Triangle Zerius 902 álló hangfal teszt

2018. június 21., csütörtök, 18:05

Triangle audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal Triangle hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Triangle hangfal teszt

Lassan fél év telt el, mióta legutóbb nálunk járt a francia Triangle egyik hangfalpárja, de a hangja még mindig a fülünkben cseng. Nagyon kellemes benyomásokkal zártuk a korábbi meghallgatásokat akár állványos, akár álló hangsugárzókról volt szó. Jelen tesztünkben egy alsó-középkategóriát képviselő állódoboz, a Triangle Zerius 902 igyekezte megerősíteni csapatunkban a korábbi pozitív tapasztalatokból eredő elismerésünket. Lassan fél év telt el, mióta legutóbb nálunk járt a francia Triangle egyik hangfalpárja, de a hangja még mindig a fülünkben cseng. Nagyon kellemes benyomásokkal zártuk a korábbi meghallgatásokat akár állványos, akár álló hangsugárzókról volt szó. Jelen tesztünkben egy alsó-középkategóriát képviselő állódoboz, a Triangle Zerius 902 igyekezte megerősíteni csapatunkban a korábbi pozitív tapasztalatokból eredő elismerésünket.

Jellegzetesen mutatós

Többször is kitértünk már rá, de most is meg kell említenünk, hogy a Triangle tipikusan az a gyártó, melynek minden egyes modellje szép darab. Több olyan konkurense is van, akik a belépő- vagy középkategóriás termékeiknek egyszerűen nem szentelnek annyi időt és energiát a tervezőasztalon amennyit a drágább modellek kapnak. A Triangle hangfalaknál még soha nem volt olyan érzésünk, hogy "ennyi pénzért jó lesz ez így". Minden apró részlet rendben van, precíz megépítés jellemzi kívül és belül, jó a színválaszték, bár szerintünk a teljesen fekete a legelegánsabb, és kategóriájában minden olyan elvárásnak megfelel, amit az ember csak kívánhat, sőt!

Triangle Zerius 902 hangfal basszreflex nyílás

A doboztestek anyaga MDF, amit a gyártótól megszokott kifogástalan minőségben fóliáztak feketére, a basszreflex nyílás előre került, amely több rugalmasságot ad az elhelyezésben, és egy tüskékkel ellátott talp tömböt is találtunk a dobozban, mely a megfelelő stabilitásért és elcsatolásért felel. Apropó stabilitás!

Triangle Zerius 902 hangfal talp

A Zerius 902 majdnem 20 kg-os tömege több mint megnyugtató a méreteihez képest, melynek más okai is vannak. Az egyik, hogy a 2,5-utas rendszer összes hangszórója merev alumínium öntvény kosarat és tisztességes méretű mágnest kapott. A következő részlet már nem csak a súlytöbbletért felel, hanem a doboz merevségéért és a jobb hangzásért is. A Zerius 902 két 165 mm-es, papírmembrános mélyközép sugárzója ugyanis teljesen el van választva beül egymástól, így az alsó szekcióból valóban csak színtiszta basszusokat kapunk.

Triangle Zerius 902 hangszóró

A titán dóm magassugárzó szintén méretes mágnest kapott a fenekére, de króm fáziskúpja, és gumírozott felületű matt fekete tölcséres hullámvető része, funkcionalitásán felül akár szépségdíjat is könnyedén bezsebelhetne.

Triangle Zerius 902 hangfal magassugárzó

Szintén jellegzetes Triangle megoldás a hangszóróselyem rögzítése, melynek pontjai a keret levétele esetén megszokást igényelnek, de azt felhelyezve, talán az egyik legszebb megoldások egyike. Az előlap síkjából kiemelkedő krómozott hüvelyek lényegében távtartó szerepet látnak el, mellyel a selyem nem betakarja a hangszórókat, hanem szinte lebeg előttük

Triangle Zerius 902 hangszóróselyem

Ugyancsak sajátosan szemrevaló a már hagyományosnak mondható, króm márka/típus plakett a reflexnyílás felett, amely érdekes módon inkább igényes hatást kelt, mint hogy olcsó "bling-bling" kiegészítő lenne. A reflexcső fröccsöntött anyaga már szokványosnak mondható, de rögzítése stabil, és átmérője is bizalomgerjesztő. Lámpával belekukkantva feltűnik, hogy a doboz belseje egy fekete csillapító anyaggal van kibélelve, melyet a hangszórók kiszerelésével nyugtázhattunk, hogy az alsó és felső szekció is gazdagon kapott belőle.

Triangle Zerius 902 hangfal csatlakozó

A Zerius 902 hátlapjának alján megtalálható a kettős erősítésre/kábelezésre alkalmas csatlakozó terminál, jó minőségű, banándugós kábelt is fogadó szorítókkal.

Összességében remek munkát végzett a Triangle a részleteket illetően (legalábbis a távol-keleti gyártó részleg), így már csak arra voltunk kíváncsiak, hogy a jól megépített és csillapított doboz, valamint a szintén jó minőségű alkotóelemekből összeállított hangváltó és hangszórókészlet, hozni tudja-e a márkától megszokott hangminőséget.

Triangle Zerius 902 hangfal belső

Meghallgatás

A Zerius 902 egy 30 négyzetméteres szobában foglalta el helyét valamivel több, mint két hetes periódusára. Az első hét inkább csak a bejáratásról és megfelelő beállításokról szólt, bár ez idő alatt is ki-kivillantotta foga fehérjét. Naim elektronika szolgáltatta a zenei anyagokat, mert az a tapasztaltunk, hogy az angolok és franciák nagyon jól megtalálják a "közös hangot".

Triangle Zerius 902 hangfal

Az "éles" teszt során a már megszokott Triangle hangzás fogadott minket. Nagyon tiszta, nyitott és pontos volt a hang, ha néhány szóval kellene jellemezni. A hangváltó és a belső szekció elválasztás nagyon jól végezte a dolgát, ami a basszusokat illeti, bár úgy éreztük, hogy pár száz óra járatás még sokat tudna finomítani a cikkcakkos szövetperemes papírmembránok hatékonyságán. A titán dóm magassugárzó selymes, tisztán csengő, de sosem zavaró magas frekvenciákat produkált, tökéletes összhangban a középsugárzóval. Téralkotása légies, minden dimenzióban szépen tagolt, de a sztereó színpad nem tudott a szoba falain túljutni. Az énekhangokat nagyon szépen előtérbe helyezte a szoba közepére, bár a háttérből kísérő zenekar nem volt tökéletesen pozícionálható mélységében. A Zerius 902 basszusai meglepetésként értek minket, mert ebből az alig egyméteres dobozból határozottabb és húsosabb mélyeket kaptunk, mint amire számítottunk. Nagy pozitívum ez, hiszen a kedvezőbb árú hangsugárzók egyik gyenge pontja jellemzően éppen ez a frekvencia-tartomány. Pontosabban fogalmazva, nem is csak a mennyiségre értjük ezt, hanem a minőségre is. A gyártó által megadott 50 Hz-es alsó tartomány szerintünk alacsonyabb a valóságban, de a basszusok pontossága és ilyen szintű egyensúlya már ritkának mondható ebben az ár szegmensben. (És itt most nem a 199 000 Ft-os akciós árra gondolunk!)

Triangle Zerius 902 hangfal mélysugárzó

A Zerius 902 érzékenysége jónak mondható, (91 dB) ennek ellenére alacsonyabb hangerőn nehézkesen bújnak elő a dinamikusabb részletek, ezért egy kis jelszint emelésre szükség van, ha teljes értékű produkcióra vágyunk. Ez véletlenül sem jelenti azt, hogy erőműre van szüksége, egyszerűen csak ennyire képes. Akusztikus jazz és hasonló hangszeres muzsikákat hallgatva mindig is lenyűgözött minket a Triangle hangfalakra jellemző realisztikus nyitott és testes előadásmód, amivel a Zerius 902 is jeleskedett. Nagyon jó volt az összhang a különböző frekvenciák közt, valahogy minden a helyén volt, mindenből annyit kaptunk, amennyi kell, és semmi sem vált fárasztóvá. Nagyon hosszan hallgattuk rajta ezeket a zenéket, bár amikor kicsit "zajosabb" rock zenék kerültek terítékre, kissé középtónusossá vált a hang. Az elektromos gitár magasabb hangerőn olykor zavaróvá vált, amit persze egy másik kábellel, további járatással, vagy akár egy másik elektronikával is meg tudnánk zabolázni.

Az elektronikus zenékkel már sokkal jobb viszonyba került francia vendégünk. Nagyon feszesen, tisztán és erőtől duzzadóan prezentállta Yello - Toy albumáról bármelyik zeneszámot, amit a két audiofil géniusz megalkotott, bár itt azok a bizonyos pincemély basszusok már nem tudtak előbújni a dobozokból. Alapvetően nem is vártunk tőle többet, és így is nehéz helyzetben lennénk, ha el kellene dönteni, hogy a nemrég tesztelt Altea Boreával szemben melyikük is kerülne ki győztesnek a tesztek alapján, de erős holtversenyre számítanánk, ahol csak a szubjektív ízlés dönthetne.

Triangle Zerius 902 hangfal

Összegés

Csapatunknál töltött ideje alatt a Trinagle Zerius 902-nek sikerült tovább erősítenie a cég hírnevét, és bár tisztában vagyunk korunk költséghatékony üzletpolitikai irányvonalaival, mégis az a véleményünk, hogy egy hifi termék távol-keleti gyártása nem jelenthet negatív megbélyegzést. Sokkal inkább úgy látjuk, hogy egy 35 éves múlttal rendelkező vállalat tapasztalatát és tudását, sokkal korrektebb áron foghatjuk a kezünkbe az alsó-közép kategóriából, mint korábban, és így remek ár/érték arányú hangsugárzók állnak rendelkezésre azok számára, akik most kívánnak belépni az audiofil zenehallgatás világába. A Triangle Zerius 902 mindenképp megéri az árát figyelembe véve konkurenseit, de a jelenleg tudomásunkra jutott, 200 000 Ft alatti akciós árát nézve, tesztünk alapján abszolút megérdemli az Ajánlott Vétel címet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.