Cambridge Audio Topaz AM5 és S30 illetve S70 hangfalak tesztje

Milyen hifit vegyek, ha kevés pénzem van rá?

2014. május 6., kedd, 16:50

Cambridge Audio audio hifi sztereó erősítő hangfal hifi erősítő hifi hangfal AM5 S30 S70 Cambridge erősítő Cambridge hangfal erősítő teszt hangfal teszt hifi erősítő teszt hifi hangfal teszt

Kellene egy jó hifi a gyerekszobába, a hálóba, vagy egy kis nappaliba? A kompakt, mini hifi szerinted gagyi, az igényes meg túlárazott? Használt erősítőn töröd a fejed és rettegsz, hogy a használt hangfalaknak milyen volt az előéletük? Jó hírünk van! Létezik olcsó hifi, amit aztán kedvedre fejleszthetsz, bővíthetsz!

Ha valaki olcsón, 100-150 ezer forint között szeretne hifit venni, annak többnyire két lehetősége van. Vagy kompaktot választ, vagy elkezdi böngészni a használt piacot. Előbbi megoldás egyszerűbb, mert egy kis keresgélés után, egy csomagban megkaphatunk minden szolgáltatást, amire szükségünk van. Ugyanakkor ezeknek a rendszereknek a hangminősége adott. Azon nem lehet sokat változtatni, fejleszteni. Ha nem tetszik a hang, akkor az egészet kell lecserélni.

A másik lehetőség, a használt készülék vásárlása sok utánajárást igényel, de ha valamelyik komponens hangja nem tetszik, azt legalább le tudjuk cserélni. Azonban a használt cikkekkel sokan bizalmatlanok, ami teljesen érthető is.

Új erősítő és hangfal egy használt árában?

Erősítő 40 000 Ft alatt

A Cambridge Audio kínálatának legkisebb erősítője a Topaz AM5. A kis erősítő 2x25 watt leadására képes 8 ohmos terhelés mellett, ami némi magyarázatra szorul. Mi is tudjuk, hogy akad sok olyan mikro hifi is, ami 2x25, vagy akár 2x40 wattot ígér, ám azok tipikusan 50-70 watt felvétele mellett próbálkoznak a lehetetlennel. Ezzel szemben a kis Topaz AM5 akár 180 wattot is felvehet a hálózatról.

Cambridge Audio Topaz AM5 integrált sztereó erősítő

Az alap erősítő rendelkezik 4 pár analóg bemenettel, egy előlapi MP3 csatlakozóval, egy kimenettel, magas és mély hangszínszabályozó gombokkal. Ami ebből a modellből kimaradt az a távvezérlés és a ?direkt?  kapcsoló. Vagyis egy klasszikus erősítőt kapunk, közel annyiért, amennyit egy használt darabért kellene fizessünk, ám ehhez jár garancia. A készülék külleme meglepően igényes. Az előlap szálcsiszolt alumínium, a ház teljes egészében fém. A készülék tetején bepillantva hatalmas alumínium hűtőbordát láthatunk, ami biztató. A fedőlapot eltávolítva egy, a célnak megfelelő, egyszerű szerkezet tárul elénk. A Cambridge Audio mérnökei mindent egy alaplapra igyekeztek felszerelni. Csak az előlap és a hátlap csatlakozói kaptak külön nyák lemezeket, amiket egyszerű kábelezés köt össze. A tápegységben, az alacsony ár miatt, toroid transzformátorra ne is áhítozzon senki! Az ár ismeretében semmi meglepő nincs abban, amit a készülékben láttunk.

Cambridge Audio Topaz AM5 integrált sztereó erősítő hátlap

Hangfal 40 000 Ft alatt

A Cambridge Audio S70 álló hangfalait és az azok köré épített 5.0 szettet egy korábbi tesztünkben már kipróbáltuk. Most a család kisebb tagját, az S30 típust választottuk, pusztán az ára miatt. Miközben a Topaz AM5-öt vizsgálva el kell fogadjuk, hogy az alacsony ár minimalizmusra kényszerít, a gyártó olcsó hangfala esetében érthetetlen, hogyan sikerült ennyi vonzó tulajdonságot, ennyiből összehozni? A legfeltűnőbb a mély/közép hangszóró szövet membránja, ami csinos fáziskúppal is dicsekedhet. A magassugárzó neodímium mágnest kapott, ami persze nem látszik, ha csak bele nem kukkantunk a dobozba. A hátlapon pedig kettős kábelezésre alkalmas, aranyozott csatlakozók várnak. A doboz kivitele csinos, az előlap egyszerű.

Cambridge Audio S30 állványos hangfal

A teszt során külön meghallgattuk a hangfalakat NAD és Onkyo erősítőkkel, valamint az AM5 erősítőt is próbára tettük az S70 hangfalpárral, valamint kis Tannoy dobozokkal. A rendszert ezúttal a megszokott, tágas nappali mellett kipróbáltuk kisebb 12-15 m?-es szobákban is. Forrásként használtunk öreg Onkyo és Denon DVD-játszót, Onkyo CD-lejátszót, Samsung Galaxy S4 telefont (előlapi bemeneten) és laptopot, közvetlenül, valamint a Cambridge Audio DacMagic Plus elektronikájával. Ezek közül a laptop saját kimenete (nem meglepő módon) silány hangot facsart ki magából, így ezt a tesztben nem is vettük figyelembe. A telefonok között egyik legjobb hangzásúnak tartott Galaxy S4 sem vette fel a versenyt egy öreg Onkyo vagy Denon lejátszóval! Bizony, a telefonok legjobbjánál többet ér, egy hifi gyártó olcsó készüléke is! Persze a Topaz AM5 erősítőhöz illene Topaz CD5 lejátszót társítani. Illetve jó megoldás lehet még a DacMagic XS is, ami Magyarországon szintén nagyon jó áron kapható.

Cambridge Audio Topaz AM5 integrált sztereó erősítő és CD5 CD-lejátszó

A szett rendes tesztelése előtt, egy kis kitérővel, pár napra bekerült a hangfalpár a hálószobába, egy öreg Onkyo mini erősítő mellé. Ennek legfőbb célja a dobozok bejáratása volt, hiszen itt akár napi 12 órát is szólhatnak, senkit nem zavarva. Az esti, javarészt angol nyelvű sorozatokkal töltött tévézés alatt azonban egy kis tesztelésre is sor került. Az S30 pedig remekül bevált ebben a szerepkörben! Remek, részletgazdag, a párbeszédeket fantasztikusan közvetítő hangot kaptunk, kicsit visszafogott mélyek mellett.

Cambridge Audio S30 állványos hangfal hátlap

Az igazi teszt persze a Cambridge Audio Topaz AM5 bekötésével kezdődött, egy tágas nappaliban. A rendszer hangja kicsit száraz volt, de a sztereó színpad azonnal kibontakozott. Vagyis a szokásos, hosszas beigazításra ezúttal nem volt szükség. Olyan előadókkal, mint Diana Krall, a szett azonnal ledalolta a kompakt rendszereket. Tori Amos zenéivel a mélyek kicsit kemények voltak, de ez sem igazán olyan mértékű, hogy azért beleköthetnénk. A dinamika azt hozta, amit egy belépő erősítőtől elvárunk és annál nem többet. Érdekes módon, a lejátszókat az MP3/AUX jelzésű aljzatra kötve, a hang egy cseppet mintha butább, egyszerűbb lenne, mint a DVD aljzaton. Az ideális beállításokat keresgetve, még az olcsó rendszeren át is hallatszott, amikor a hangfalkábelt a létező legolcsóbb (névtelen) típusról egy jobb fajta KáCsa Audio termékre cseréltük, ahogy annak is volt egy kis haszna, amikor a Bandridge olcsó kábelét egy Cambridge Audio 900-as sorozatú RCA-val váltottuk le. A bekötések finomítgatása után, még tettünk egy próbát, a nagy légterű szobában, a hangfalak térbeli beigazításával. A dobozokat 1,8-2 m távolságban tartva tűnt a sztereó hatás a legjobbnak és a hang egésze is javult egy kicsit.

A tesztet így folytatva a Pink Panther fúvósai kifejezőbbek voltak, a dobozok pedig egy kicsit megfogottabbnak tűntek. Ami a nagy térben továbbra is hiányzott, az a nagyobb és jóval drágább rendszerekre jellemző érzelmi hatás. A nagyobb erő adta határozottság és játékosság.

Cambridge Audio S30 állványos hangfal keresztváltóA következő próbatétel egy 12 m?-es szoba zenével való megtöltése volt, ahol a mélyek sokkal hangsúlyosabbá váltak. Arról szó nincsen, hogy az apró dobozkák képesek lennének minden mélyhangot egyforma hatásfokkal megszólaltatni. Az olyan felvételeknél, mint a Pink Floyd -féle Marooned, például a basszusgitár jelenléte közel sem olyan közvetlen, mint a dobok. Más felvételekkel, mint például a Queen ? Another One Bites the Dust, a szett teljesen elemében volt. Egészséges mértékben képes eltávolodni a mikro hifik szerény, többnyire testetlen világától. A Velencei Barokk Zenekar által előadott Négy Évszak az, amin érezni, hogy az erősítő nem olyan pontos mint drágább, összetettebb elektronikára épülő rendszerek. Ez igazolja az összehasonlítás is, amit a NAD kis erősítőjével követtünk el. Persze az AM5 ára mellett továbbra sincs sok okunk panaszra. Ha pedig többet, jobbat szeretnénk, ott van az AM10, ami kicsivel több mint másfélszeres árával még mindig a legolcsóbb erősítők közé tartozik és már olyan finomságokat is találunk benne, mint például a toroid transzformátor.

Folytatva a lemezek és dalok közti válogatást, ismét egy Tori Amos felvétel, az Enjoy the Silence következett, ami kellőképpen testes. Csupán közvetlenségben, varázslatban maradt el az összehasonlítási alapként használt elektronikáktól. A hangfal pedig továbbra is maximálisan megszolgálta az árát. Toto felvételekkel az AM5 jó, a NAD-dal meghajtott S20 pedig kiváló. Antonio Forcione gitárjátéka ismét egy kicsit elmaradt attól a hangzástól, ami vágyaink és drágább rendszerekkel szerzett tapasztalatink keveréke oltott füleinkbe.

Ítélet

A Topaz AM5 becsülettel helytáll, de csodát nem tesz. Az S30 is helytáll és ha a finomabb zenék komplexitását és jelenlétét nem is képes úgy visszaadni, mint a jóval drágább típusok, hifi hangfalként remekül szerepel. Az erősítő egy becsületes és olcsó darab, a hangfal pedig nagyon jó és kicsit alulárazott. A két komponens, így együtt, megfelelő kábelekkel, egy jóféle CD-lejátszóról, vagy külső DAC-ról hajtva, mint amilyen a DacMagic XS, remek kezdés lehet egy kisebb szobába, egy új lakásba, gyereknek vagy bárkinek, aki érzékeny az árra és a minőségre. Mivel hagyományos hifi komponensekkel van dolgunk, természetesen nyitva áll a kapu a további fejlesztések előtt. Aki növekedni, fejlődni akar, elsőként egy pár szolidan árazott, de már korrekt RCA kábelre és jó minőségű, de nem aránytalanul drága hangfalkábelre áldozzon!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.