Sennheiser IE 40 PRO in-ear monitor fülhallgató teszt

Professzionális ár/érték bajnok

2019. augusztus 27., kedd, 07:10

Sennheiser audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató pro fülhallgató Sennheiser fülhallgató fülhallgató teszt in ear monitor Sennheiser fülhallgató teszt in ear monitor fülhallgató

A Sennheiser több évtizede képviselteti magát a professzionális audio világában. Legendás stúdió és színpadi eszközök egész sorát tudhatják magukénak, ennél fogva tervezési és gyártási tapasztalataik is kiemelkedőnek mondhatók e téren. Talán emiatt vált lehetségessé, hogy az IE 40 PRO formájában olyan professzionális fülmonitort készítsenek, ami teljesítményben kevéssé, árban azonban jelentősen elmarad akár márkatársaitól is. Lássuk, mit kínál pontosan ez a remek kis eszköz!

Bevezetés

A Sennheiser IE 40 PRO ugyanazt a kialakítást kapta meg, mint az általunk is tesztelt IE 500 PRO. Így stabilan bent marad a fülben, köszönhetően hajlékony, mégis kellően merev huzalból készült rögzítőinek. Ezek az IE 40 PRO-hoz mellékelt kábel végén találhatóak és saját, apró csatlakozókban végződnek. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy amennyiben a kábelt használat közben megrántjuk, úgy a csatlakozók elengednek, és nem szakad el és fülünk sem szenved sérülést. Párnái puha, kellemes tapintású szilikonból, vagy memóriahabból, többféle méretben készülnek, így használatuk kényelmes marad még hosszabb távú hallgatás vagy stúdiómunka esetén is. A kábele mindössze 1,3 m hosszú, a professzionális felhasználás miatt ez azonban éppen elég. Mivel színpadi felhasználásra is ajánlják a készüléket, a kábel nagyjából derékig ér, amennyiben hátrafelé illesztve használjuk. Ehhez segítséget nyújt a rögzítők kialakítása is, melyek hátrafelé mutatnak. Így a hátul rögzített adóvevő vagy hosszabbító egységekhez úgy ér el a kábel, hogy közben nem lóg, nem túl hosszú.

Sennheiser IE 40 PRO in-ear monitor fülhallgató kábel

Technikai oldalról is meggyőző, amit az IE 40 PRO kínál: 10 mm átmérőjű, dinamikus, szélessávú hangszóró szolgáltat erőteljes és neutrális megszólalást. Mivel kialakítása egyutas, az IE 40 PRO nem tartalmaz keresztváltót - ennek köszönhetően ez a komponens sem befolyásolja hangját. Frekvencia-átvitele 20 Hz-18 kHz-ig terjed, elégségesnek mondható magas és mélyhangok tekintetében is, még ha nem is kiemelkedő. Torzítása 0,1 % alatti, míg zajcsökkentése

Kialakításából eredően az IE 40 PRO kifejezetten alkalmas sporttevékenység közbeni zenehallgatásra is, ezt kipróbáltuk tesztünk során. De lássuk, hogy teljesít a különféle feladatok során!

Sennheiser IE 40 PRO in-ear monitor fülhallgató

Meghallgatás - hangszeres gyakorlás és stúdiómunka

Az IE 40 PRO-t meghallgatás előtt alaposan bejárattuk az IsoTek lemezzel. Hangszeres gyakorlás és stúdiómunka céljára egy MOTU MicroBook 2c-vel hajtottuk, amely párosítás nagy megelégedésünkre szolgált ezekben a feladatokban. Tesztünket hangszeres gyakorlással kezdtük, elektromos gitárhoz csatlakoztattunk az IE 40 PRO-t. Megállapítottuk, hogy kizárólag gitárhang megjelenítése esetén az IE 40 tökéletes társ: kiegyensúlyozott, színezetlen megszólalása a hangszer valódi hangját reprezentálja. Kellő mennyiségű mélyhangokat, tiszta középtartományt kaptunk, kifejezetten élő, bár talán kissé karcos magastartománnyal. Minden hang a helyén volt és visszakaptuk azokat a nüánszokat is, amelyek gyakorlás közben megjelentek. Felvételkészítés és visszahallgatás esetében is megállta a helyét az IE 40 PRO. Húros és vonóshangszerek valamint dobok felvétele és alapszintű masterelése folyt vele, majd az eredményt visszahallgattuk nagytestvérével: egy HD 600 fejhallgatót használtunk, hogy hallhassuk, mennyire volt pontos az IE 40 a felvétel elkészítésénél. Az eltérő felépítésből és kategóriából adódó eltérésektől eltekintve azt mondjuk, az IE 40 PRO abszolút korrekt munkát végzett. A HD 600-zal sem érzékeltünk olyan hibákat felvételeinken, amik a lehallgatás miatt keletkezhettek volna (pl. aránytalanságok, túlzó mély- vagy magashangok, stb.). További rendszereken visszahallgatva sem mutatott ilyen hibákat a felvétel, így megállapíthatjuk, hogy - természetesen adott kategórián belül maradva - az IE 40 PRO megállta helyét a felvételkészítés során. Világszínvonalú hangot természetesen nem várhatunk, ám nagyjából 30 ezer forintos árát figyelembe véve elmondható, hogy demó vagy kis költségvetésű felvételek elkészítésére maximálisan alkalmas, kialakításából adódóan pedig a hangszeres gyakorlás is hazai pálya számára.

De hogyan teljesít az IE 40 PRO "civil" használat során?

Sennheiser IE 40 PRO in-ear monitor fülhallgató tartozékok

Meghallgatás - zenehallgatás és mobilos használat

Tesztünk természetesen nem lehetne teljes anélkül, hogy zenerajongói énünk ne tenné próbára. Ehhez pedig zenehallgatás szükségeltetik, méghozzá olyan alapokkal, amire az IE 40 PRO felépítheti tudása legjavát. Éppen ezért egy Parasound Zdac V.2-höz csatlakoztattuk és így hallgattuk meg kedvenc zenéinket: Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings, Wintersun - When Time Fades Away, Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Shota Oshabe - Happy Coat valamint Bach Goldberg variációk (részletek).

Sennheiser IE 40 PRO in-ear monitor fülhallgató

Összességében elmondható, hogy az IE 40 PRO kellő részletességgel és dinamikával szólaltatta meg zenéinket, ugyanakkor felfedezhető volt a hangjában bizonyos fátyolosság, illetve a mélyek esetében némi elfolyást is tapasztaltunk. De természetesen ezek még bőven a kategória szintjét hozzák, így nem értékelhetők negatívumként. Jazz esetében megfelelő a jelenlétérzetet tapasztaltunk, illetve a megszólalás összességében is természetes, az akusztikus hangszerek visszaadása pontos, jól artikulált volt.

Mobilos felhasználás esetében azonnal megmutatta: eszközeink meghajtója bizony gyenge egy professzionális eszköz kiszolgálására. Az eddigiekhez képest - természetesen egyazon forrásanyagok hallgatása mellett - elmondhatjuk, hogy részleteikből és dinamikájukból is jelentősen veszítettek a dalok, valamint eddig nem tapasztalt színezettség is került a hangba. Ugyanakkor stabil és a forráseszközhöz mérten kifejezetten jó hangot kaptunk amellett, hogy egy pillanatra sem feledhettük: az IE 40 PRO ennél bizony többre is képes. Ugyanakkor stabilitás tekintetében verhetetlennek bizonyult: sem mozgás, sem fizikai behatás hatására nem esett ki vagy engedte el a fület. Utóbbi esetben a már említett apró csatlakozók "elengedtek", így sem az eszköz sem a kábel nem sérült.

Sennheiser IE 40 PRO in-ear monitor fülhallgató

Összegzés

A Sennheiser IE 40 PRO nem csupán kialakításával, hanem ár/érték arányával is felhívja magára a figyelmet. Utóbbit kiemelkedőnek mondhatjuk, hiszen a nála hatszor drágább IE 500 PRO-hoz képest sem vallott szégyent hangzás vagy kezelhetőség terén. Természetesen az igazán kifinomult részletek és apróságok tekintetében bizonyos hiányt felfedeztünk fel a nagytestvérhez képest, de ez nem befolyásolja pozitív véleményünket - hiszen árát is figyelembe vesszük az értékeléskor. Ajánlható minden zenésznek, aki szeretne kényelmes és praktikus, valamint kellően neutrális hangú, pontos fülmonitorral gyakorolni, színpadon játszani vagy akár felvételeket készíteni. Utóbbi esetben természetesen nem szabad világszínvonalú hangzást várni, ugyanakkor, ahogy említettük demó illetve kisebb költségvetésű hangfelvételek készítésekor biztosan maximálisan helytáll. Cserélhető kábelének köszönhetően viszont nagyobb igénybevétel esetében sem sérül; legrosszabb esetben csak a vezetéket szükséges cserélni, ha valamilyen oknál fogva fizikai bántalmazásnak lenne kitéve az IE 40 PRO.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.