JBL Free Bluetooth fülhallgató teszt

Kötöttségek nélkül

2018. november 8., csütörtök, 06:10

JBL audio fülhallgató Bluetooth JBL fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató JBL fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató teszt

Egyre több Bluetooth fülhallgató kerül piacra, használatuk közben semmiben sem akadályoztathatnak minket a zavaró kábelek. Teljesen vezeték nélküli eszköz azonban még mindig kevés van, hiszen ha mellettük döntünk, sok kompromisszumot kell kötni. A JBL most mégis piacra dobta egyik ilyen újdonságát, a Free-t, amelyhez csinos dokkoló is tartozik.

Küllem

A JBL Free fekete és fehér színben kapható, és körülbelül 40000 forintért lehet a miénk. A JBL-től megszokott igényes csomagolásban érkezik, a füleseket pedig egy kör alakú fekete töltőtokban találhatjuk. A kagylószerű tároló kényelmesen elfér bárki tenyerében, egyszerű, de igényes dizájnnal rendelkezik, egyedüli díszítőeleme a jól megszokott JBL felirat. A dokkoló jobb oldalán egy fülecske alatt lapul a micro USB bemenet, amin keresztül tölthetjük mind a dokkolót, mind a fülhallgatókat.

JBL Free Bluetooth fülhallgató

A töltőtokot felnyitva azonnal kivehetjük a füleseket. Hasonlóan letisztult minimalizmust képviselnek, mentesek mindenféle díszítéstől. A ház műanyag borítású és meglepően könnyű (6,5 g/oldal), amelyre szükség is van, hiszen, hogyha ennél nehezebb lenne, akkor nem igazán tudna anélkül a fülünkben maradni, hogy ki ne essen. Három méretben mellékelt hozzá a gyártó szilikonkorongokat (s, m, l), továbbá két méretben úgy nevezett gélhüvelyeket (a forgalmazó oldalán lévő fordítást idézve).

JBL Free Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A vezeték nélküli fülesek számos előnnyel bírnak, amelyekről talán nem is kell már szót ejtenünk. Hiszen mivel nincs kábel, így nagyobb lehet a szabadságérzésünk sétálás, házimunka végzése közben, de akár gépelésnél is, amikor laptopunkat használjuk. A teljesen vezeték nélküli fülhallgatók azonban nem biztos, hogy mindenkinek kellő komfortérzetet biztosítanak, ugyanis így az az érzésünk is támadhat, hogy bármikor kieshet a fülünkből, és nincs kábel, ami megtartsa. A Free esetében a hagyományosabb szilikongyűrűk használatánál kevésbé éreztük stabilnak a hallójáratunkban a füleseket, könnyen elmozdultak, és akár ülés közben is kicsúsztak a helyükről. Ezért mi inkább a gélhüvelyek használatát javasoljuk, ugyanis sokkal biztosabb tartást adnak. Sportoláshoz viszont azokkal sem ajánljuk a Free-t.

JBL Free Bluetooth fülhallgató

A jobb és bal oldali füleseket egyenként kell bekapcsolnunk a rajtuk lévő nagy gombbal, majd egy pillanaton belül csatlakoznak egymáshoz. Ezek a gombok a bekapcsoláson kívül más funkciókkal is bírnak. A jobb oldalival megállíthatjuk vagy elindíthatjuk a zenét, felvehetjük a bejövő hívást, és ha kétszer egymás után nyomjuk meg, akkor hangutasításokat adhatunk. A bal oldali fülesen lévő gombbal lehetőségünk van számot váltani, ha egyszer nyomjuk meg, akkor előrefelé vált, ha kétszer, akkor hátra, ennek köszönhetően kevesebbszer kell a zsebünkbe nyúlnunk a telefonért. Arra csak akkor van szükség, ha a hangerőn szeretnénk állítani.

A Free párosítása a telefonunkkal vagy a laptopunkkal először körülbelül 30 másodpercet vett igénybe. Ennek az ideje később lecsökken, ugyanis a Free megjegyzi azt az eszközt, amellyel utoljára használtuk, és ha be van kapcsolva rajta a Bluetooth, akkor automatikusan csatlakozik rá. A Bluetooth kapcsolattartás jónak mondható (bár egyszer-kétszer előfordult, hogy akadozott a lejátszott zene vagy videó), a hatótávolság pedig körülbelül 6 méter.

JBL Free Bluetooth fülhallgató töltő tok

A kemény borítású tok nagyon praktikus, hiszen egyrészt anélkül vihetjük magunkkal bárhová a fülest, hogy megsérülne. Másrészt dokkolóként is funkcionál: amikor a fülhallgatók lemerültek, elég a töltőtokba helyeznünk őket a feltöltéshez, így utazás közben sem kell a kedvelt zenéink vagy videóink nélkül maradnunk. A fülesek körülbelül 4 órányi folyamatos zene lejátszást tesznek lehetővé, ami elsőre talán kevésnek tűnhet, viszont ilyen pici eszközökbe nehezen lehetett volna nagyobb akkumulátorokat építeni. A dokkolóval ráadásul egy 15 perces gyorstöltéssel további egy óráig használhatjuk. A töltőtokkal ötször tölthetjük fel teljesen a fülhallgatókat, így még 20 órányi használatot biztosít, és mivel a füleseket mindig visszahelyezzük a tokba, folyamatosan fel lesznek töltve. A tokon továbbá nyomon követhetjük, hogy annak akkumulátora hogyan áll, hiszen ennek megfelelően villannak fel a LED-ek, amikor a füleseket visszahelyezzük. Ráadásul a tok teteje áttetsző, így amikor a fülesek töltődnek, láthatjuk a világító LED-et, és anélkül bizonyosodhatunk meg a töltés állapotáról, hogy azt felnyitnánk.

JBL Free Bluetooth fülhallgató

A Free ezen kívül IPX5 tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát védett a por és a fröccsenő víz ellen, így esőben is bátran használhatjuk. A fülhallgatót beépített mikrofonnal is ellátták. Híváskezdeményezés esetén automatikusan mono üzemmódra vált, hogy természetesebb hangot biztosítson. Forgalmas út mellett vagy szelesebb időben viszont nehezebb a vele való telefonálás, ugyanis a környezeti zajok a másik fél számára nagyon felhangosodnak.

Hangminőség

A Free karaktere összességében hozza a JBL színvonalát, így nem kell meglepődnünk az erőteljes basszus hallatán, és a tiszta, meleg hangon. Általában majdnem minden műfaj jól áll nnek a fülesnek, kivéve leginkább az akusztikus és a klasszikus zenét a már említett erőteljes basszus miatt. Viszont podcast-ok hallgatásánál és videók nézésénél is élvezhető hangot biztosított, ajakszinkron késést sem tapasztaltunk.

JBL Free Bluetooth fülhallgató

A tesztünket egy kevésbé ismert zenekar dalával kezdtük, a Bed of Stars-szal a M.E.T.A-tól. Ami elsőre feltűnt, az a Free kiegyensúlyozottsága, telt basszusokkal rendelkezett, és közepes hangerőn is dinamikus hangzást volt képes biztosítani. Így amint elindítottuk a számot, a lábunk azonnal elkezdett az ütemre járni. A hang végig tiszta maradt és meleg érzetet kölcsönzött, összességben ehhez a számhoz remekül passzolt.

JBL Free Bluetooth fülhallgató

A következő szám, amit meghallgattunk az I Put A Spell On You Jeff Beck-től. A basszus itt is jelentősen jelen volt, de most nem a jó értelemben, ugyanis a mélyek kissé túl hangsúlyosak voltak a közép és a magas frekvenciák rovására. A közepes frekvenciák nagyrészt rendben voltak, ám nem tudtak minden részletet átadni, ez leginkább a női énekes hangján és a basszusgitáron érződött. A magashangok nem voltak eléggé fényesek és a túlzott mélyek mellett sajnos valamennyire háttérben maradtak. A Free nem képes nagy színpadképet alkotni, ez behatárolt marad, és a kissé loudness-es hangzás miatt néhány ember számára hosszútávon fárasztóvá válhat. Pozitívum viszont, hogy terhelhetősége elég magas, és intenzívebb hajtás közben sem válik túlságosan harsánnyá, ezért a hip-hop és rock szerelmesei zavartalanul élvezhetik kedvenc számaikat.

JBL Free Bluetooth fülhallgató

Záró gondolatok

A JBL teljesen vezetéknélküli fülhallgatója, a Free első sorban azok kedvence lesz, akik mindenféle kábeltől elzárkóznak, és a telt basszusokat keresik. Sporthoz nem igazán ajánljuk, ugyanis a géles illesztékekkel sem tud elég biztosan a fülünkben maradni intenzívebb testmozgás során. Otthonra, utazáshoz és sétáláshoz viszont jó választás lehet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.