Klipsch Cornwall III hangfal bemutató

2019. április 25., csütörtök, 06:05

Klipsch audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal Klipsch hangfal hangfal teszt high end hangfal Klipsch hangfal teszt hifi hangfal teszt high end hangfal teszt

A Klipsch történetében sok meghatározó hangsugárzó modellel találkoztunk, olyanokkal, amelyek emblematikussá váltak az évek során. Nemrég jelent meg a gyártó Heritage szériájának egyik csúcsmodellje, a Cornwall III, amit az Extreme Audio-nál hallgattunk meg. Véleményünk szerint egy újabb klasszikus mutatkozott be, kissé meglepő, sőt esetlen méretekkel és arányokkal, de olyan megszólalással, ami minden másért kárpótol.

Történet

A Klipsch története egészen 1946-ig nyúlik vissza, amikor Paul W. Klipsch alapító megalkotta a történelem első, klasszikus értelemben vett hangsugárzóját a Klipschorn-t azzal a céllal, hogy az előzene hangját minden nappaliba eljuttassa. Ezzel elindította a hangfal tervezés és fejlesztés útját, ami több generációnyi zenerajongó életére lett hatással. A cél mindig a lehető legélethűbb hang elérése volt, kompromisszumok nélkül. E hagyományt viszi tovább napjainkban is a Heritage széria, ami minőségével, megépítésével és küllemével is kissé kilóg a ma megszokott hangsugárzók közül.

Klipsch Cornwall III

A Cornwall szériát eredetileg 1959-ben mutatta be a Klipsch, 1990-es kivezetésekor pedig a márka rajongói petícióban követelték a modell gyártásban tartását. Így most visszatért és a gyártó ígérete szerint jobb, mint valaha.

Klipsch Cronwall hangfal

Az MDF anyagú hangdoboz borítása gondosan válogatott fa furnérból készül, amit kifejezetten a széria számára válogatnak és darabolnak megfelelő méretűre. Minden egyes pár esetében egyazon fából származik a furnér, így biztosított, hogy hangdobozaink esztétikailag is kifogástalanok lehessenek. A doboztest megépítésénél külön figyelmet fordítottak az akusztikai tulajdonságok mellett a különösen időtálló kialakításra is, így e hangszórók akár több generáció kiszolgálására is alkalmasak lehetnek.

Klipsch Cronwall III hangfal

A Cornwall III háromutas, 38 cm-es mélyhangszóróval és az egyedi Klipschorn-nal szerelt, 400 W maximális teljesítményt kezelő, álló hangfal. Kinézete meglepő, méretei tiszteletet parancsolnak, 44,5 kg-os tömegével pedig igazi nehézsúlyú versenyzőnek mondható. A Cornwall III specialitása, hogy kifejezetten falhoz vagy sarokhoz közeli felállításra tervezték (innen a Cornwall név: corner/wall) ennélfogvaaz általában nem javasolt elhelyezés mellett, maximális hangminőséget kínál. Széles frekvencia-tartomány, nagy hangnyomás és minimális torzítás jellemzi, így ideális minden igényes zenehallgató számára. Ahogy említettük, megjelenése kissé darabosnak mondható, ám hangja ezért bőséggel kárpótol. A Cornwall III összeszerelése az USA-ban, kézzel készül, magas minőségű helyi és importált alkatrészek felhasználásával.

Az érzékenysége 102 dB, ami kiemelkedő érték és komoly dinamikát vetít előre.

Klipsch Cronwall III hangfal az Extreme Audio-ban

A szigorú minőségellenőrzés és a körültekintő tervezés okán e hangsugárzók hosszú évtizedekig képesek megőrizni hangzásukat, így befektetésünk igazán hosszútávúnak ígérkezik, ha ilyen modell megvásárlása mellett döntünk, ami páronként kb. 1,9 millió forintért a cikk írásakor.

Klipsch Cronwall III hangfal az Extreme Audio-ban

Meghallgatás

Az Extreme Audio bemutatótermében hallgattuk meg a Klipsch Cornwall III-at egy nem kifejezetten audiofil szempontok alapján kialakított, viszont tágas és nagy légterű helyiségben. A hangfalak pozíciójára nem fordítottunk olyan nagy figyelmet, mint általában szoktunk, hiszen a gyártó éppen az elhelyezéstől független megszólalást hangsúlyozta a széria esetében. Eleinte egy Musical Fidelity M6si erősítővel és M6scd CD-lejátszó/DAC lánccal, minőségi kábelezéssel hallgattuk meg a Klipsch tudását. Gyorsan rá kellett jönnünk, hogy az egyébként kiváló Musical Fidelity erősítő nem olyan szintű partner, mint amilyen szükséges lenne a Cornwall III-hoz, így váltottunk egy Roksan Blak-re, ami már jobban kiszolgálta a hangdobozok igényeit. (Nagy sajnálatunkra a boltban lévő Synthesis 510AC csöves erősítő éppen üzemen kívül volt a teszt időpontjában, pedig tudomásunk szerint a Klipsch e modelljéhez kifejezetten jól illik a csöves hang. Azért nem csalódtunk a Roksan-nal sem!)

Klipsch Cronwall III hangfal az Extreme Audio-ban

Ami már az első másodpercekben is feltűnt, az a hihetetlen tér és jelenlét érzet volt. Bár feltételezésünk szerint a két Cornwall III-at egymástól távolabbra helyezve még jobb eredményt érhettünk volna el, a megszólalás így is lenyűgöző volt. Minden részlet pontosan jelent meg a hangképben, egyik tartományban sem érzékeltünk torzulásokat vagy eltévedt hanghullámokat, (amik a nem akusztikailag tervezett helyiségekben gyakran előfordulnak) csak a zenét hallottuk. Gyorsan kiderült, hogy a Klipsch bizony szigorúan veszi a bemeneti jel minőségét: gyengébb, veszteségesen tömörített formátumok ezen a szinten értelemszerűen nem jönnek szóba, de CD lejátszásakor is érezhető volt a csökkent felbontás például DSD vagy akár "csak" 24/192 PCM anyagokhoz képest. Lehet, hogy a csatlakoztatott lejátszó karaktere jelent meg, de CD hallgatáskor figyelmesek lettünk bizonyos szárazságra is, ami a precizitást megnövelte, viszont az emberközeli, "analógos" megszólalást elfedte. Mindemellett ízlés kérdése, hogy ez tetszik-e vagy sem; a feszes szigorú megszólalás sokak számára tetszetős lehet, a mi fülünk a valamivel melegebb, kerekebb karaktert kedveli. Érdekes, hogy ez a szárazság már a DAC-kal való meghallgatásnál eltűnt, de analóg forrással sajnos nem volt alkalmunk meghallgatni a Cronwall III-at. Feltételezzük, hogy egy komolyabb lemezjátszó-előerősítő párossal még tovább terelhettük volna a Klipsch hangját az általunk preferált irányba.

Klipsch Cronwall III hangfal csatlakozó

A Cornwall III-at többféle stílussal is megkínáltuk: rock, jazz, klasszikus és még elektronikus zenékkel is. Az eredmény minden esetben kiemelkedő volt, ugyanakkor érezhető, hogy a Klipsch sokkal inkább az akusztikus stílusokban érzi otthon magát, különösen jazz lemezek meghallgatásakor alkotott nagyot.

Klipsch Cronwall III hangfal

Dinamika tekintetében egyszerűen semmi negatív nem jut eszünkbe: az egyes hangszerek vagy akár az egész zenemű lélegző, élő megszólalását hallgatva az az érzésünk támadt, hogy pontosan halljuk, amikor a zenészek csak egy kicsit is erőteljesebben pengetik, fújják, ütik meg hangszerüket. Klasszikus zenei felvételek esetében az egyes hangszerek vagy hangszercsoportok bekapcsolódása szinte visszarepített minket a hangfelvételek előtti korba, amikor egy adott zenemű "hangossága" azon múlt, hogy hány hangszer játszik egy adott szólamot. Körülbelül ez az élményünk volt a meghallgatás közben, ami igencsak meggyőző a mostani, gyakorta mesterkéltnek ható, alacsonyabb kategóriás dinamikákhoz képest. A tökéleteshez konvergáló színpadképet tovább árnyalta az énekhang megjelenítése, ami minden esetben pontosan előttünk történt - mondhatni nem a hangsugárzókból szólt az énekes, hanem elénk lépett a szoba közepére, hogy élőben szórakoztasson minket.

Klipsch Cronwall III hangfal

A legérdekesebb mégis az volt, hogy szinte bárhová ülhettünk a szobában, lehettünk közelebb vagy távolabb a dobozokhoz, a megszólalás mindig koherens és élvezhető maradt. Ami minden várakozásunkat felülírta az egy igen egyszerű mozzanat volt: székünkből felállva nem éreztük a hang drasztikus változását, az egyes frekvenciák hiányát sem, annak ellenére, hogy a Cornwall III magassága mindössze 90,8 cm, ami az álló hangfalak között kifejezetten alacsonynak mondható, pláne ebben a kategóriában.

Klipsch Cronwall III hangfal

A 38 cm-es mélysugárzó precíz, megfogott, mégis bőséges, kerek és mindent átható basszusai ámulatba ejtettek, hiszen a minőség és mennyiség ilyen optimális találkozása nem mondható gyakorinak még a magasabb kategóriában sem. Kezdtük megérteni, hogy miért ilyen formabontó a Cornwall III külseje: az elhelyezéstől nagyjából független megszólalásnak mindig magas szinten kell maradnia, így olyan kialakításra volt szükség, amivel ez megvalósítható.

Klipsch Cronwall III hangfal

Összegzés

A Klipsch Cornwall III meglepő és nehezen befogadható kinézete ellenére olyan hangminőséget produkál, ami minden igényes zenehallgató számára kielégítő lehet - legalábbis technikai oldalról mindenképpen. Természetesen ízlés kérdése, hogy az adott előadásmód tetszik-e vagy sem, de ha a karakter általunk szerethető, akkor a legmagasabb minőséget kapjuk a Klipsch e modelljétől. Fontos, hogy leginkább akusztikus zenékkel, főleg jazz előadásokkal alakít nagyot a Cornwall III, mindemellett természetesen más stílusokat is kiválóan szólaltat meg. Ha vásárlásra adnánk fejünket, mindenképpen szükséges előzetesen saját zenéinkkel is meghallgatni, hogy utána ne a beszerzett eszközhöz kelljen zenét választanunk, hanem az általunk kedvelt darabok szólaljanak meg megfelelően. Tesztünk során a legnagyobb meglepetést az elhelyezésre való gyakorlatilag teljes érzéketlenség okozta; bárhova tettük a Cornwall III-at, vagy bárhova is ültünk mi magunk, az eredmény minden esetben lenyűgöző volt. Kategóriában is hozzáillő további komponensekkel és magas minőségű forrásanyagokkal kiváló választás lehet, főleg nagyobb terekbe.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.