót, egyszerűséget és extrát tesznek lehetővé, amiket egy jó hangú AirPlay DAC önmagában nem tud felülmúlni.

Az Arcam érezte, hogy egyedül nem fogja újra feltalálni a spanyolviaszt. Hifi és házimozi komponensei élvonalbeliek, de a komplett házhangosítás nem képezi elsődleges tevékenységi körüket. Ezért úgy döntöttek, hogy együttműködésbe lépnek a DTS-szel, akik nemrégiben indították újra a Play-Fi rendszert. Így az rPlay mindent teljesít, ami egy Play-Fi-képes forráseszköztől elvárható. Tucatnyi hálózati kliens, applikáció alapú vezérlés, és multiroom építési lehetőség. Csak hogy a fontosabbakat említsük: internetrádió, Spotify, helyi hálózaton tárolt zenék lejátszása, illetve az AirPlay sem kivétel.

Arcam rPlay PlayFi App

Viszonylag friss a Play-Fi támogatók listája, ezért még mi sem látjuk a teljes kínálatot, illetve annak lehetőségeit. Rebesgetik, hogy pl. többcsatornás házimozi mód is kerül majd a felületbe. Viszont már teszteltünk nem egy gyártó Play-Fi képes termékcsaládját, melyekhez képest továbbra is tudott valami pluszt felmutatni az rPlay. Nevezetesen a digitális hangkimenetre gondolunk. Másfelől analóg RCA kijáratból is kettőt nyújt, egy fix és egy vezérelhető jelűt. Tehát csatlakoztatható többek közt végfokra vagy önálló potméterrel rendelkező aktív hangfalra. Beépített WiFi adaptert és Ethernet portot is tartalmaz, ennél fogva mi dönthetjük el, hogy kábeles, vagy vezeték nélküli módon használjuk.

Arcam rPlay PlayFi App

Hogyan lesz ebből Multiroom?

A DTS Play-Fi egyre több gyártó eszközében megtalálható. Hifi komponensek, kisméretű egydobozos hangrendszerek és az rPlay-hez hasonló készülékek is részét képezik a termékkörnek. Ez a folyamatosan növekvő família, ellentétben mondjuk a zárt elven működő Sonos és Bluesound komponenseivel, gyártóktól függetlenül kompatibilis. Vagyis a vásárló sokkal több termék közül válogathat, dizájn és teljesítmény tekintetében is gazdagabb a felhozatal. Az általunk eddig kipróbált Play-Fi termékek tudására alapozva nem mondanánk, hogy számottevően olcsóbb vagy drágább ez a rendszer, mint a többi. Másszóval a Play-Fi-t kínáló gyártók igyekeznek árak terén (is) idomulni a Sonos jellegű vetélytársaikhoz.

Arcam rPlay PlayFi App

Azért előfordulnak enyhe kompromisszumok. Például míg a dedikált multiroom nevek akár 16 vagy 32 zónát is képesek kezelni, addig egy Play-fi rendszer legfeljebb nyolcat támogat. Egy átlagos otthonban (még akkor is, ha kétszintes családi házról beszélünk) azonban ennyi sem kevés, gondoljunk bele: nyolc zóna akár nyolc különálló helyiség behangosítására is elegendő lehet.

A Play-Fi applikációja Android és iOS mobileszközökre ingyenesen letölthető. Elérhető Windows operációs rendszerre is, ám utóbbira az ún. fapados verzió csak egy zóna vezérlését teszi lehetővé. 15 dolláros licencdíj ellenében viszont számítógépről is uralhatjuk a legfeljebb 8 db zónát. Más okból is praktikus a PC-s program: minden alkalmazás (beleértve a YouTube videók) hangját képes megosztani a Play-Fi zónákkal. Tehát ha a számítógépen elindítunk egy zeneszámot (ez lehet nagyfelbontású felvétel is), akkor az a helyi hálózaton keresztül megszólalhat az rPlay (vagy bármely Play-Fi zónajátszó) kimenetén.

Arcam rPlay hátlap

Beüzemelés

Napjaink vezeték nélküli hangrendszereinek fő előnye, hogy laikusoknak készültek, telepítésük egyáltalán nem nehéz. Néhány perc alatt üzemképes állapotba kerülhet az rPlay, ha követjük az applikáció utasításait. Amennyiben Ethernet kábellel csatlakozik helyi hálózatunkhoz, nincs is más tennivaló. Egyszerűen bekapcsoljuk, és fél percen belül rááll helyi hálózatunkra, attól kezdve látni fogják mobileszközeink és a PC is.

Arcam rPlay hálózati zenelejátszó

Ahogy az Arcamtól megszokhattuk, ezúttal is remek minőségű, öntvény alumínium készülékházat készítettek. A tetőlapon található két krómozott hangerőszabályzó gomb, melyek a szükségesnél keményebbek, ezért határozott nyomást igényelnek. Esetleg némító funkciót is helyezhettek volna rá, persze a felhasználók zöme úgyis telefonjáról fogja vezérelni.

Arcam rPlay belső

Hangminőség

Telefonunkról CD-minőségű felvételeket, majd számítógépen tárolt, veszteségmentes fájlokat is lejátszottunk az rPlay közreműködésével. Bizonyára sokan kíváncsiak rá, hogy milyen hangot nyújt, ezért most nagy vonalakban összesítjük tapasztalatainkat. Nincs értelme túlságosan részletekbe bonyolódnunk, mivel a végeredményt tesztalanyunkon kívül álló, egyéb hifi komponensek is befolyásolták. Konkrétan Arcam AVR390 házimozi erősítőből és Revel Concerta2 M16 állványos hangfalpárból állt e rendszer.

Arcam rPlay és Arcam A19

Hamar meggyőződtünk a Play-Fi hatékonyságáról, persze korábbi nekifutásaink során már bebizonyosodott, hogy a felület tényleg sokat megőriz a fájlok fontosabb részleteiből. A hálózati közvetítés és a jelkonverzió hatására dinamikailag és mélységben is picit laposabb lett a sztereó tér (ahhoz képest, ahogy egy közvetlenül csatlakoztatott DAC megszólaltatná e fájlokat). Ez a sántaság viszont a digitális kimenetre való váltással azonnal, hallhatóan javult. A hangszerek csendülései szebben kiúsztak oldalirányba és az énekhang is szilárdabb, közvetlenebb lett. Analóg kimenetén is érezni lehetett az rPlay hifis törekvését, mindössze kicsit lehorgonyzott, sikamlósabb részletekkel. A rendszer eleve zenei és dinamikus stílusra volt kihegyezve, ezért a szokásos lábfejmozgás, bólogatás sem maradt el. Az Arcam hálózati zenejátszója nem tár fel mindent a maximalista audiofilek előtt, viszont hangja fülbemászó, és megfelelő hangrendszerrel társítva sokkal tágasabbá és tisztábbá teszi a zenét, mint amit a konyhai rádió méretű komponensektől megszoktunk.

Arcam rPlay belső

A legfontosabb - és ezt rendszertől függetlenül leszögezhetjük - hogy minden általunk ismert Bluetooth vevőt kenterbe vert a Play-Fi. A benne lévő, 192 kHz/24 bites PCM jelfolyamot támogató DAC egyértelmű különbségekre mutatott rá a különféle minőségű fájlok között. Adott egy kis térérzetet, közvetlenséget, ugyanakkor nem volt rideg, inkább finomkodó, mint a legtöbb Arcam eszköz. Aki hallgatott már AirPlay kliensen közvetített, jó minőségű jelfolyamot megszólalni hifi rendszerén, az hasonlóra számíthat, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a Play-Fi sokkal több formátumot, és nagyobb mintavételezést is támogat.

Arcam rPlay hálózati zenelejátszó

Összegzés

Az Arcam rPlay piacra kerülésével olyan szobákba is bekerülhet a Play-Fi, amelyekben a hálózati funkciókon kívül fontos a jó hangminőség biztosítása. Nem kényszerít minket, hogy váltsuk le jól bevált forráseszközeinket, egyszerűen csak hozzáadhatunk hifi rendszerünkhöz egy modernebb, kényelmesebb zeneelérési módot. A nála drágább DA konverterekkel értelemszerűen nem próbálja felvenni a versenyt. Élvezhető, dinamikus és részletes hifi hangot nyújt, ennél többet ne várjunk tőle. Maximalista olvasóinknak el kell fogadnia, hogy továbbra is a közvetlenül, úgymond offline lejátszott, veszteségmentes hangformátumok (pl. DSD) vagy az analóg hanglemez nyújtják a legmagasabb szintet. Viszont az rPlay beiktatásával a komfort és a minőség közti szakadék végre szűkebbé vált, és ez hosszú távon sokkal jobb alternatíva mondjuk a Bluetooth-szal szemben.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.