SoundMAGIC E10, E50 és E80 fülhallgatók tesztje

2018. július 31., kedd, 10:40

SoundMAGIC audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató SoundMAGIC fülhallgató fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt SoundMAGIC fülhallgató teszt

Tesztre fogtuk a SoundMAGIC három fülhallgatóját, hogy összehasonlítsuk őket. Ám különbségek helyett, inkább hasonlóságukra lettünk figyelmesek.

Mindenki szereti az olcsó, de mégis korrekt fülhallgatókat. Mi is örültünk, amikor a SoundMAGIC E10 BT tesztje során kiderült, hogy saját ársávjában kifejezetten erős versenyző az alap, vezetékes verzió, ezért vissza is tértünk hozzá és két nagyobb testvéréhez, hátha azok egy picivel még jobbak! Elvégre árban csak két-három mekis nagy menü a különbség az egyes modellek között. Messze vagyunk még a 60-80 ezres modellek világától.

SoundMAGIC E80 fülhallgató

A műszaki alapok

A SoundMAGIC most tesztelt fülhallgatói mind ugyanazon alapelv szerint épülnek fel. Vagyis egytől egyig halójáratba illeszkedő (in-ear) modellek, 120 cm hosszúságú, csavarodásmentesnek nevezett kábellel, opcionálisan mikrofonnal és hívásfogadó illetve hangerő szabályzó gombokkal, típusonként 4 színben. Érdekességük, hogy a manapság oly népszerű, rezgőnyelves szerkezet helyett 1 cm átmérőjű, "hagyományos", dinamikus felépítésű hangszórókat használnak. Vagyis a gyártó szembe megy az évtizedes gyakorlattal és aránylag kicsi membránfelületű hangszórókra bízza azt a feladatot. Ez a kis műszaki részlet akkor válik igazán érdekessé, amikor arra gondolunk, hogy korábbi tesztünk során mennyire megkedveltük a kis E10-et.

SoundMAGIC E50 fülhallgató

A három típus közötti különbségeket amúgy nagyítóval kell keresni, hiszen az impedanciától és az érzékenységtől eltekintve, szinte ugyanazokkal a fő műszaki jellemzőkkel rendelkeznek. A névleges impedanciára, amit a gyártó mindegyik változat esetében egyenáramra adott meg +/- 10 % tűréssel, az E10 esetében 46, az E50-nél 51, az E80 64 Ohm értékkel bír. Ehhez még hozzá tehetjük azt, hogy a legkisebb modell 100, a két nagyobb 102 dB érzékenységgel büszkélkedik, +/- 2 dB tűrés mellett. Nos, igen. A megadott tűrés nagyjából fedi is a modellek közötti különbségeket. Érdekes. Pláne, hogy ezen túl, nem is igazán találkozunk más eltéréssel. A frekvencia-átvitel mindegyik modellre 15 Hz és 22 kHz közöttiként van megadva, a legnagyobb ajánlott erősítő teljesítmény adathoz 20 milliwattot írt a gyártó, a súlyuk terén pedig mindössze 1 gramm eltérést találunk. Vagyis az E10 15 g, a két nagyobb típus pedig 16 g. Ha hozzá tesszük, hogy a fülhallgatók megjelenése egy picit eltér, és persze a tömegre vonatkozó adat is nyilván kerekített érték, akkor arra jutunk, hogy nagyítóval keresve is, csak az impedanciában látunk valamiféle különbséget.

SoundMAGIC E50 fülhallgató

Hogy miben tér el egymástól igazán a három modell? Leginkább a más-más zenei stílushoz történő hangolásban és a csomagajánlatokban kell keresnünk, hiszen a nagyobb és drágább típusokhoz már Comply dugókat is kapunk.

SoundMAGIC E50 és E80 fülhallgató

Kényelem

A fülhallgatók kényelmét nagyban befolyásolja a hozzájuk adott füldugó típusa is. Ezúttal a SoundMAGIC mindegyik modell mellé legalább 7 párat mellékel. Ezek között találunk 2-2 pár kicsi, közepes és nagydarabot. Egy-egy szűk és nagycsatornás változatot mindből. Emellett mindegyikhez jár egy duplaharang kialakítású is. Ezen felül, az E50 egy közepes, az E80 pedig kicsi, közepes és nagyméretű Comply füldugó illesztékeket is ad. Talán ezek a legkényelmesebbek, de erről nyilván megoszlanak a vélemények, hiszen ahány fül, annyi érzés.

SoundMAGIC E80 fülhallgató

A kábelt a gyártó természetesen csavarodásmentesként jellemzi, ami esetünkben annyit jelent, hogy viszonylag merev, ezért nem tud magára olyan aprólékos csomót kötni, mint néhány "gyári füles", de ez nem jelenti azt, hogy minden egyes alkalommal gubanc nélkül ránthatjuk ki a zsebünkből. A kábel merevsége a mindennapi használatban amúgy nem okoz kényelmetlenséget. Gyaloglás közben nem hallatszik be jelentős mozgás zaj, a csipesz pedig gyári tartozék, így van orvossága a madzag esetleges himbálódzásának is.

SoundMAGIC E80 fülhallgató

A hangok

A kis SoundMAGIC fülhallgatók tesztje egyszerre volt élvezetes és frusztráló. Egyrészt, ebben az árkategóriában mindhárom versenyző hangját korrektnek ítélhetjük. Az E10 hangja kiegyensúlyozott, kellemes basszusokkal és korrekt közepekkel, az E50 hozzá képest egy icipicit nyitottabb és közvetlenebb, az E80 pedig egy icipicikét basszusosabb. A különbségek azonban egészen aprók. Ezen a ponton pedig oda jutottunk, hogy bár a teszt rekord hosszúságúnak tűnt, inkább nem is soroljuk, hogy mely felvétellel mi volt a legélvezetesebb. Ehelyett a csapat legolcsóbbikát, az E10-et ajánljuk. Majd ehhez hozzá tesszük, hogy a nagyobb modellek aránylag jó áron adják a plusz Comply dugókat. Így, tulajdonképpen azok is megérik az árukat. No de a hangjukban nincs akkora különbség, hogy arról oldalakat regéljünk. További érdekesség, hogy hiába szerepel eltérő impedancia adat a termékleírásban, még egy telefonra kötve sem lehetett hallani az egyes típusok között igazi különbséget. Egy jobb lejátszóval összedrótozva pedig már tényleg semmi, de semmi különbséget nem hallottunk az egyes verziók hangereje között.

SoundMAGIC E80 fülhallgató

Ítélet

A csapatból egyértelműen az E10 a kedvencünk, mert az a legolcsóbb. Az E50 kicsivel nyitottabb, az E80 pedig húsosabb, basszusosabb. Így most, talán első alkalommal, azt mondhatjuk, hogy nem szégyen az ár és a tartozékkészlet alapján választani a három eltérő modell közül. Vagyis, ha egy közepes méretű Comply szivacs adaptert szeretnénk több nyitottsággal, azt az E50-től kapjuk meg. Ha emellett kicsi, vagy nagy Comply dugót is szeretnénk kicsit több mélytartománnyal, azt az E80 csomagjában találjuk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.