Focal Listen Wireless Bluetooth fejhallgató teszt

Kábel nélkül mit érek én?

2017. augusztus 24., csütörtök, 09:05

Focal audio hifi hangszóró fejhallgató hifi fejhallgató Focal fejhallgató Bluetooth fejhallgató fejhallgató teszt mobil fejhallgató mobil hifi fejhallgató hifi fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt Focal fejhallgató teszt

Miután szinte minden nagyobb hifi gyártó beszállt a fejhallgatós bizniszbe, legtöbben buzgón döntenek az ezt követő lépés, a vezeték nélkülivé tétel mellett. Most a Focal húzta ki a kábelt jól sikerült, prémium mobil füleséből, így született meg a Focal Listen Wireless.

Hallgassunk, de kire?

A hangminőség megszállottjai olykor fortyoghatnak a manapság látványos méreteket öltő tendencia láttán, amely egyfajta megfelelési kényszer dominanciáját tükrözi. A gyártók kivétel nélkül sorakoznak a felhasználók kegye elnyerése érdekében függetlenül attól, hogy az elvárás eredménye szembe megy a zene élvezetéhez szükséges feltételek biztosításával. A vezeték nélkülözése kényelmet, korszerűséggel vegyes szabadságérzetet nyújt a felhasználónak, viszont három állomást iktat a megszólaltatni kívánt jel útjába, mielőtt az célba, avagy fülbe érne. A forráseszközről küldött jelet ugyanis vezeték nélkülivé kell tenni, amit a Bluetooth az energiahatékonyság és a stabil jelfolyam érdekében nem csekély mértékű tömörítés árán végez csak el. A beérkező folyamot ismét meg kell szólaltani, ami jelszint vezérlőt és akkumulátort tesz szükségessé.

Focal Listen Wireless Bluetooth fejhallgató

A Focal Listen Wireless sem tér el a fentebb írt módszertől. Az egyetlen dolog, ami mentségként szolgálhat számára, hogy valamennyit megőriz a már általunk is tesztelt, hagyományos, vezetékes Listen karakteréből. Utóbbi hangját ugyanis valóban megkedveltük, mivel a maga kategóriájában képes hifis tisztaságot, árnyalást és dinamikát, ill. amennyire csak zárt kialakítása lehetővé teszi, hangszínpadot biztosítani. Az igazi kérdés tehát nem az, hogy mit nyerünk a Wireless által, hanem hogy az mennyit nem hagy elveszni a hallható részletekből, kábeles testvéréhez képest. Hozzátartozik, hogy a Focal szakértelmének köszönhetően magabiztosan lefektetett akusztikai alapokat, titánnal felületkezelt mylar membránkészletet kapunk, ügyesen szabott, remek passzív zajszűrő képességű párnákkal. Az idő múlása úgy hozta, hogy a Listen Wireless fogyasztói ára 79 990 Ft, vagyis éppen annyiba kerül, mint az akkoriban még frissen piacra kerülő, vezetékes Listen. Utóbbi konstrukciós sajátosságai és a vetélytársak gyarapodása azonban azt eredményezte, hogy a standard verzió ára 64 990 Ft-ra csökkent, ami a mai körülményekhez mérten tényleg reálisabb.

Küllem

A Focal hangsugárzóit bizonyára legtöbb olvasónknak nem kell bemutatni, sokan azonban még nem tudják, hogy ugyanez a cég néhány éve fejhallgatókat is készít. Maradandó élményt hagyott maga után az otthoni használatra szánt Elear és reménykedünk benne, hogy egy napon a berillium hangszórós Utopia is legalább ideiglenesen helyet foglal valamelyik szerkesztőnk kobakján. Megjegyezzük, hogy saját referencia füleseink között szerepel egy vezetékes Listen is.

Focal Listen Wireless és Listen fejhallgatók

Utóbbi formatervét szinte teljesen átvette a Listen Wireless. Mindössze a beépített elektronika általi plusz gombok és a kb. 25 grammos tömegnövekedés jelent változást. Esztétikai értelemben is minimális módosítás történt: a vezetékes testvér fémes mintájú, matt ezüst műanyag külsejétől eltérően, ezúttal fényes fekete kamrákat kapunk. Utóbbi által szebb és elegánsabb a termék, más kérdés, hogy így minden ujjlenyomat meglátszik rajta.

Focal Listen Wireless Bluetooth fejhallgató

Használat közben

A Listen Wireless ovális kamrájának oldalfalán lévő gombokat látványos eleganciával osztották szét, a gyakorlatban azonban ezeket eleinte minduntalan ki kellett tapogatni, a különc elrendezést eltartott egy ideig megjegyezni és megszokni. A ki- és bekapcsolásra szolgáló, kétállású kapcsoló is szokatlanul hatott, ezáltal nem kapcsolt ki automatikusan a rendszer, csak ha mi visszapattintottuk a gombot. A micro USB csatlakozó körül narancssárga fény jelzett töltés közben, amit mi ízléses motívumként könyveltünk el. A küllemből fakadó egyéb jellemzők (komfort, zajszűrés) tökéletesen megegyeznek a vezetékes Listen fejhallgatóéval.

Focal Listen Wireless Bluetooth fejhallgató

Több eszközzel (Android szoftvert futtató Motorola okostelefon, iPhone és Astell&Kern AK Jr) is kipróbáltuk tesztalanyunkat, a vezeték nélküli jelátvitel először nem volt stabil. Folyamatosan szaggatott a lejátszás, de rövid időn belül rájöttünk, hogy mindkét telefon rácsatlakozott a fülesre és ez okozta a problémát. Miután az egyiken le lett kapcsolva a Bluetooth, egyetlen eszközzel már folyamatos maradt az átvitel. Ennek elkerülésére alkalmazhattak volna egyetlen forrásra irányuló korlátot, persze lehet, hogy az ilyen Bluetooth-os anomáliát nem mindenki fogja tapasztalni.

Focal Listen Wireless Bluetooth fejhallgató tartozékok

A beépített, telefonálásra szolgáló mikrofon minőségével nem volt gond, vonaton ülve is tisztán tudtunk kommunikálni beszélgetőpartnerünkkel. Nyilván utcai forgalomban vagy beszélgető emberekkel körülvéve, a metrón állva már nem lehetett csodát várni a headset modultól (mint ahogy más Bluetooth fülesekétől sem), a zavaró, hirtelen zörejeket nem volt képes kiszűrni.

Focal Listen Wireless Bluetooth fejhallgató tok

Meghallgatás

A Focal Listen Wireless ugyanazon alapanyagokból főz, mint vezetékes változata, viszont kevesebb beérkező információval kell gazdálkodnia. A mylar membrán nem teszi olyan pumpálóvá a basszusokat, mint az átlag, a középmagas frekvenciákat részesíti előnyben. Utóbbi zenétől és hangerőtől függően (magasabb terhelésen) fárasztó mellékhatást eredményezhet, különösen akkor, ha fémhúros, cintányéros vagy egyszerűen fényesre hangolt vokált tartalmazó zenét hallgatunk. Ezzel a rock és progresszív metal (pl. Vitalism), valamint elektronikus (pl. Kognitif vagy Gramatik) stílusok képesek felfedni vezeték nélküli viszonylatban váratlanul ható, közvetlen és tagolt részleteket, mindeközben viszont az intenzív alapok, a sokak által várt lüktető lökések elvékonyodhatnak.

Focal Listen Wireless Bluetooth fejhallgató

Yuya Wang zongoristanő egyik kiváló nagyzenekari albumába belefülelve (Yuja Wang & Tonhalle-Orchestra Zurich Lionel Bringuier) megkaptuk részben azt a közvetlenséget és térbeli irányítottságot, amit a vezetékes Listen is nyújt, viszont utóbbihoz képest csekélyebb dinamika tartománnyal kellett beérnünk. Meghallottuk azokat a váratlanul kiemelkedő részleteket, amelyeket Bluetooth fejhallgatók zöme nem képes felfedni, cserébe azt is el kellett fogadnunk, hogy a zenéből bizonyos motívumok egyértelműen ködbe simulnak, és az érzékeny mylar membrán mintha még ezt külön érzékeltetni is akarta volna. Ettől függetlenül tényleg részletezőbb volt, mint az általunk eddig hallott vezeték nélküli fejhallgatók döntő hányada.

Focal Listen Wireless Bluetooth fejhallgató

A zenekar támadásának átérzéséhez feljebb állítottuk a hangerőt, de ekkor a visszafogott dinamikával csak harsányabb eredményt kaptunk. Mindezzel bizonyossá vált, hogy élő zenei felvételekhez továbbra is elengedhetetlen a vezeték. A Listen Wireless általi eredmény egy olyan hang, ami egyszerre próbálja meggyőzni a technika megszállottjait és az audiofileket, ennek egyvelege azonban mindkét közönségre nézve jelent némi kompromisszumot. Ezért a személyes kipróbálás sorsdöntő, hiszen tesztalanyunk nem akar univerzális lenni, ezért csak bizonyos füleket hódíthat meg, azokét, akik pontosan ezt az összetételt keresik, akik a felső(bb) frekvenciás többletért hajlandók kicsit áldozni a mélyhangokból.

Focal Listen Wireless Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Focal Listen Wireless vezeték nélküli viszonylatban jó fejhallgató, főleg a Bluetooth korlátain belül mérlegelve. Hosszú távú utakon előfordulhat, hogy nem mindenki számára nyújt kifogástalan komfortot és szeret extra figyelmet szentelni a középmagas frekvenciákra, amitől a divatzenék megszállottjai túl súlytalannak, karcsúnak találhatják. Mindezt figyelembe véve nem vagyunk teljesen meggyőződve arról, hogy prémium jelzővel kellene fémjelezni a terméket, mivel e kategória dobogósai másfajta felhasználói élményt nyújtanak (hozzátesszük, még lényegesen drágábban). Passzív zajszűrő képessége és jó akkumulátor kialakítása viszont egyértelműen előnyös, épp úgy, mint a rugalmas fejpánt, emellett annak ténye, hogy fül köré fekvő létére kis helyen is tárolható, praktikussá teszi. Tanácsos vásárlás előtt meghallgatni, és ha a kábel nem annyira zavarja az érdeklődőt, összehasonlítani vezetékes testvérével.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.