Magnat MA 600 hibrid sztereó erősítő teszt

Ami a csövön kifér

2016. február 18., csütörtök, 10:25

Magnat audio hifi erősítő Magnat erősítő hifi erősítő csöves erősítő hibrid erősítő erősítő teszt hifi erősítő teszt Magnat erősítő teszt hibrid erősítő teszt hibrid sztereó erősítő

A Magnat ismét nagyot alakított, és egyik legújabb erősítőjével felrázta a piacot. Az MA 600 erősítő hibrid technikával készült és bepillantást enged a csöves erősítők hangzásvilágába. Rengeteg szolgáltatással, és szinte az összes csatlakozási lehetőség felsorakoztatásával figyelemre méltó összképet nyújt, a jelenleg piacra kerülő, modern integrált erősítők között.

Csöves vagy nem csöves

A hifi és high end rajongók táborát már a kezdetektől fogva megosztotta a csöves kontra integrált erősítők közötti folytonos versengés. Ki erre esküszik, ki pedig arra, és a csöves meleg hangzást isteníti, de a lényeg, hogy nincs egyetértés. Tény, hogy a kétfajta erősítő megoldásnak lényeges műszaki és még lényegesebb hallható különbségei vannak, de természetesen nem lehet kijelenteni kategorikusan, hogy egyik vagy a másik kizárólagosan jobb. Minden valószínűség szerint a hallgatótáborban megmaradnak a különbségek, de mindkét csapatnak érdemes egy pillantást, pontosabban egy kis odafigyelést szentelni a Magnat MA 600 erősítőre. A márkát nem kell bemutatnunk, hiszen régen sok babért learatott hifi és high end kategóriás hangfalaival, egyszóval nagy népszerűségnek örvendett. Némi kissé visszafogottabb piaci jelenlét után, egy olyan hibrid felépítésű erősítő magalkotásával törtek be a köztudatba, ami az alacsonyabb ársávban hozza közvetlen közelségbe a kifinomult, meleg, csöves hangzást, illetve az integrált erősítők kiforrott technikáját. A végerősítő félvezetős technológiája a stabilitást, és a nagy teljesítményt biztosítja a hallgatóság számára, míg a csöves előerősítő a zenei tartalmat emeli magasabb szintre.

Magnat MA 600 hibrid erősítő cső

Modern és klasszikus

Az erősítőt végignézve ez a kevert megoldás már az első pillanatban sejthető, mivel a felépítése nem a klasszikus csöves erősítőkre emlékeztet, sőt kicsit sem hasonlít rájuk. Ha nagyon pontosak akarunk lenni, csupán egy kis ablak sejteti velünk, hogy a mívesen megmunkált alumínium előlap mögött egy vákuumcsövet is találunk. Igen, jelen esetben az előerősítő az, ami csöves technikával készült, így senki ne keressen az erősítő tetején szépen és hangulatosan világító vákuumcsöveket, na meg nagy és kiemelkedő hálózati transzformátorokat. A Magnat MA 600 koncepciója nem erről szól, ami egyből látszik a külsején, tekintettel arra, hogy egy megszokott integrált erősítőnek is nézhetnénk első pillanatra.

Magnat MA 600 hibrid erősítő

Az előerősítő különlegessége tehát az a vákuumcső, ami orosz fejlesztésű, és egyedi válogatás után kerülhet csak a készülékbe. Minden egyes darabot 60 órán keresztül járatnak, jobban mondva bejáratnak, mielőtt a tényleges pályafutását elkezdi. A digitális/analóg átalakításról a kiváló minőségű Burr-Brown konverter gondoskodik, valamint a készülékbe MM, azaz mozgó mágneses lemezjátszó előerősítő is beépítésre került, amiért külön dicséretet érdemel a gyártó.

Magnat MA 600 hibrid erősítő hátlap

Az erősítő tápellátását túlméretezett toroid transzformátor biztosítja, amelynek zavartalan működését nagy kapacitású kondenzátorok garantálják. A hálózati tápvezeték cserélhető, beépített feszültség stabilizátor áramköröket is találunk a borítás alatt. Az összes csatorna kimenő teljesítményét egy chip biztosítja, ami 4 ohmon 65 watt maximális teljesítményt jelent.

Magnat MA 600 hibrid erősítő trafó

A minimalista formatervezés kedvelői bizonyára elégedetten fogják nyugtázni, hogy az előlap alumínium, és a szokásos hangerő szabályozó gombon kívül csak egy kisméretű kijelzőt, alatta két gombot, egy vonalszintű bemenetet illetve a fejhallgató kimenetet találjuk. Ne keressük a szokásos kiegészítő funkciókat, mint amilyen a hangszínszabályzás, vagy éppen a balance potméter, szerencsére mindezeknek se híre se hamva.

Magnat MA 600 hibrid erősítő hátlap

Az erősítő mögé tekintve megnyugodhatunk, mivel minden szükséges csatlakozási lehetőséget megtalálunk rajta. Az MM elven működő phono fokozaton kívül további négy vonalszintű RCA bemenetet helyeztek el a hátlapon, amit a kazettás magnó monitor kimenete egészít ki, bár ez utóbbinak a szintje nem állítható, fix. Az analóg bemeneteken kívül megtalálhatunk rajta egy-egy koaxiális és optikai digitális aljzatot is, valamint USB 2.0 bemenetet, amelyek alkalmassá teszik 192 kHz/24 bit felbontású hanganyagok közvetlen fogadására is. Ha mindez nem lenne elég, vezeték nélküli Bluetooth adatkapcsolatra is felkészítették, ráadásul ismeri az egyik legkorszerűbbnek számító aptX szabványt is, amely kifejezetten az audio állományok átvitelét teszi lehetővé jó minőségben. A Bluetooth lehet, hogy kissé idegennek tűnik egy erősítőt tekintve, de véleményünk szerint a mai kor elvárásainak megfelelően szükséges felkészíteni a terméket a legegyszerűbb adatkapcsolati módozatok ismeretére is.

Kezelés

A Magnat MA 600 kezelésében semmi ördöngösség nincsen, sőt a kézikönyv bárminemű előzetes áttanulmányozása nélkül is könnyedén rájöhetünk a használat fortélyaira. A bemenetek kiválasztása nagyon egyszerű, mindössze a kijelző alatt lévő két gombot kell használnunk. A kiválasztott bemeneteket kiírja, így a pontmátrixos kijelzőn bármikor leolvashatjuk, hova is csatlakoztattuk a zene forrását. A korábban már emlegetett hangszínszabályzási lehetőség könnyen előcsalogatható, pusztán a hangerő gombot kell megnyomni, hogy a menübe lépjünk. Ott megtehetjük a kívánt beállításokat, bár egy erősítő sokak számára csakis a lineáris, színezetlen hangátvitelt jelenti. A Magnat MA 600 teljes mértékben távvezérelhető is, közvetlenül, kényelmesen és sokkal gyorsabban elérhetjük az egyes funkciókat, mint a menüből.

Magnat MA 600 hibrid erősítő távvezérlő

Halljuk!

Hiába minden technikai bravúr, vagy gondosan megírt reklámszöveg, az igazi megmérettetés a meghallgatásos teszt, ami könnyedén eldönti egy készülék sorsát. A hibrid erősítők nem éppen a mindenki által ismert technikát jelentik, mivel az átlag hifi szerető csak csodálkozva néz rá, míg a csöves erősítők imádói, meg legyintenek, hogy ugyan ez csak egy hibrid. Bár nem egy "huszonkilós" klasszikus csodáról van szó, akkor is el kell ismerni, hogy egy jól felépített és átgondolt erősítőt veszünk meg, ha a Magnat MA 600 mellett tesszük le a voksunkat. Tesztkörnyezetnek néhány régebbi, kipróbált darabot használtunk, mint amilyen a Tannoy D500 hangfalpár, illetve analóg lemezjátszóként egy Rotel RP300 muzsikált. A mindennapi használathoz mérten, rádióadók meghallgatását is bevettük a tesztbe, amihez egy Sony ST-S505ES tunert vetettünk be. A kábelezést Neotech ezüst interconnect RCA összekötők jelentették, illetve a hangfalakhoz - kettős kábelezésre alkalmas - Neotech, ezüstözött OCC monokristályos réz kábelek vezettek.

Magnat MA 600 hibrid erősítő

A hang forrásának kiválasztása során is törekedtünk a többféle minőségű és jellegű zenei anyag elérésére, így a rádióadások esetében a modern és klasszikus hanganyagok között válogattunk, míg az interneten közvetlenül meghallgatott, nagyfelbontásúként feltöltött zenék szolgáltak. VACANT - Broke (24 bit audio), "Inner Bells" MAYO NAKANO PIANO TRIO LIVE 4K Video 96 kHz, 24 bit/192 kHz Recording, Ritmos Flamenco Armik - OBSESSION -NEW FLAMENCO ROMANCE- By Audiophile Hobbies stb. A lemezjátszón az InAkustik Reference Sound Check tesztlemezei szóltak, változatos jazz, vokál és más hangszeres zenével.

A rádióadások jelentették elméletileg a "leggyengébb" minőséget, ami azért így nem jelenthető ki. Természetesen adó függő, de némelyik állomás nagyon jó minőségben szólt, ahol az éteren keresztül is szélesebb színpadot, jól pozícionált előadókat hallhattunk. Talán csak a mélytartománya volt kevesebb, de az is változott valamivel, ahogy az erősítőt elkezdtük használni. A hangzás főleg a kereskedelmi adók esetében kissé színezett, de végül is hallgatható. Az internetről érkező zenék közül főleg a szólóének és a pengetős hangszerek vonták magukra figyelmet. Az MA 600 dinamikája jó, a mélyek is nagyjából a helyükön vannak arányos az egész hangkép. Nem tűnt sterilnek a hangzás egyszer sem, talán kicsit színezett, de lehet, hogy inkább melegebbnek és ember közelibbnek nevezhetnénk. A hangzás transzparens, de néha kissé visszafogottabbnak tűnik a zene, pedig a minőség nem romlik. Nagyobb hangerőn jobban kiteljesedik a hangkép, de halkabban is élvezetes, hallgatható.

Magnat MA 600 hibrid erősítő belső

Aki esetleg nem hitt a beépített phono fokozatok minőségében, annak csak le kell ülnie és meghallgatni a Magnat MA 600-at. Bár semmilyen beállítási lehetőség nincs az MM lemezjátszó előerősítő esetében, de összességében több mint nagyon jó a megalkotott összkép. A hangzás pontos, minden egyes hangszer él a színpadon, ami meglepően jól pozícionált. Egyik zenész sem ingázik a térben a jobb és bal fülünk között, pontosan ott fejezi be a szólamát, ahol elkezdte. El tudjuk képzelni a színpadot mivel a tér határozott és pontos, és szinte látni a zenészek keze játékát a húrokon. Érdekes, hogy a korábban tapasztalt dinamikus megszólalás itt mennyire kiteljesedett, nem hiányzott sem a mély sem a magas, elég jól eltalált egyensúlyban van valamennyi frekvencia-tartomány.

Összegzés

Lehet imádni vagy nem éppen kedvelni a csöves technikát, de a 190000 Ft-ba kerülő Magnat MA 600 egy nagyon jól sikerült erősítő, felépítése igényes, hangzása pedig egy felsőbb kategóriát idéz. Könnyű kezelhetősége és kellemes hangja miatt méltán lehet népszerű azok között, akik nem egy átlagos integrált erősítőre vágynak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.