Ultrasone Panther mobil DAC teszt

2019. december 30., hétfő, 18:40

Ultrasone audio hifi DAC erősítő DA konverter fejhallgató erősítő Ultrasone DAC Ultrasone teszt DAC teszt Ultrasone DAC teszt Ultrasone fejhallgató erősítő USB DAC teszt fejhallgató erősítő teszt

Az Ultrasone termékeit eddig is nagy megelégedéssel teszteltük, ugyanakkor a gyártó inkább kiváló minőségű és általában igen kedvező ár/érték arányú fejhallgatóiról ismert. Most azonban új, logikus piaci szegmens felé is nyitottak és megjelentették Panther nevű, alapvetően mobil felhasználásra szánt DAC-jukat a Panthert.

Bevezető

Az Ultrasone Panther DAC egyszerű, mégis elegáns csomagolásban érkezik. A DAC-on túlmenően kapunk még egy szett micro USB átalakító kábelt, amivel akár iOS vagy USB-C csatlakozós eszközeinket is használhatjuk a DAC-kal, valamint egy 3,5 mm-es Jack-Jack jumper-, és természetesen egy micro USB kábelt is. Ezek mindegyike kb. 10 cm hosszúságú és értelemszerűen a kommersz kategóriát képviselik, ugyanakkor napi használat szempontjából praktikusak és legyünk őszinték - mobiltelefonos zenehallgatás esetében nem biztos, hogy az összekötőkábelek határozzák meg a hangminőséget.

Ultrasone Panther DAC kábel

A DAC alumínium házat kapott, mérete körülbelül akkora, mint egy notebook merevlemez. A kialakítás igényes és letisztult, kifejezetten egyszerű, ami jelen esetben nagy előny. Az előlapon találjuk a hangerőállító potmétert, ami egyben a ki- és bekapcsoló gomb is. Az előlapon ezen kívül két fej/fülhallgató kimenetet találunk, egy aszimmetrikus 3,5 mm-es és egy 2,5 mm-es szimmetrikus Jack aljzatot. Az impedancia 16-300 Ohm közötti lehet, melyet automatikusan állít a DAC az éppen használt eszközhöz. Ennek köszönhetően fej- és fülhallgatók széles körével kompatibilis a Panther és várhatóan nagyobb méretűeket is gond nélkül meghajt.

Ultrasone Panther DAC

A készülékházat megfordítva egy micro USB (OTG) aljzatot találunk, amivel az USB OTG szabványt ismerő mobileszközeinkhez csatlakoztathatjuk a Panthert, további beállítások szükségessége nélkül. Emellett kapott helyet egy line-in bemenet, azaz, ha valamilyen oknál fogva mégsem kompatibilis valamely forráseszközünk, akkor azt - akár a mellékelt Jack-Jack jumper kábel segítségével - szintén csatlakoztathatjuk, így gyakorlatilag bármilyen forrással használhatóvá válik a Panther. Ez utóbbi megoldás természetesen minőségromláshoz vezethet, de amennyiben nem audiofil célú a felhasználás, úgy minden bizonnyal elhanyagolható kompromisszumot kell csak kötnünk. Ezeken túl egy gain kapcsolót találunk a hátlapon, amivel a line in bemenetre érkező, esetlegesen túl alacsony szintű jelen emelhetünk, hogy ne veszítsünk a zene eredeti dinamikájából. Végül egy további micro USB aljzatot látunk "Charging" felirattal, amivel a Panther töltését tehetjük meg.

Ultrasone Panther DAC

Ezzel el is értünk a Panther izgalmasabb részéhez a belső tartalomhoz. Alanyunk ugyanis beépített, 3000 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkezik, amivel minimum 3-4 óra használatot és kb. 15 óra készenlétet ígér a gyártó. A beépített AKM 4490 DAC chip remek megszólalást ígér: 384 kHz/32 bit PCM formátumú felbontást kínál, ráadásul az ennél alacsonyabb felbontású forrásanyagokat felkonvertálja, amennyiben USB kapcsolaton keresztül érkezik a feldolgozandó jel. Az eszköz DSD kompatibilis, egészen DSD256 felbontásig kezeli a formátumot. Mindennek tudatában nagy várakozással néztünk a meghallgatás elé, amit Sennheiser HD 600 és Beyerdynamic DT 150 fejhallgatóinkkal, valamint Etymotic ER4 fülhallgatóval is elvégeztünk.

Ultrasone Panther DAC

Meghallgatás, használat

Meghallgatásakor elsősorban a hangminőségére voltunk kíváncsiak, így kissé talán unortodox környezetbe kötöttük be: forrásunk egy laptop volt foobar2000 lejátszóval, USB-n keresztül csatlakoztatva, míg a már említett fejhallgatók kerültek a Panther 3,5 mm-es aljzatába. Ezt megelőzően feltöltöttük a Panther akkumulátorát, illetve fejhallgatóinkkal együtt járattuk néhány órán keresztül az IsoTek bejárató lemezzel.

Így felkészülve ültünk le meghallgatni kedvenc zenéinket nagyfelbontású PCM forrásanyagokat használva.

Már az első pillanatokban nyilvánvalóvá vált, hogy a Panther messze komolyabb teljesítményre képes, mint amire egy átlag mobil-környezetben szükség lehet - igaz ára indokolja is a teljesítményt, de így is meglepő minőséget hallottunk. Nyitott fejhallgatóval különösen széles terek jelentek meg, kifejezetten dinamikus és tiszta előadás mellett. A közép és közép-magas tartományban éreztünk némi nazális fojtottságot, de ezzel tényleg csak a kákán kerestünk csomót, nem igazán tudtunk belekötni a Panther előadásába. A basszusok kellően megfogottak, kereken, hangsúlyosan szólaltak meg, a magastartomány pedig kifejezetten élénk, tiszta, mégsem volt zavaró vagy túlzó.

Ultrasone Panther fejhallgató erősítő

Zárt fejhallgatóval is bőven megfelelő méretű tereket kaptunk, az említett tulajdonságok viszont - szerencsénkre - megmaradtak, itt sem lehetett kifogásunk. A megszólaláson érezhető volt az odafigyelés, és hogy a gyártó ténylegesen nagy hangsúlyt fektetett a remek hangzásra a tervezés során.

Ezután a többi lehetőséget is kipróbáltuk: csatlakoztattuk laptopunkat, majd telefonunkat is a line-in bemenetre, ami érzékelhető minőségromlást okozott. Különösen a dinamika és a tisztaság látta kárát a váltásnak. Így még egyszer emlékeztett a Panther, hogy igazán komoly előadásra a saját áramköreivel képes. Ez természetes, bizony csalódottak lettünk volna, ha más konklúziót kell levonnunk a cserét követően.

Ezután kipróbáltuk TIDAL-ről streamelt, CD minőségű hanganyagokkal, mobiltelefon USB csatlakozójára kötve. Az eredmény magáért beszélt: gyakorlatilag ugyanazt kaptuk, mint a saját meghajtón, laptopon tárolt és lejátszott nagyfelbontású fájlokkal, azaz a Panther felbontást felfelé konvertáló funkciója is remekül tette a dolgát.

Ultrasone Panther DAC tartozékok

Összegzés

Az Ultrasone Panther minősége, megszólalása és ára okán egyértelműen a magasabb, audiofil igényeket támasztó célközönséget célozza meg, fókuszban tartva egyúttal a mobilos használhatóságot is. Fontos, hogy megfelelő minőségű forrásanyagokkal használjuk, hiszen MP3 és hasonló formátumok esetében még a felkonvertálás ellenére sem tudja hozni azt a szintet, mint jobb minőségű forrásokkal - ahogy más DAC-ok sem. Ugyanakkor a Panther "megérdemli", hogy méltó környezetben használják, mivel megszólalása egyáltalán nem a belépő, vagy alacsonyabb kategóriás eszközöket idézi. Ennél fogva ár/érték arányban is hozza a gyártótól megszokott szintet, árához képest kiemelkedőt nyújt. Természetesen amennyiben megfelelő fej- vagy fülhallgatót választunk hozzá, úgy mobiltelefonos zenehallgatásunk egészen új dimenzióba kerülhet általa - a Pantherrel és egy jó fülessel kombinálva telefonunk vélhetően minden eddiginél jobban fog szólni anélkül, hogy bármilyen szoftverrel vagy beállítással kellene bajlódnunk. Mindezek okán örömmel adjuk neki az Ajánlott Vétel elismerést!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.