Lars & Ivan THA-30X csöves fejhallgató erősítő teszt

Csövek a zsebben

2018. április 20., péntek, 12:55

LarsIvan Lars Ivan audio hifi erősítő fejhallgató erősítő csöves erősítő erősítő teszt fejhallgató erősítő teszt csöves erősítő teszt csöves fejhallgató erősítő csöves fejhallgató erősítő teszt Lars Ivan fejhallgató erősítő

Sokan szeretnének otthonra vákuumcsöves erősítőt, de a villanyóra pörgése miatti aggodalom és a csillagászati ár sokszor meggátolja, hogy ez megvalósuljon. A Lars & Ivan egy sokkal kisebb és megfizethetőbb világot, a fülesek kategóriáját vette célba, így üdvözölhetjük a zsebben is elférő mini erősítőt!

A német és hongkongi háttérre épített (a dizájn és ergonómia kialakítása német, a kapcsolás, ill. technológia pedig kínai oldalon történik) Lars & Ivan a mobil zenehallgatást és az ún. asztali felhasználók (mindenki, akik mindennapjaik részeként használnak mobileszközt vagy számítógépet zenehallgatásra) halmazát vette célba, ennek megfelelő kínálattal. Körülbelül az ezredforduló óta erősítik a kínálatot, elsősorban a japán belpiacra végeznek kutatás-fejlesztést, a Lars & Ivan nevet saját konzumer márkának hozták létre, első sikeres lépésük a BoBo nevű, extravagáns formatervre épülő dizájn hangrendszer volt.

Lars & Ivan THA-30X csöves fejhallgató erősítő

Amikor a telefon nem elég

A hifi rendszerek koncepcióját, a dedikált elemekre bontott jelfeldolgozást mostanra átvette a mobileszközök világa is. Mi előnye van ebből a sokat utazó zenekedvelőnek? Hiszen egy újabb dobozt kell az amúgy is nagyméretű okostelefon mellé a zsebébe tennie. A külső erősítő elméleti előnye ugyanaz, mint a hagyományos elő-végerősítő alapú hifi rendszereké. Azáltal, hogy a forráseszköz (telefon/tablet) válláról leveszi a meghajtás munkáját egy tisztább, kisebb torzítású áramkör, jobb dinamika érhető el. Természetesen attól még nem fogunk egyértelműen több/szebb részletet kapni, mert külön erősítőt használunk. Fontos az is, hogy a telefonunk milyen DA konverterrel rendelkezik. Ilyen esetben az élvez előnyt, akinek a telefonjában eleve Hi-Res fájlokhoz optimalizált DAC chip található. Akárhogy is nézzük, a L&I elsősorban a modern, kényelmi okok miatt saját telefonját preferáló zenehallgatóra összpontosít.

Lars & Ivan THA-30X csöves fejhallgató erősítő

A pici cső is cső

A THA-30X érdekessége, hogy jelútjába két (USA-ból származó) micro Raytheon JA6418 vákuumcső is került. Ezek a hadipari minősítésű alkatrészek segítenek abban, hogy az élő zenét élő(bb)nek hallhassuk akkor is, ha digitális forráseszközt használunk. A zenehallgatásra használt készülékekkel ugyanis legtöbbször az a gond, hogy a zenét túl érzelemmentesen, mesterkélten és nyersen prezentálják. Olyan ez, mint egy mozikamera fényelés nélküli képét visszanézni, az eredmény fakó, steril és agyunk számára ingerszegény. A THA-30X-ben lévő csövek alig babszem nagyságúak, ettől függetlenül érvényes rájuk a sokak által ismert pozitív sztereotípia. A vákuumcső élettartama másik, gyakran felmerülő kérdés. Utóbbit nehéz megbecsülni, a gyártó 3 év folyamatos üzemképességet határozott meg, másszóval emiatt a felhasználónak nem igazán kell aggódnia.

Lars & Ivan THA-30X csöves fejhallgató erősítő

Küllem

A THA-30X külseje és mérete leginkább egy kisebb akkubankhoz fogható. Készülékházának kialakítása igényes, matt felületű, hivatalosan feketének hívott (szerintünk inkább szürke, lilás beütéssel, napfényben pedig barnás nugát jellegű) alumíniumból készült. Keskeny, lapos háza végén kicsit zsúfoltan, de látható jelölésekkel található egy kétállású hangerő szabályzó, egy 3,5 mm-es analóg sztereó Jack bemenet és egy ugyanekkora fejhallgató kimenet, valamint a ki/bekapcsoló gomb, amely másodlagos funkcióként 6 dB mértékű basszus kiemelésre is szolgál.

Lars & Ivan THA-30X csöves fejhallgató erősítő

A másik oldalra került egy töltésre szolgáló micro USB aljzat és egy második 3,5 mm-es Jack bemenet. Töltés közben piros LED világít a sarokban, aktív üzemállapotban a ki/be kapcsoló mellett jelez még egy zöld LED, basszus kiemelés esetén a szabályzó fölötti rész világít kéken, hangerő állítás közben pedig két piros LED villan. És bármilyen hihetetlen, ezzel az optikai tuning nem ér véget, hiszen a kis vákuumcső ikerpár is világít meleg, narancsos fénnyel a tetőlapon lévő, aprócska ablak mögött. Mindez kb. 80 000 forintért vásárolható meg.

Lars & Ivan THA-30X csöves fejhallgató erősítő

Nem égeti ki a zsebünket?

Viccet félretéve, eleinte kíváncsiak voltunk rá, hogy melegedni fog-e a készülék, hasonlóan hagyományos méretű, otthoni zenehallgatásra szánt társaihoz. Napi szintű használat mellett sem tapasztaltunk szinte semmi melegedést, még egyórás használat után is alig langyosodott át a készülékház, ne feledjük, hogy a THA-30X-nek nem embernagyságú hangsugárzókat, hanem pillekönnyű fül- ill. fejhallgató hangszórókat kell csupán meghajtania.

Lars & Ivan THA-30X csöves fejhallgató erősítő

Az igényes csomagolás rejt még egy műanyag védőkeretet és néhány kör alakú szilikon szíjat is. Utóbbiakkal mobiltelefon vagy hordozható zenejátszó rögzíthető az erősítőhöz. Ugyancsak része a tartozékoknak egy 3-pólusú Jack-Jack összekötő kábel is, ami ideig-óráig alkalmazható, de komolyabb forráseszköz használata esetén érdemes jobb minőségűre lecserélni.

Lars & Ivan THA-30X csöves fejhallgató erősítő

Meghallgatás

Pontosan tudtuk, hogy mivel fogjuk kipróbálni a THA-30X-et, mivel referenciaként hosszú hónapok óta használunk egy Focal Listen fejhallgatót Astell&Kern AK Jr mobil hifi lejátszóval arra az esetre, ha épp semmilyen hordozható lejátszót vagy fülest nem tudunk tesztelni (elvégre akkor is szeretünk sok zenét hallgatni, ha épp nem dolgozunk). Igen, fentebb írtuk, hogy a Lars Ivan főleg a mobilos világot célozza meg, de a nálunk lévő Huawei P10 Lite gyenge hangkártyáját nem akartuk referenciának tekinteni. Az említett duó alapvető gondja, hogy a Focal titánnal bevont mylar hangszórói és a pedáns, teljesen digitális rendszerű AK Jr együttese hűvös, hangszeres/énekes felvételekkel sokszor túl fényes hangot eredményez. Nem kérdés, hogy ez az együttes megérdemelte a Lars & Ivan beillesztését, egyértelmű különbségre számítottunk és meg is kaptuk.

Lars & Ivan THA-30X csöves fejhallgató erősítő

Gregory Porter fantasztikus hangminőségben felvett Nat King & Me c. albumáról (96 kHz/24 bit) kiválasztottuk a Quizas, Quizas, Quizas c. számot. Ez a nagyzenekarral és makulátlan férfi énekkel megkoronázott felvétel komoly megmérettetés bármilyen hangrendszer számára, ugyanis temérdek részletet tartalmaz, óriási dinamikai határokat ölel fel. Az élőzenére csupán két eszköz rakott hallható korlátot: az AK Jr és a Focal Listen. A lejátszó túl kimérten és szisztematikusan állította sorba a hangokat (bár a felbontás így is lenyűgöző volt), a füles pedig nem tudta elrejteni saját hangszóróinak meghatározó ízét. Az elektronika és a szubjektíven beleszóló membrán kettőse mesterkéltté tette a zenét.

A THA-30X beillesztését követően testesebbé, kissé mosottabbá is vált a basszus. Ez a bársonyossá alakított alsó frekvencia kezelés hajszálnyit simulékonyabb, finomabb középső hangokkal egészült ki. A magas frekvenciák élét hangyányi mértékben lesarkította az erősítő és a zenekar áramlóbb, térben mélyebb lett. Emellett az ének közvetlenebbé vált, jobban kirajzolódott a zenekarból. Minél többször vettük ki majd csatlakoztattuk újra a THA-30X-et, annál kevésbé akartunk visszatérni az eredeti felálláshoz.

Ezután meghallgattuk Eliane Elias - I Thought About You c. számát is (96 kHz/24 bit), melyben a női éneket zongora és nagybőgő kísérte. Eleinte nem volt könnyű megfogalmazni a külső erősítő által hozott változást, mert nagyon csekély mértékű volt. Ha az énekre nagyon odafigyeltünk, akkor észrevettük, hogy a magas frekvenciák kicsit természetesebbek a Lars & Ivan-on keresztül, de a frekvenciák árnyalása, a felbontás szinte semmit sem változott. Ez valahol dicséretes is, mert azt jelenti, hogy az erősítő nem színezte át a hangot, inkább csak kicsit lágyított rajta,  nem is annyira a frekvencia tagolás, hanem az érzet változott meg. Ugyanaz a fájl kicsit jólesőbben, érzelmesebben, játékosabban szólalt meg.

Lars & Ivan THA-30X csöves fejhallgató erősítő

Végszó

A Lars & Ivan THA-30X olyan kiegészítő, ami sok mobil hifi lejátszó tulajdonosnak megkönnyebbülést okozhat. Manapság a rohamléptékben fejlődő hordozható zenejátszók számára nem kihívás a CD-t messze meghaladó 24 bites PCM és DSD jelfolyam lejátszás, de a patika tisztasággal közölt részletek közlése mellett sokszor éppen az érzelmesség marad el. A finom árnyalást, extra közvetlenséget és lágyság érzetet képes megadni a THA-30X, így fogyaszthatóbbá, kellemsebbé téve a zenei élményt. 80 000 Ft nem kevés pénz, de ha a sokat utazó hifi kedvelő eleve elkölt több százezer forintot nagyfelbontású zenekönyvtárra, audiofil fül/fejhallgatóra és lejátszóra, akkor bizonyára nem fogja sajnálni a pénzt egy ilyen eszközért, ami a digitálisan reprodukált jel klinikai tisztaságába képes egy kis analóg melegséget csempészni az apró rezdülések elnyomása nélkül. A végeredmény viszont továbbra is főleg azon múlik, hogy milyen fülest és forráseszközt használunk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.