Jays u-JAYS Wireless Bluetooth fejhallgató teszt

Irány a trendirány

2017. július 29., szombat, 12:35

Jays audio hifi fejhallgató Bluetooth u-JAYS hifi fejhallgató Bluetooth fejhallgató Jays fejhallgató fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt Jays fejhallgató teszt

Kellemes emléket hagyott bennünk a Jays remekül eltalált erős középkategóriás fejhallgatója a u-JAYS, melyből mostanra (ami a mai divatot figyelembe véve nem meglepő) már vezeték nélküli verzió is vásárolható. Mivel jár az extra szabadság? Cikkünkből kiderül!

Egzotikum helyett praktikum

Tavaly teszteltük a Jays u-JAYS fejhallgatót, amely jó hangjának és átgondolt kialakításának köszönhetően kellemes meglepetésként hatott. Nélkülözte a prémiumkategória csillogását, cserébe a csillogó-villogó fülesekhez képest több tízezer forinttal olcsóbb. Mi több, a 70 000 Ft-os ár azóta 50 000 Ft alá süllyedt. Mai cikkünk alanya, a Jays u-JAYS Wireless a maga 60 000 forintjával így alig drágább, mint a vezetékes változat.

Jays u-JAYS Wireless Bluetooth fejhallgató

A Jays filozófiájának kimondatlan alappillére a mindenki számára elfogadható hang megteremtése, ami kompromisszumokkal jár, ettől függetlenül lecsökkenti az esetleges akusztikai szarvashibák születését. A u-JAYS mindenevő hangkaraktere minket hamar meggyőzött, azonban korábbi tesztjeinkből kiindulva tudtuk, hogy azt nem fogja tudni utolérni a Wireless produkciója.

Jays u-JAYS Wireless Bluetooth fejhallgató

Ettől eltekintve a u-JAYS Wireless versenyképesnek és bizonyos értelemben csábítónak is tűnik, mert noha az elit kategóriás (pl. Bose vagy Sennheiser) vetélytársak széles körítését nem tudja megadni, cserébe csaknem feleannyiba kerül és így is tartogat számunkra néhány praktikus funkciót.

Jays u-JAYS Wireless Bluetooth fejhallgató doboz

Kézben tartva

A u-JAYS Wireless dizájn terén a vezetékes verzióra épül, néhány apró módosítással. Dobozát kinyitva immár felszerelt párnákkal vehetjük kézbe, ám továbbra is egy kézmozdulattal levehetők róla a puha, műbőrrel bevont karikák. Emlékezetünkre hagyatkozva nem tudtuk megállapítani, hogy a vezeték nélküli kialakítás vastagabbá tette-e a készülékházat, mindenesetre a Wireless esetében is érvényesül a gusztusos, karcsú és kompakt kialakítás.

Jays u-JAYS Wireless Bluetooth fejhallgató

A Bluetooth fejhallgatós világ normáihoz igazodó felépítést kapunk, vagyis beépített akkumulátort, amely micro USB kábelről tölthető. Az üzemidő egy feltöltéssel 25 óra is lehet, ami mai viszonylatban a legjobbak közé tartozik. A vészhelyzet esetén bevethető vezeték moduláris és épp olyan rugalmas, gubancmentes, mint a hagyományos verzióé, mindössze nem tartalmaz mikrofonos headset modult. A legtöbb vezeték nélküli fejhallgatót lemerült akkumulátorral nem használhatjuk telefonálásra, ellenben a u-JAYS Wireless ezt 3-pólusú Jack kábellel oldja meg.

Jays u-JAYS Wireless Bluetooth fejhallgató

A jobboldali kamrába épített mikrofonon kívül parányi LED is található, amely különféle fényekkel jelzi a töltöttséget, bejövő hívást és aktív Bluetooth kapcsolatot. Piros pont jár a skandináv minimalizmusnak, amiért mindössze egyetlen gomb található a u-JAYS Wireless felszínén. E kezelőszerv többek közt ki és bekapcsolásra szolgál, a zenei navigációt és telefonálást érintés alapú gesztusokkal vezényelhetjük, ugyancsak a jobboldali kapszulán, a kör alakú felszínen. Nyakunkban a füles sokszor parancsként értelmezte bőrünk érintését, ilyenkor zavaró hatásként váratlanul elindult a zenelejátszás. Utóbbit kerülendő a tervezők hozzárendeltek egy ún. zár funkciót (ehhez kétszer röviden le kell nyomni a ki/bekapcsoló gombot), amellyel a füles tovább használható úgy, hogy figyelmen kívül hagyja az érintéseket.

Jays u-JAYS Wireless Bluetooth fejhallgató

Emlékezetünkre hagyatkozva úgy tűnt, hogy a u-JAYS Wireless hangyányit feszesebb, szorosabb módon illeszkedett fejünkre, mint vezetékes változata. Zajszűrés tekintetében viszont nem marad el testvérétől, az átlagosnál jobb, de a gépjárműzajt nem képes kioltani.

Jays u-JAYS Wireless Bluetooth fejhallgató

A szerkezeti felépítésre most nem térünk ki részletesen, mivel a vezetékes u-JAYS fülessel azonos anyagokból készült. Annyit azért megjegyzünk, hogy a műanyag és gumi felszín alatt valójában strapabíró fém anyagok rejtőznek, tehát mechanikai adottságai is indokolják a füles aránylag magas árát. Apropó, a u-JAYS Wireless továbbra sem összecsukható, ami a letisztult dizájnért vállalt kompromisszum és továbbra is kicsit hiányoltunk egy tartozék védőtokot, figyelembe véve a termék esztétikus kinézetét. Egyébiránt épp úgy, mint vezetékes testvére, ez a modell is négyféle színben rendelhető, nálunk a fekete-arany változat vendégeskedett.

Jays u-JAYS Wireless Bluetooth fejhallgató színek

Meghallgatás

40 mm-es hangszórója és aptX kompatibilitása alapján már sejthető volt, hogy az átlagos BT fülesekhez képest jobb hangot fog nyújtani a u-JAYS Wireless. Így is történt, várakozáson felüli dinamikát és részleteket kaptunk. Hallhatóvá váltak olyan részletek, amelyeket a hasonlóan árazott illetve olcsóbb vetélytársak nem szoktak ennyire tisztán megjeleníteni. Gondolunk itt a hangszerek sajátos effektusaira, pl. cintányérok szisszenésére és bizonyos alsó frekvenciák sajátos rezgésére is. Tesztalanyunk hallhatóan a populáris irányzatot vette célba, ami alatt az átlagnál kicsit bátrabb és húsosabb basszusokat értjük.

Jays u-JAYS Wireless Bluetooth fejhallgató hangszóró

A középmagas frekvenciákra függöny rakódott, ami hosszú távon nem okozott frusztrációt vagy torzultság érzetet, ettől függetlenül tudatosította velünk, hogy a zenéből nem kapunk meg mindent, csak annyit, amennyi a szórakozáshoz szükséges. Tehát a u-JAYS Wireless mellőzte az analitikusság és semlegesség jeleit, viszont ettől még érezni lehetett, hogy hallhatóvá akar tenni háttérbe eső elemeket is. Utóbbiba tartozik pl. a Foo Fighters - Come Alive c. szám elején hallható gitárpendítés is. Az acélhúr térbeliségét nem mutatta meg a u-JAYS és nem éreztük úgy, hogy az orrunk elé akarja húzni a hangszert, de attól még hangsúlyos összetevőként valamennyit ábrázolt a gitárból. Tsuyoshi Yamamoto zongorát, dobfelszerelést és nagybőgőt tartalmazó felvételében megkaptuk azt a lendületet és játékosságot, ami jellemzi az előadót, a zárt kialakítás és a Bluetooth kapcsolat velejárójaként értelemszerűen nem tudtuk a zenészek pontos helyét meghatározni, csak annyit éreztünk, hogy mindhárman valahol a közelben muzsikálnak. A cintányért sok vezeték nélküli rendszer csak zselés csattogásként képes megjeleníteni, hozzájuk képest kicsit árnyaltabban tudta prezentálni a u-JAYS, jóllehet, a fentebb említett fátyolosság itt is érvényesült.

Jays u-JAYS Wireless Bluetooth fejhallgató

Egyértelműen a modern, divatos zenékkel kerülhettük el a kényszeres kompromisszum érzetét. A populáris, javarészt elektronikus részeket tartalmazó felvételeket simulékonyan és erőteljesen tudta visszaadni a u-JAYS, rendkívül élénk, ugyanakkor brummogás nélküli basszussal. Aki a lágyabb, meleg hangzást preferálja és főleg a felkapott előadókat szokta fülelni, annak kielégítő lehet, amit nyújt.

Jays u-JAYS Wireless Bluetooth fejhallgató

Konklúzió

Akik ragaszkodnak a vezeték nélküliséghez és zavarónak találják a fülre fekvő rendszereket bumfordiságuk miatt, azoknak ideális középutat jelenthet dizájn és ár/érték tekintetében is a Jays u-JAYS Wireless. Összességében jól sikerült Bluetooth fejhallgató, a hangjában fellelhető enyhe töménység azonban emlékeztetett minket arra, hogy mennyivel jobb a vezetékes változat, amelyet továbbra is bátran tudunk javasolni a gyakran utazó, vegyes ízlésű zenekedvelőnek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.