quadral QUBE 12 AKTIV aktív mélyláda teszt

2015. június 22., hétfő, 09:25

quadral audio házimozi hangfal mélyláda subwoofer szubwoofer szubláda quadral hangfal quadral mélyláda aktív mélyláda házimozi mélyláda hangfal teszt mélyláda teszt aktív mélyláda teszt quadral mélyláda teszt

Az utóbbi időben megszaporodtak honlapunkon a hannoveri quadral cég termékeit boncolgató tesztek, aminek egyik oka a figyelemre méltó minőségük, másik a hazai forgalmazó tekintélyes árukészlete és hajlandósága, hogy rendelkezésünkre bocsájtja, amit csak szeretnénk. Ezen felbuzdulva, a sok hangdoboz után, most aktív szubbaszus sugárzóik legnagyobbját, a QUBE 12 AKTIV nevezetűt vizsgálgattuk pár hétig.

A korábban megismert quadral hangfalak precíz és legtöbbször igencsak mutatós kivitele mindannyiunk tetszését elnyerte, ugyanez a vélemény fogalmazódott meg bennünk a QUBE 12 láttán. A fekete zongoralakk bevonat, az elejét díszítő, tetejére is ráhajló, szálcsiszolt alumínium lap, belemarva a quadral név és a logó, kifejezetten elegáns, remekül harmonizál a méretes, tömzsi lábak világosszürkéjével, ami ugyancsak alumínium burkolat, picit egyszerűbb kivitelben.

quadral QUBE 12 AKTIV aktív mélyláda hátlap

Az előbb említettel szinte teljesen megegyező, alumínium hátlap nincs telezsúfolva csatlakozókkal, pontosan annyi van rajta, amennyi szerintünk kell, se több, se kevesebb. A három RCA bemenetből kettő sztereó, a maradék egy dedikált LFE, amiről azt gondoljuk, sokkal jobb megoldás, mintha közösködni kellene az előbb említettek valamelyikével. Hab a tortán a szimmetrikus (XLR, Balanced) LFE bemenet, ami a csúcsminőségű processzorokkal, előerősítőkkel történő együttműködés lehető legjobb módját teszi lehetővé. Tekerőgombból kettő áll rendelkezésünkre, egyik a hangerőt, másik a frekvenciaváltót szabályozza. Hiányoltunk egy harmadikat, ami a fokozatmentes fázisállító lenne, ám azt vagy nullára, vagy 180 fokra állíthatjuk egy kétállású kapcsoló segítségével. Hasonló pöcökkel választhatjuk ki a ki-, be- és az automatikus állapotok közül a nekünk legjobban megfelelőt. Talán említeni sem kellene, hogy a tápellátás szabványos IEC aljzaton keresztül történik, lehetővé téve a szabad kábelválasztást.

quadral QUBE 12 AKTIV aktív mélyláda hátlap

A 12 db csavarral rögzített fémlap belső oldalára szerelt erősítő D osztályú, folyamatos teljesítménye 500, maximuma 600 watt. Ez szokatlanul csekély különbség, magyarázatát még keressük, de nem túlzott erőbedobással, mert igazából nem lényeges, csak furcsa. A lényeg az, amit hallottunk.

quadral QUBE 12 AKTIV aktív mélyláda

A doboz (láda?) nincs keresztül-kasul, agyonmerevítve, módjával helyeztek el belső bordákat, mégsem kong, ha megkopogtatjuk. A hangszórót szemügyre véve, az alumínium öntvény kosár küllői szélesek, vastagok, a megfelelő részeken szellőzőnyílásokkal látták el, a pólusvas furata is meglehetősen nagy átmérőjű, mindezek nagy terhelés elviselésére utalnak. Mágnese dupla, membránja az a régről ismert, jófajta, rücskös, impregnált papír, (hátulról látható igazán jól, mert az a fele nincs lakkozva) az az igazi, békebeli mélynyomó fajta. Aranyozott, rugós kábelcsatlakozókkal látták el, melyek szorosan rögzítik a beléjük dugott kábelvégeket.

quadral QUBE 12 AKTIV aktív mélyláda hangszóró

Szokatlan a hátrafelé néző basszreflex nyílás, ami a QUBE 12 esetében szó szerint értendő, mert nem cső, hanem közvetlenül a tetőlap alatt, teljes szélességben végigfutó rés. Nem ám, csak úgy kifűrészelték, jól is néznénk ki, ha a quadral olyat adna ki a kezei közül. Mindkét végét szépen, akkurátusan legömbölyítették, szerintünk legalább annyira a hangzás, mint az esztétika miatt.

quadral QUBE 12 AKTIV aktív mélyláda

Kétféle, fekete és fehér zongoralakk burkolattal kapható a QUBE 12, ez nem valami bőséges választék, de minket az sem zavarna, ha csak a nálunk vendégeskedő, sötétebbik változat létezne, annyira elégedettek voltunk a látványával. Az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben, egyáltalán nem macerás a tisztántartása, elegendő néhány naponta portörlő pamaccsal végigsimítani rajta és ragyog, csillog, villog, mint a fekete szurok.

A QUBE 12 tesztelése hosszadalmas, heteken át tartó kísérletezésből és átlagos házimozizásból állt. Előszedtük szokásos filmrészleteinket és az aktuális újdonságokat, valamint az elérhető tévéműsorokat is kihangosítottuk. Utóbbiak egyike az Eurovíziós Dalfesztivál volt, melynek során bizonyította, hogy muzikális vénával is rendelkezik. Ezt később Marcus Miller basszusgitárjának interpretálásakor is megállapítottuk. Nem sokkal később, az Interstellar rettenetes (ez többféleképpen értelmezendő) basszusait nem győztük halkítani, még minimumon is sokkolt. A beállítás oroszlánrésze csak ez után következett, amiről mindjárt bővebben mesélünk.

Mint köztudott, a szubládák csak azt tudják megszólaltatni, amit az erősítőtől kapnak. Ha a forrás oldalon nincs minden teljesen rendben, azzal a világ legjobb mélynyomója sem tud csodát tenni. Az első, hosszabb szakaszban Yamaha RX-A2040, majd az utolsó héten Cambridge Audio CXR200 házimozi erősítőhöz csatlakoztattuk AudioQuest Wolf kábellel a quadral aktívszubot.

quadral QUBE 12 AKTIV aktív mélyláda hangszóró

A QUBE 12 egy hisztis p...a - bocsánat, legyen jó házból való, elkényeztetett úrilány. Ha nem a számára optimális helyre tesszük, képes mindenféle csúfságra, ami csak egy reflexes szubládától kitelik. És ez még messze nem minden, csak a jéghegy csúcsa. Játszani kell a távolsággal és a fázissal is! A házimozi erősítők többségének automatikus bemérője a mélyládákat a valósnál távolabbinak érzékeli, amiért részben a hanghullámok tekintélyes hossza, másrészt a helyi adottságok, az akusztikai jellemzők a felelősek. Ilyenkor választhatunk, elfogadjuk a mikrofonnal mért és automatikusan beállított centiket, vagy megváltoztatjuk az általunk, mérőszalaggal megállapítottra, esetleg a hallásukra támaszkodva, egy harmadik távolságot lövünk be, ami lehet kevesebb is a ténylegesnél. Mindezt persze csak szoba legmegfelelőbb pontjának kiválasztása, megtalálása után. Tehát lesz házifeladata a friss tulajdonosnak, mire sikerül kihoznia szerzeményéből a maximumot. Nekünk is beletelt pár óránkba, de nem bántuk, mert hallottuk a forgalmazó demószobájában ezt a szubládát és tudtuk, sokkal többre képes annál, mint amit nálunk elsőre előadott.

quadral QUBE 12 AKTIV aktív mélyláda

Szerintünk, sok éves tapasztalat mondatja velünk, a lefelé sugárzó (aktív) membrános mélyládák általában kevésbé pontosak, mint amelyek előre, a hallgatóság felé pumpálják a levegőt. A QUBE 12 erre alaposan rácáfol, ráadásul a reflexnyílása hátrafelé pöfög, ez első ránézésre halmozottan hátrányos helyzet. Hendikep. Legalábbis a korábban hallottak alapján csakis ezt tudjuk mondani. A quadral mérnökei már régebben is alkottak néhány meglepő konstrukciót, gondolunk itt az Aurum sorozat azon tagjaira, melyeknek szintén a hátulján ásít a reflexnyílás és - kapaszkodjanak meg - a mélysugárzót is oda szerelték! Ha ez nem lenne elég a horrorból, falközeli (15-20 cm) elhelyezéssel szól legjobban. Bizony, ilyen is volt, illetve még van, többek között a tesztszobánkban és nagyon szeretjük. Egy szó, mint száz, a QUBE 12 konstrukciójával szemben nincs helye előítéletnek, úgy jó, ahogy van.

Hangját illetően - jó értelemben - durvább, mint a legtöbb 30-as, ennek egyszerű magyarázata lehetne, hogy 32 centis a hangszórója. Ez, együtt a bruttó 93 literes térfogattal már olyan kombináció, ami simán képes a falrengetőként emlegetett hangnyomásra. Beállításakor el kell felejteni a szubládákra vonatkozó ajánlást, mely szerint a hangerő körülbelül kétharmadon, 1 és 2 óra közötti potméter állásban lesz megfelelő. Nos ez a QUBE 12 esetében maximum 11 óra, de inkább annál is kevesebb. A hosszan taglalt procedúra után sem lett sokkal szerethetőbb az Interstellar hangja, viszont az U 571 mélységi bombáit a belső szerveinkkel is éreztük, az Inception 28. perce táján a robbanások sokkoló hatásúak voltak. A The Incredible Hulk "fifty caliber" géppuskájának ugatása ütött rendesen, de nem akkorákat, mint a Valkyrie légvédelmi gépágyúja és ez így van rendjén, figyelembe véve az űrméretbeli különbséget.

Pici negatívum, hogy Auto állásban - ezt használja a házimozisok túlnyomó többsége - a kikapcsolást hangos relé kattanás kíséri, ez film közben is többször előfordult és kissé zavaró.

A quadral illetékesei annyira jól sikerültnek tartják ezt a szubládát, hogy majdnem pontosan ugyanez szerepel az exkluzív AURUM sorozatban. Az erősítőik egyformák, ám az ORKUS másik hangszórót, plusz talpat és némi dizájn tuningot: él-lekerekítéseket kapott. Egyetértünk velük, szerintünk is figyelemre méltó darabja a jelenlegi kínálatnak. Különösen azok számára ajánlott, akik basszus fetisiszták és attól kerülnek transz közeli állapotba, ha rettegés vesz erőt rajtuk. Nem a hanghullámok emberi szervezetre gyakorolt hatásától, hanem a szomszédok retorziójától, kezdve a közös fal ököllel döngetésétől a kihívott rendőrjárőr csengetéséig.

A quadral QUBE 12 fogyasztói ára 299990 Ft, amit - ismerve a konkurenciát - reálisnak vélünk, bár azt azért nem merjük kijelenteni, hogy kiemelkedően kedvező, "csak" baráti. Szubbasszus baráti.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.