RHA Dacamp L1 USB DAC és fejhallgató erősítő teszt

Zsebprofizmus

2018. március 29., csütörtök, 21:20

RHA audio hifi DAC DA konverter USB DAC RHA DAC fejhallgató erősítő DAC teszt fejhallgató erősítő teszt USB DAC teszt RHA DAC teszt

Évekkel ezelőtt még azt gondoltuk, hogy az akkoriban szárnyát bontogató RHA megelégszik majd szűk termékcsaládot képező fülhallgatók gyártásával. Azóta folyamatosan újították és bővítették kínálatukat egészen addig, hogy egy kívül-belül profi DAC hagyja el tervezőasztalukat.

Az új szó: mobil-is!

Az RHA Dacamp L1 fotón és élőben is fegyelmezettséget sugall. Minden porcikájában profi akar lenni, nem csodálkozunk, amiért megkapta a hordozható fejhallgató erősítőknek járó 2017/2018-as EISA díjat. Mindent papírforma szerint igyekszik teljesíteni, kicsit talán többet is. De ne szaladjunk annyira előre, mit kapunk a kb. 170 000 Ft-os árért cserébe?

RHA Dacamp L1 USB DAC

Ami a legfontosabb, hogy a Dacamp otthoni és mobil téren is kamatoztatja képességeit. Beépített akkumulátorral rendelkezik, így mobileszközeinket (Apple iOS rendszerű és bizonyos Android készülékeket) rádokkolva átveszi a hangkártya szerepét. Akkor is hasznunkra válhat, ha épp nem akarunk zenét hallgatni, hanem a mobilunkat töltenénk, hiszen akkubank funkciót is tartalmaz. Számítógépre csatlakoztatva is tölthető, ugyanekkor külső hangkártyaként segít megszólaltatni akár 384 kHz/32 bites PCM folyamot vagy Quad DSD-t.

RHA Dacamp L1 USB DAC

Az L1-ben lévő akkumulátor és erősítő áramkör számára az sem okoz gondot, hogy akár 600 ohmos füleseket kiszolgáljon. Mindazonáltal két DAC chip található benne, elosztva a jobb és bal csatorna számára, szimmetrikus hajtásra is képes, erre szolgál a rajta lévő 4-tűs mini XLR aljzat. Tehát nem csak a számítógép közelében használható, hanem utazás alatt is. Hab a tortán, hogy mechanikus hangszínszabályzó tárcsákat helyeztek rá, valamint az akkubank funkciót tetszés szerint kikapcsolhatjuk, ha spórolni szeretnénk az energiával.

RHA Dacamp L1 USB DAC

Kicsomagolás

Teszteltünk már annyi eszközt, hogy ránézésre megállapítsuk: az RHA semmit nem bízott a véletlenre. A Dacamp doboza, kicsomagolásának folyamata tanmesébe illő, kemény falú dobozkájában minden kulturált módon tárul elénk, a kiegészítőket kis dobozokba különítették el. Utóbbiakban találunk egy számítógéphez (A végű) és egy Android eszközökhöz (micro B végű OTG) szolgáló micro USB kábelt (megjegyzés: ha iOS mobileszközt akarunk hozzá csatlakoztatni, arra az Apple standard kábelét is használhatjuk).

RHA Dacamp L1 USB DAC és RHA CL1 fülhallgató

Továbbá kapunk még két szilikon pántot és egy apró mikroszálas kendőt. Előbbiekkel hozzárögzíthetjük telefonunkat az L1-hez, a kis textilt pedig betehetjük a készülékek közé, hogy ne koptassák egymást. Kissé molett és nem túl nadrágzseb-barát lesz így az eredmény, de arra jó, hogy ne kelljen folyton kézzel csokorba szednünk sajátos mobil hifi állomásunkat.

RHA Dacamp L1 USB DAC tartozékok

Küllem

Ahogy fentebb említettük, az RHA mérnökei odafigyeltek a részletekre. A készülékház matt felületű, elegáns grafitszürke színű. Egyik oldalát lekerekítették, ami által egész jól kézreáll. Fülhallgató kimenetei közé helyeztek egy üzemkapcsolóval egybeépített hangerőszabályzót, ez talán az egyetlen kevésbé remekül sikerült alkotórész, rá még visszatérünk. A másik oldalon található, ha úgy tetszik, a digitális szekció, a töltésre és jelátvitelre szolgáló USB aljzatok, egy vonalszintű hangkimenet és egy Jack adapterrel hozzáférhető optikai bemenet. A hosszú, lapos oldalon található egy jelszint kiemelő potméter (akkubank engedélyező funkcióval), amit követ egy basszus és magashangszín szabályzó is.

RHA Dacamp L1 USB DAC

Használat

A Dacamp L1 beüzemelése, használata nem különösebben bonyolult, számítógépet használóknak annyit kell csak észben tartania, hogy Windows operációs rendszer esetén letöltendő a gyártó honlapján lévő meghajtó program (Mac gépek automatikusan felismerik, mint kiválasztható hangeszközt). A mi iPhone-unkat is rögtön azonosította, de Huwaei P10 Lite-tal nem volt hajlandó barátkozni (ez alighanem a telefon miatt volt). Az aktuális forrás kiválasztásához a micro USB aljzat alatt lévő, háromállású kapcsoló volt segítségünkre. A 4-tűs XLR kimenet mellett elég erős, de nem túlzottan bántó, fehér fényű LED tájékoztatott minket folyamatos, ill. pulzáló fehér fénnyel aktív üzemállapot/töltődő akkumulátor esetén. A rögzített vonalszintű hangkimenetre csatlakoztathatunk aktív hangfalat vagy hifi erősítőt, ilyenkor azonban a fejhallgató kimenetek automatikusan elnémulnak.

RHA Dacamp L1 USB DAC

Mindössze két apróságot jegyzünk meg, ami egyesek részéről megbékélést igénylő lehet: a hangerőszabályzó nem annyira precíz, mint a hasonló kategóriájú hifi készülékeké, továbbá a 4-tűs XLR csatlakozó is kissé leszűkíti a felhasználó lehetőségeit, amennyiben ragaszkodik a szimmetrikus hajtáshoz, ugyanis nem összetévesztendő a jóval elterjedtebb, 3-tűs változattal. A dugófajta használata értelmet nyer akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a cég CL1 Ceramic hibrid in-ear fülhallgatójához is jár egy ilyen végződésű kábel. Utóbbiból kaptunk egy mintapéldányt, hogy kipróbáljuk, mit produkál az elméleti álompár, figyelembe véve, hogy a fülesben alkalmazott technológiák sem elhanyagolhatók: háza cirkónium-oxid kerámia kompozitból készült, kábele moduláris, jár hozzá egy OFC (Jack végű) és egy négyeres ezüst (4-tűs mini XLR végű) vezeték is. Kapszuláiba sMMXC aljzatot építettek, belsejében CL Dynamic és ún. kerámia lapmembrános hangszórók keltik a hangot. Emellett saját, régóta referenciaként használt Focal Listen és Sennheiser HD 600 füleseinket is bemelegítettük a teszteléshez.

RHA Dacamp L1 USB DAC és RHA CL1 fülhallgató

Hangminőség

Mindegyik fülessel, különösen a HD 600-zal (mivel ezt próbáltuk ki eddig a legtöbb elektronikával) esetében egyértelműen, pár pillanat meggyőzött minket az RHA Dacamp L1 hangja: összetett és mégis magával ragadó, kidolgozott, ugyanakkor könnyen befogadható. Sok múlik persze azon is, hogy milyen fülest választunk mellé.

RHA Dacamp L1 USB DAC és RHA CL1 fülhallgató

Az RHA CL1 Ceramic még nagyon friss állapotában került hozzánk (rá lehet, hogy külön visszatérünk egy jövőbeni cikkben), ezért kissé fényesnek, ill. hűvösnek találtuk, ugyanakkor érezni lehetett, hogy higgadt kimértséggel kezeli a sztereó teret és a részletek árnyalását. A hangerő növelésével egyre zavaróbbá váló hidegséget úgy tudtuk orvosolni, hogy a korábban említett EQ potméterekkel a magashangokból levettünk 2, a basszushoz pedig hozzáadtunk 2 fokozatot. Így máris emészthetőbb és simulékonyabb lett a középmagas frekvencia. Zárójelben megjegyezzük, hogy HD 600-unk eleinte furcsa búgást keltett a középső hangokban, aztán eszünkbe jutott, hogy vissza kéne állítani az EQ-t és utána minden egyből kisimult, kiegyensúlyozottá vált.

RHA Dacamp L1 USB DAC

Fejhallgatóink meglepően közvetlen, csupasz, élénk módon mutatták be Cassandra Wilson - O Sole Mio Funk c. számát. A hangszereknek súlya és ereje volt, ugyanakkor az ének könnyedén, lazán jelent meg. Yann Tiersen - Le Fabuleux Destin D’Amélie Poulain c. tangóharmonika darabját elindítva a meseszépen zenélt a HD 600. A harmonika teteje szépen rezgett, az alja mézédesen búgott. Minden egyes billentyűlenyomás a háttérben, élesen csattant. Örömmel végig hallgat az ember egy számot, ha ilyen tisztán kapja. Zongora és nagybőgő teszthez kicsit belefüleltünk a Tsuyoshi Yamamoto Trio - Caravan c. számába is. A cintányér szép fémesen csengett le a kezdő negyedekben. A bőgő testesen, gazdagon ömlött a fülünkbe, de túlzó brummogások nélkül. A zongorát is gyönyörűen árnyalta, a zene betemette gondolatainkat, egy pillanatra sem volt unalmas. A Dacamp tere lehetett volna kicsit nyitottabb, de a sztereó tér és a részletárnyalás bőven kárpótolt minket.

RHA Dacamp L1 USB DAC

Megjegyzés: akik kedvet kaptak az RHA Dacamp L1/CL1 páros kipróbálásához, birtoklásához, azok most jól járhatnak, ugyanis a forgalmazó néhány darab erejéig különleges akciót bocsátott ki rájuk: az L1 korlátozott ideig 173 990 Ft helyett 129 995 Ft-ért, a CL1 kerámia hibrid szimmetrikus fülhallgató pedig 143 990 Ft helyett 94 995 Ft-ért vásárolható meg.

RHA Dacamp L1 USB DAC

Végszó

Több remek fejhallgató erősítőt kipróbáltunk az utóbbi években és a hordozható típusok közül a RHA Dacamp L1 egyértelműen a drágábbak közé tartozik. Cserébe a hangja is hamar elkapja a hallgató figyelmét és karaktere élénk, közvetlen, nem annyira mesterkélt, mint egyes olcsóbb vetélytársaké. Aki mindenképpen igényt tart a fizikai kezelőszervekkel elérhető EQ-ra, érdeklődik az RHA profizmusa (és esetleg kerámia házas, professzionális szintű CL1 Ceramic fülhallgatója iránt), valamint egy otthon és útközben egyaránt használható DAC-ot keres, annak érdemes személyesen kipróbálnia, hogy mire képes a kis eszköz.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.