iTech ProStereo D1 mobil DAC és Bluetooth headset teszt

Instant hang elvitelre

2019. április 1., hétfő, 18:30

iTech ProStereo audio hifi Bluetooth DAC USB DAC fejhallgató erősítő ProStereo teszt Bluetooth fejhallgató erősítő ProStereo fejhallgató erősítő USB DAC teszt Bluetooth fejhallgató erősítő teszt ProStereo fejhallgató erősítő teszt

Az iTechDynamic ProStereo családjában előfordulnak szokványostól némileg eltérő, innovatívnak is nevezhető eszközök. Mindegyikre rálicitál a D1, mely valójában nem egy, hanem két termékből áll össze és jó megoldást jelent azoknak, akik telefonos zenehallgatásról szeretnének, szokásaik radikális felborítása nélkül a következő szintre lépni.

Mindenütt jó, de a legjobb zenével

Alapjaiban véve az iTech ProStereo D1 egy USB DAC. Tehát ha (Type-C) USB kábellel a számítógéphez csatlakoztatják, akkor külső hangkártyaként üzemel. Viszont beépített akkumulátorral és Bluetooth vevővel is rendelkezik, így számítógép és vezeték mentesen is közvetíthetjük rá a zenét, szinte bármilyen okostelefonról. Ha viszont a Bluetooth-nál jobb hangminőség kell, akkor OTG kábel segítségével az erre alkalmas iOS/Android eszköz külső DA konvertere is lehet.

iTech ProStereo D1 USB DAC és fülhallgató

A DAC mellé egy hallójáratba illeszkedő fülhallgatót (F4) is csomagoltak. Utóbbi 9 mm-es hangszórója mindössze 7 mikron vastag Peptyde membránnal szólaltatja meg a hangokat. Adott tehát egy ún. konyhakész ajánlat, amellyel azonnal kiválthatjuk a telefon sok esetben gyenge minőségű gyári hangkártyáját és olcsó fehér fülhallgatóját.

iTech ProStereo F4 fülhallgató

Küllem

A D1 beépített akkumulátora által picit vastagabb, mint egy tipikus pendrive méretű mobil DAC, ennek ellenére a legtöbb nadrágzsebben elfér. A készülékházára csipeszt is szereltek, amellyel ruhára/táskára stb. rögzíthető. A mellékelt fülhallgatóval csak így lehet használni (azaz az elektronikát valahol mellkas magasságban elhelyezve), mivel az F4 kábele kb. félméteres és a telefonálásra szolgáló mikrofonos headset is a készülékházba került.

Az alumínium borítás igényes és tartósságot sugall. Apró impulzus potméter is része az extráknak, amellyel a föl/le nyomkodáshoz képest kényelmesebben lehet a hangerőt vezérelni. Érdekesség, hogy a tárcsán lévő apró pontokon keresztül LED világítás is kiszűrődik bekapcsolt üzemállapotban. Különböző színek jelzik az akkumulátor merülését, a szűrő módot (kétféle digitális szűrőt is tartalmaz a DAC) stb. A csomagolás része a fotókon is látható asztali dokkoló, melybe függőlegesen beállítható a D1. A kör alakú talp nem ad hozzá funkcionalitásához, de legalább fix helyet teremt a D1-nek a monitor mellett.

iTech ProStereo D1 USB DAC és fülhallgató

Használat közben

Az angol nyelvű, rövid használati útmutatót néhány perc alatt átböngésztük, ezt követően minden gombot és funkciót megértettünk, ill. elértünk. A teszteléshez használt iMac szokásához híven, driver telepítés nélkül felismerte a D1-et. Samsung Galaxy A8 okostelefonunk kb. 2 másodperc alatt felismerte a Bluetooth keresést követően. Érdekesség, hogy billentyűzárral is rendelkezik az eszköz.

Ahogy fentebb említettük, a mellékelt fülhallgató csak akkor bizonyult használhatónak, ha a DAC-ot kb. mellkas magaságban a ruhánkra csíptettük. A füleshez csomagolt különböző méretű szilikon illesztékek stabilitása hagyott maga után némi kivetnivalót. Ülő/álló testhelyzetben még fülünkben maradtak, de a legkisebb fej/testmozdulatra szinte azonnal kimozdultak hallójáratunkból. A probléma opcionálisan megvásárolható, szivacsos Comply illesztékkel hidalható át.

iTech ProStereo D1 USB DAC

Hangminőség

Mivel a ProStereo D1 többféle módon használható, hangminősége is több szempont alapján értékelhető. Először vegyük magát a DAC részt. A parányi elektronikát teljesítmény szempontjából nem érdemes alábecsülni. Például a nálunk lévő 300 ohmos Sennheiser HD 600 fejhallgatót tisztességes jelszinttel meg tudta hajtani.

A Bluetooth vevőt illetően nem értünk el meghökkentő eredményt, bár nem is számítottunk olyasmire. Ez alatt arra gondolunk, hogy a teszteléshez használt Samsung okostelefon gyári hangkártyája a Bluetooth-hoz képest egyértelműen árnyaltabb, tisztább részleteket hozott. A D1 akkor tudta igazán megmutatni képességei javát, ha USB jelkapcsolatot alkalmaztunk.

iTech ProStereo D1 USB DAC

Gyors összehasonlító tesztet végeztünk egy 2017-es iMac számítógép és a Type-C kábelen csatlakoztatott D1 3,5 mm-es fejhallgató Jack kimenete között. A számítógép kicsit műanyagos magas frekvenciákat produkált, némileg tömör, szűkösre összehúzott térrel és átlagos, néha bizonytalan dinamikával. Hallottuk a hiányosságokat, de egyébként nem volt olyan vészes a hangminőség... egészen addig, míg átváltottunk a D1-re, utána többé már nem akartunk visszalépni az iMac gyári hangkártyájához. A ProStereo picit kiszélesítette a teret, határozottabbá tette a Buena Vista - Chan Chan ütős hangszereit, a zenei élmény összességében árnyaltabb, játékosabb lett. Joe Satriani - Wind In The Trees c. számával is elvégeztük ezt a gyors A/B tesztet. Az iMac-en minden picit homogén maradt. A tér kevésbé volt kidolgozott, a részletek közelebb nyomódtak egymáshoz. A magashangok (pl. cintányérok) valamiért nem voltak annyira élvezhetők, mint a D1-en hallgatva. A váltás utáni első pillanatban látszólag ugyanazt a zenét hallgattuk, de néhány másodperc elteltével már érzékelni lehetett, hogy a tagolás, a frekvenciák finomodtak.

iTech ProStereo D1 USB DAC

Tesztalanyunk tudását a mellékelt fülhallgató figyelembevételével is lehet értékelni. A csomagoláson lévő Hi-Res embléma a fülhallgatóra nézve kissé túlzottan bizakodó gesztusnak tűnt, számunkra legalábbis. Nem szabad csak az F4-en keresztül minősíteni a DAC tudását, előbbi ugyanis eléggé felszínes karaktert nyújtott. Feltűnően sok magas és mélyhangot igyekezett kihozni a fájlokból. Ezáltal egyes részletek annyira intenzívvé és élessé váltak, hogy nem tudtunk a konkrét zenére koncentrálni. Kíváncsiságból elővettük a referenciaként tartott ENIGMACoustics LOTOO Dharma D200 fülhallgatót. Minden azonnal megváltozott, a zene lazán áramló lett, a frekvencia-tagolás sokkal gazdagabbá vált és megszűnt a vájkáló, hűvös érzet, helyette a fülhallgató finom, ugyanakkor lendületes karakterét kaptuk. Hozzá kell tennünk, hogy a D200 kb. 80 000 Ft-ba kerül, tehát a minőségjavulást joggal várhattuk el. Akárhogy is, a D1-hez mellékelt F4 fülhallgatóra érdemes inkább átmeneti megoldásként tekinteni addig, amíg a tulajdonos nem szemel ki valami kiforrottabb darabot.

iTech ProStereo D1 USB DAC és fülhallgató

Végszó

Az iTech ProStereo D1 koncepciója annyira jó és működőképes, hogy azon csodálkozunk, eddig hogyan nem jutott másnak eszébe ilyen csomagot kínálni? Ha figyelembe vesszük, hogy áráért cserébe Bluetooth vevőt, és mobil DAC funkciókat nyújt, ráadásul egy fülhallgató is jár mellé, akkor valóban, jelen pillanatban egyedülálló ajánlatot képvisel. Más kérdés, hogy a DAC tudását közel sem hozza ki a mellékelt partner, ezért hosszú távon jobban járunk egy kifinomultabb fülessel. Ennek ellenére nem könnyű a D1 által nyújtott szolgáltatás és hang együttesét kifogásolni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.