Atlantic Technology H-PAS PowerBar 235 hangprojektor teszt

A szteroidos hangprojektor

2013. június 12., szerda, 12:55

Atlantic Technology PB-235 PB235 powerbar soundbar surroundbar hangprojektor hangfal hifi házimozi audio H-PAS

Az Atlantic Technology H-PAS hangfalai már több ízben megleptek minket. Ezúttal újabb érdekességet teszteltünk a PowerBar 235 személyében. Ennyire masszív hangprojektort még nem láttunk és nem hallottunk!

Manapság a soundbar vagy magyarított nevén hangprojektor termékek piaca folyamatosan bővül, ami nem csoda, hiszen a kompakt házimozizást ezekkel oldhatjuk meg a legkönnyebben. A legtöbb hangprojektor mellé szoktak csomagolni egy mélynyomót is, mivel a televízió alá beszerelt, vékonyka hangkeltők (jó esetben) létrehoznak némi térhatást, de basszusok megszólaltatására legtöbbjük képtelen. Mitől érdekes mai vendégünk, a PowerBar 235? Nos, papírforma szerint ő szubláda nélkül is boldogul. Hogyan csinálja?

Az Atlantic Technology nemrég piacra dobott egy álló hangfalat, mely megdöbbentő alsó frekvenciás határértékkel rendelkezett. Magyarán, olyan mélyeket produkált, hogy minden hallgató csak szájtátva bámult - hogyan lehet 2 db 13 centis membránnal 29 hertzig lemenni? Aztán jött a monstrum kisebb változata, az AT-2 állványos hangfal. Nem pipálta le a nagyobbik testvérét, de ez is gond nélkül adott mélyláda-szerű basszusokat. A trükk a hangdoboz belsejében keresendő: az Atlantic Technology akusztikai tervezőmérnökei úgy döntöttek, hogy ötvözik a hangfalgyártás elmúlt évtizedeiben alkalmazott legkifinomultabb mélyhang-reprodukciós technológiákat (pl. fázis tükrök, fordított tölcsér, reflexnyílás), és egyetlen dobozba zsúfolják. A végeredményül kapott, hibrid nyomás-gyorsító rendszerrel várakozáson felüli mélyhangokat érnek el. Ezt tették a PowerBar esetében is. 

Atlantic Technology PB-235

Harmadszorra is beválhat?

A hangprojektorok legnagyobb előnye, hogy nem foglalnak sok helyet. Pontosabban: nem szabad sok helyet foglalniuk. A nappali látképébe bele kell olvadniuk, vagy azért, mert a szoba stílusa megkívánja, vagy a hölgy hozzátartozók hallani sem akarnak nagy, padlón álló ládákról. Mi pedig nem akarjuk, hogy a gyönyörű hangfal virágcserép tartóként végezze. Szóval a helykihasználás a soundbar készülékek alapelve. Az Atlantic Technology PowerBar 235 a kompaktság határán táncol. 110 cm szélességével és az ehhez társuló 16,5 cm mélységével még csak-csak jut neki hely a készülékállvány tetején. Akár falra is szerelhetjük, igaz, ilyenkor oldalnézetben nem hat elegánsnak a papírvékony lapostévénkhez képest. Ennyi kompromisszum bőven belefér. Apró extra, hogy falra szerelésnél alulra is pozícionálhatjuk a kijelzőt, növelve a termék esztétikáján. Az installációt alaptartozék gumitalpak teszik könnyebbé. És mi lapul a védőrács alatt? A grill eltávolítása után könnyen lehet, hogy a teljesítmény megszállottjai csalódva elbődülnek: Csak ennyi?! Bizony, a PowerBar elején csak 2 db hangszórót találunk, pontosabban négyet, ha a magassugárzókat is beleszámoljuk. Vegyük csak újra elő a specifikációkat! Nem elírás, 47 Hz-től már megszólal.

Atlantic Technology PB-235

A belső a lényeg

A PB-235 felszíne alatt nem csupán néhány ügyesen beragasztott műanyag csövecske, hanem egy valóságos mélyhangkeltő-labirintus rejtőzik. Ez indokolja a készülék viszonylag nagy mélységét. Nehéz azonban előítélet nélkül értelmezni, hogy az Atlantic Technology újonca még virtuális, ötcsatornás surround hangmező létrehozására is képes - egy pár mélyközép hangszóróval. Nyugalom, nemsokára sor kerül a meghallgatásra, addig is nézzük a csatlakozási lehetőségeket. A PB-235 tetején kiálló dudor nem csak a kijelzőt, hanem a csatlakozókat is tartalmazza. Digitális összekötéshez rendelkezésünkre áll két optikai és egy koaxiális aljzat, erre köthetjük pl. számítógépünket, DVD/Blu-ray lejátszónkat vagy a médiaboxot. Analóg sztereó forrásainkat egy további RCA csatlakozó és egy előlapi 3,5 mm-es Jack fogadja, így tesztalanyunk összesen öt forráseszközt hangosíthat. A készülék kétcsatornás forrásjelet is képes virtuális térhatásúra átalakítani, erről egy beépített Dolby Digital dekóder gondoskodik. Utóbbi szintén fontos szerepet kap dedikáltan ötcsatornás anyagok megfelelő feldolgozásáról. Az imént felsorolt bemenetek mellett mélysugárzó kimenetet is találunk, ha későbbiekben extra basszusokra tartunk igényt. A PowerBar 235 mellé csomagoltak egy optikai kábelt és egy távvezérlőt, mindkettő alapszintűnek mondható. A távvezérlő kicsi és a készülékhez képest jellegtelen, persze a PowerBar egyszerű konfigurálásához ennél nagyobb kezelőszervre nincs is szükség.

Atlantic Technology PB-235

Ahogy az otthon lenni szokott...

Az átlag Soundbar készülékek teljesítményéről megoszlanak a vélemények, főleg, ha aktív mélysugárzó nélküli típusról beszélünk. Noha lehet sejteni, hogy a PowerBar 235 nem az átlag kategóriát képviseli, mi mégis úgy gondoltuk, megtornáztatjuk őkelmét. Sejtettük, hogy egy kis szobában azonnal érvényesülni fog a H-PAS rendszer, de arra voltunk kíváncsiak, mi történik, ha kevésbé profi, sőt, gyengébb akusztikájú helyiséget választunk? Ezért a tesztek nagy részét egy 50 négyzetméteres, házimozira nem a legkedvezőbb hangzású szobát használtuk - lássuk be, sajnos a legtöbb felhasználó, különösen a modern, amerikai konyhás otthonokban, nem rendelkezik ideális szobaakusztikával. És ott is kell, hogy bizonyítson az Atlantic Technology üdvöskéje.

Az összekötés után nincs más dolgunk, mint bekapcsolni a készüléket. Nincs szükség bonyolult kalibrációra, hangfalkábelre, és ez kétségtelenül megdobja a felhasználók kényelmét. Aktív módban működésbe lép az előlapi, két karakteres kijelző, mely nem kék, sem piros, hanem különc narancsszínben izzik. Közelről nézve kicsit homályos, néhány méterről azonban kiválóan olvasható. Egyszerűségéből fakadóan a rendszer minden utasításra azonnal reagál, nem kell várnunk, ha forrást, vagy hangsémákat váltogatunk. Teszteléshez szánt forráseszközünk a Pioneer BDP-150 és OPPO BDP-103EU Blu-ray lejátszója lett.

Atlantic Technology PB-235

Hangminőség

Filmekkel kezdünk. Sötét Lovag, üldözéses jelenet, Joker meg akarja állítani a Harvey Dentet szállító páncélkocsit. A PB-235 azonnal kivillantja a foga fehérjét. 5C (ötcsatornás) módban vagyunk, a hangmező szélessége váratlanul hat. Jobbról, balról és középről más-más hangokat hallunk. A párbeszéd minden fölött uralkodik, mint ha egy igazi moziterem centerhangsugárzóját hallgatnánk két állványos hangfal kíséretében. Különös hangzás, legkevésbé  soundbar-ra emlékeztető karakter. A legnagyobb robbanások közepette is jól kivehető a párbeszéd, piros pontot érdemel a rendszer, amiért csihi-puhi közben is kiemeli a színészek mondanivalóját. A legeslegalsó basszusok érezhetően elfojtódnak, de a középmély-tartomány nagyon kellemes, gazdag tónusú és lendületes. Extra-nagy hangerőn sok meghatározó részlet kihallatszik, de a felbontás érezhetően csökken, tompul.

Másik csemege, a Tron című animációs film motoros-üldözéses jelenete. Továbbra is 5C módban vagyunk, de néha-néha próbaképpen átlépünk 2C (sztereó módba) és a különbség sokkal nagyobb, mint vártuk. Ha aktiváljuk a térhatású dekódert, a PB 235 úgy viselkedik, mint ha tényleg lenne a közepén is hangszóró. Kétcsatornás üzemmódban a mélyei érezhetően kiegyensúlyozottabbak, sokkal tisztábbak a részletei, viszont a filmben játszódó jelenet (a visszhangzó szónokbeszéd és a tömeg üdvrivalgása) megkíván némi térhatást. Vicces, de kapunk egy csipet surround érzést. A felkonferáló program-ember hangja visszaverődik az aréna falairól, és néha pont a fejünk mögül érzünk egy pici lecsengést. Korábban, a Batman közben, mikor egy-két ütközés mögülünk jött, azt hittük hogy csak képzelődünk, de nem. Az Atlantic Technology képes a legváratlanabb pillanatban kivetni magából egy kicsi, a hallgató mögé landoló hangeffektust. Hasonló érzésünk volt a Gyűrűk Ura nézésekor, amikor Gandalf szekéren ülve, halkan dúdolva gurul a Megyébe és a háttérben madarak csicseregnek. A Tron sokak számára közismert agresszív LFE sávjáról, és ez a sáv bárhogy szeretnénk, az Atlantic Technology előadásában rejtve marad. Sokszor hallunk feszes, nagy hangerőn is precíz mélyközepeket, de amikor a motor falnak ütközik, és megrázkódik a tér, a meghatározó mélyhang-lökést hiányoljuk. Ettől függetlenül a készülék bravúrosan elszórakoztat minket, és még így is néha alaposan megrezegteti alattunk a kanapét.

Most jön az igazi megmérettetés: AC/DC élő koncert, a TNT következik. A PB-235 itt fogott meg minket úgy igazán. Jóllehet, 5C módban leheletnyit vesztünk a részletekből, viszont a produkció elején kántáló tömeg hangulata zseniálisan tárul elénk. Sok ezer torok kiált, mint a menetelő katonák, és a Gibson gitár ízig-vérig amerikai, érdes dörrenésétől azonnal feláll karunkon a szőr. A PB-235 velünk együtt tombol, ez az anyag meg se kottyan neki. Itt értettük meg, hogy a H-PAS rendszer a készülék szívét-lelkét képezi. Ez a hibrid konstrukció okozza az alsó és középső frekvenciák rendkívüli stabilitását. Háromszor egymás után megnéztük a rockbanda őrületes produkcióját, nem csak a hangzás miatt, hanem mert remekül szórakoztunk.

Végül néhány sztereó felvételbe kóstoltunk bele, néhány közülük:

Alan Taylor - Color Of The Moon

Cassandra Wilson - O Sole Mio Funk

The Eagles - Hotel California

Pink Floyd - Another Brick In The Wall

Ha zeneiségre vágyunk, egyértelműen 2C módba állítsuk a rendszert. A hanganyag tisztaságának (és a kevesebb feldolgozandó információnak köszönhetően) nem tűnt olyan ködösnek a magastartomány, és a mélyek is töményebben, tisztábban törtek elő. Sztereó zenehallgatásnál a térérzet viszonylag szűk, de már-már hifi rendszereket idéz, ami egy soundbartól nem rossz teljesítmény. A Hotel California jellegzetes indulórésze is annyira dinamikus, hogy el tudunk feledkezni a teszthelyiség rossz adottságairól. A kedvezőtlen szoba ellenére is kapunk dinamikát, nyíltságot, és egy kicsi térérzetet. Egyébként a PowerBar több hangsémát is tartalmaz; van 3C mód, mely virtuális centercsatornát ékel a jobb- és baloldal közé. Ezt TV-műsorok nézésén kívül aligha fogják használni. Csakugyan megkérdőjelezhető az 5E (vagyis kibővített 5 csatorna) fázis, ez az 5C-hez hasonlít, bár annál bizonytalanabb szórású hangmezőt kreál. Mindenki megtalálja majd a számára kedvező sémát. Említésre méltó az "éjszakai mód" gyorsbillentyű is, ennek lenyomásával a PowerBar összébb préseli a lejátszott hanganyag dinamikáját, így mikor a többiek alszanak, alacsony hangerőn is nézhetünk akciófilmeket.

Atlantic Technology PB-235

Végítélet

A H-PAS termékek azért meggyőzőek, mert mindig megpróbálják átlépni a kategóriájukra jellemző teljesítményt. Így volt ez az AT1/AT2 hangfalakkal, és így van a PowerBar PB-235-tel is. Olyan hangzásvilággal rendelkezik, amit egy hangprojektortól nem várnánk. Igaz, riválisaihoz képest kevésbé dizájnos, kevésbé kecses, de nem rajta fog múlni a nappali stílusvilága. Elsősorban azoknak ajánljuk, akik vegyes felhasználásra szeretnének egy izgalmas hangú, könnyen irányítható és könnyen telepíthető rendszert, hangfalkábelek és erősítők válogatása nélkül. Későbbiekben érdemes társítani mellé egy aktív mélysugárzót, persze ha nem törekszünk mozis mélyekre, csak kicsit szórakoznánk, így is garantált a meglepetés.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.