Polk Audio SurroundBAR 6000 IHT hangprojektor teszt

Instant kávé után instant házimozi?

2014. január 23., csütörtök, 09:35

Polk Audio audio hifi házimozi hangfal hangprojektor soundbar surroundbar hangprojektor teszt hangfal teszt soundbar teszt Polk Audio Surroundbar Polk Audio hangprojektor

A Baltimore-i gyártó egész termékcsaládot kínál a gyorsan üzembe helyezhető és egyszerűen működtethető, "Instant Home Theater" (IHT) gyűjtőnév alatt felsorakoztatott SurroundBAR hangprojektorokból. E készülékek minimális helyigényükkel, minden bizonnyal már a legelső pillanatban kivívják a lakásbelsők berendezése szempontjából legérzékenyebb hölgyek jóváhagyó elismerését is. Közülük került tesztre hozzánk a SurroundBAR 6000 IHT modell, amely "feleség/barátnő-barát" méretein, elhelyezhetőségén és kezelhetőségén túl nem kevesebbel kecsegtet, minthogy a Polk Audio saját 3D Audio technológiája jóvoltából, a laptévé alól megszólalva, önmagában (egy mélynyomóval megtámogatva) képes a térhatású hangzás megteremtésére.

Noha tesztünk alanya, a SurroundBAR 6000 IHT szett nem nevezhető éppen újdonságnak, kategóriájában mégis rendkívül figyelemreméltó eszköz. Ugyanis 2010 szeptemberi kereskedelmi forgalomba kerülésétől, egészen a nemrégiben piacra dobott 9000 IHT típusú nagytestvérének megjelenéséig, csúcsmodellként díszelgett a Polk Audio SurroundBAR IHT hangprojektor terméksorozatának legelején. Mint ilyen, számos igen hasznos extra funkciót és szolgáltatást kínál, a külső megjelenésétől elindulva, egészen a térhatású hangreprodukció megteremtésében közreműködő megoldásokig.

Polk Audio SurroundBAR 6000 IHT hangprojektor oldalrólKinézetét tekintve, maga a hangprojektor visszafogottan elegáns és a síkpaneles televíziók túlnyomó részének dizájnvilágához könnyen illeszthető, fekete burkolattal készül (krómhatású, vagy ezüstös kávával rendelkező LCD és plazma tévék sajna hátrányban). A burkolati elemek viszonylatában nekünk különösen tetszik, hogy az előlapi fémrács mögé egy matt fekete textil szövethálót is elhelyeztek, így a hangszórók egyáltalán nem láthatók. Rendkívül jó benyomást tett a hangprojektor készülékházának nem egészen 6 cm-es mélysége is, hiszen ennek köszönhetően a SurroundBAR 6000 IHT még akkor sem lóg ki túlságosan előre a lapostévé síkjából, ha mindkettőt a falra szereljük. Ezt a Polk Audio hangprojektora esetében igen könnyen megtehetjük, mivel mindössze két furat, tipli és csavar segítségével máris a falon díszeleghet, a hátoldalában kialakított, kulcslyuk formájú fali akasztók jóvoltából. Emellett a SurroundBAR természetesen polcon, állványon is elhelyezhető, és stabilan terpeszkedik nagyméretű, a rezgések csillapítása szempontjából megfelelően vastag gumitalpain. A hangprojektort 89 cm-es szélessége és mindössze 9,5 cm-es magassága a legtöbb képernyőmérethez könnyen illeszthetővé teszi, már ami az arányokat illeti. A SurroundBAR 6000 IHT belseje rejti a négy, 7 cm-es membránátmérőjű szélessávú hangszórót, valamint az ezeket meghajtó, és a beérkező - digitális, illetve analóg - hangjelek feldolgozásáért felelős digitális elektronikákat. Ez utóbbiak elektromos tápellátását egy külső adapter közbeiktatásával oldották meg a 230 V-os hálózatról, ami már csak azért is dicséretre méltó, mivel ily módon nincs interferenciákat okozó alkatrész a jelfeldolgozó és erősítő elektronikák közvetlen környezetében.

Polk Audio SurroundBAR 6000 IHT hangprojektor mélyláda

A SurroundBAR 6000 IHT hangprojektor egy aktív mélyládával együtt, szettben alkot teljes egységet. A saját, beépített elektronikával rendelkező mélynyomó szintén kellemesen kis méretekkel, valamint stílusos, ugyanakkor dizájntrendektől függetlenül "örökdivatú", felfelé keskenyedő, ívelt hasábforma készülékházat kapott, a hangprojektorhoz passzoló, félig matt fekete borítással. Alját, magából a dobozházból kialakított, gumi félgömbökben végződő tuskók tartják el a talajtól, ami rendkívül fontos, ugyanis a szub "húsos" gumiperemezésű, 17,7 cm-es papír-kompozit kónuszos, nagyméretű konkáv porsapkával megerősített mélyhangszórója, valamint a basszreflex nyílás is a padló felé néz.

Azon túl, hogy a mélynyomó a SurroundBAR 6000 IHT szerves részét képezi, semmiféle vezetékes összeköttetést nem igényel a hangprojektorral, így a nappaliban bárhová elhelyezhető, egyedül a hálózati áramellátásáról kell gondoskodnunk.

Polk Audio SurroundBAR 6000 IHT hangprojektor

A Polk Audio SurroundBAR 6000 IHT beüzemelése pofonegyszerű, Árammal ellátjuk, utána kiválaszthatjuk, hogy milyen forráskészülékeket szeretnénk a hangprojektorhoz csatlakoztatni. E célból három bemenet - egy optikai, valamint két analóg sztereó mini Jack aljzat - áll a rendelkezésünkre, amelyekhez a gyártó a csomagban mellékeli a szükséges vezetékeket is, amiért elismerés jár. Ugyanakkor a készülék pedigréjét figyelembe véve, azért jó néven vettük volna az optikai port mellett legalább egy digitális koax csatlakozót is, egy ARC kompatibilis HDMI bemenetről nem is szólva, hiszen a jelenleg forgalomban lévő LCD és plazma tévék túlnyomó része támogatja ezt. Így viszont a TV hangjának hangprojektoron való megszólaltatására vagy felhasználjuk az egyetlen digitális hangbemenetet (szerencsére 100-ból 99 tévén van optikai hangkimenet), vagy pedig marad a hagyományos analóg sztereó hangbemenet, és akkor a Toslink szabadon marad a Blu-ray, vagy DVD lejátszók számára. Ez utóbbiak esetében viszont így kétségkívül azok a modellek kerülnek előnyös helyzetbe, amelyeken optikai hangkimenet található. Mindezek pedig némiképp korlátozzák a hangprojektor rendszerbe illeszthetőségét. A forráskészülékek bekötése után nincs is más dolgunk, minthogy a hangprojektor és mélynyomó hátoldalain található hálózati kapcsolókat bekapcsolva beindítsuk a SurroundBAR-t.

Polk Audio SurroundBAR 6000 IHT hangprojektor csatlakozók

Bekapcsolást követően, a vezeték nélküli mélyláda dicséretes gyorsasággal kapcsolódott a hangprojektorhoz, amelyen az előlap közepének felső részén felsorakozó érintőpanelek segítségével választható ki közvetlenül a három forrásbemenet, állítható a rendszer hangerőszintje, valamint itt található az egygombos "elnémítás" is. Ezek mellett azonban még egy különlegességgel szolgál a SurroundBAR 6000 IHT előlapja. A készülék a Polk Audio által egyszerűen csak "SmartBar" elnevezéssel illetett programozási funkciója jóvoltából képes megtanulni a televíziónk távvezérlőjének hangerőszabályzó és némító IR kódjait, így a későbbiekben azzal is irányítható. A SmartBar programozási folyamatot az előlapon található "LEARN" érintőfelület nyomva tartásával indíthatjuk el. Természetesen a hangprojektorhoz saját távvezérlőt is csomagolnak, egy parányi, néhány gombos eszköz formájában. Ez a készenlét, ki- és bekapcsolás, a némítás, a bemenetválasztás, valamint a rendszer-hangerőszabályzás mellett a mélynyomó hangerejének önálló szabályzására is használható, ami igen jó szolgálatot tesz a SurroundBAR 6000 IHT kezdeti beüzemelésekor (de erről majd később). A hangprojektor távvezérlőjénél viszont valami mást is kitalálhattak volna a nyomógombok "huppogós" megoldása helyett, ez ugyanis hajlamos nagyon hamar tönkremenni.

Polk Audio SurroundBAR 6000 IHT hangprojektor távvezérlőjeA Polk Audio SurroundBAR 6000 IHT installálása végső soron nem áll semmi másból, minthogy kiválasztjuk a hangbemenetet, valamint beállítjuk a mélynyomó és a rendszer hangerőszintjét. Az előbb már említettük a különálló hangerő beállítás fontosságát, ami azért sarkalatos pont, mert a kis mélyláda alaphangon igen masszív és erőteljes karakterrel szólal meg, amit mindenképpen hozzá kell igazítani a hangprojektor alap hangerőszintjéhez a kellő arányok elérése érdekében. Innen már csak a BD, vagy DVD lejátszónk elindítása van hátra és máris kezdődhet az előadás.

Nos, ami a Polk Audio SurroundBAR 6000 IHT hangreprodukcióját illeti, az már első pillanatban hajlamos magával ragadni a hallgatót. Méretét meghazudtolóan széles front hangteret rajzolt, kellően egyenletes átmenettel, bármiféle "lyuk" keletkezése nélkül. A gyárilag 40 Hz és 20 kHz között specifikált hangtartomány az alsó (hála a kis mélynyomónak) és középfrekvenciás sávokban rendkívül harmonikus egységet alkot, azonban a magashangoknál némi tompa fedettség, fátyolosság fedezhető fel, ami különösen a beszédhangoknál érhető tetten. Ez leginkább a szélessávú hangszóróknak tudható be, amelyek tisztességesen teszik ugyan a dolgukat, de a legmagasabb regiszterek pontos megszólaltatására már nem képesek. Mindazonáltal a hangprojektor (és a mélynyomó együttese) lendületes, izmos és gyors, ami különösen jól kamatoztatható az akciófilmek, de a mozgalmas zenei felvételek esetében is.

A bevezetőben már említettük a SurroundBAR 6000 IHT négy évvel ezelőtti bevezetésekor is kihangsúlyozott 3D Audio hangzást. Az a Polk Audio által, még a ?80-as évek végén, a legendás Stereo Dimensional Array (SDA) hangdoboz-rendszerekhez kidolgozott - jobb és bal csatornák közötti keresztáthallást semlegesítő - SDA technológia térhatású megszólaláshoz továbbfejlesztett változatán (SDA Surround), valamint az ún. Polk Digital Logic technológián alapul. A Baltimore-i gyártó állítása szerint e két fejlesztés alkalmas arra, hogy a valódi 5.1 csatornás térhangzáshoz rendkívül közel álló surround hangteret érzékeltessen.

Szó, mi szó, valóban érzékelhető a pszeudo-hangtér létrejötte, ám a teljességhez azért továbbra is hiányoznak az igazi háttér hangdobozok. A térhatás oldalirányokban szépen kibontakozik ugyan, ám középtájon, nagyjából a hallgatók füleinek síkjában többnyire elhal.

Polk Audio SurroundBAR 6000 IHT hangprojektor

A hangprojektor surround jelfeldolgozó elektronikája kizárólag a Dolby Digital formátumot támogatja, a DTS-t azonban sajna nem, ami azért eléggé érzékenyen érintett minket, gondoljunk csak a mozifilmek többségének eredeti hangsávjaira! Emellett természetesen az LPCM hanganyagok is megszólalnak - aminek minden bizonnyal nagyon örülnek majd a zenei felvételeket kedvelők.

Összességében tekintve, a Polk Audio SurroundBAR 6000 IHT hangkaraktere, lendületes előadásmódja, viszonylag jól érzékelhető (kvázi) térhatású megszólalása egyértelműen ajánlhatóvá teszi ezt a hangprojektort. Minden olyan alkalmazáshoz megfelelő, amelynél a gyors és problémamentes üzembehelyezés (emlékezzünk: instant házimozi) mellett a legfőbb elvárás a síkpaneles televíziók oly sokszor kritizált saját hangzásának feljavítása, valamint némi házimozi feeling megteremtése anélkül, hogy a nappalit hangdobozokkal teli stúdióvá kellene alakítani. 170 000 forintos fogyasztói árával ez a szett már nagyjából elfogadható ár/érték arányú megoldást jelenthet ebben a termékszegmensben. Aki pedig ezen a vonalon szeretne továbblépni, annak mindenképp érdemes fontolóra vennie a Baltimore-i gyártó SurroundBAR 9000 IHT csúcsmodelljét. A 6000 IHT hangprojektorral kapcsolatos tapasztalataink fényében mi biztosan kipróbálnánk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.